Obavijesti

News

Komentari 115

Pitona hrani smrznutim zecom ili zamorcem svakih 10 dana

Pitona hrani  smrznutim zecom ili zamorcem svakih 10 dana
3

Počeo sam s raznim vrstama guštera. Čak sam uspio razmnožiti afričku kućnu zmiju. Držao sam i razne vrste otrovnica, kaže Roberto Čapek (38) iz Križevaca

VIDEO

Počeo sam s raznim vrstama guštera. U mojoj kolekciji su dominirali oni iz Australije, da bih interes proširio na zmije. Čak sam uspio razmnožiti afričku kućnu zmiju. Držao sam i razne vrste otrovnica, ali sam ih prestao sakupljati radi djece, kaže Roberto Čapek (38) iz Križevaca.

On se ovim hobijem bavi već 20 godina, a dosad je imao zmije, pauke, guštere, kameleone, stonoge i razne vrste riba.

Od nekadašnjih 200-tinjak zmija, ostavio je 30-ak, i to 15 vrsta. Broj je morao smanjiti jer su se djeca počela jako interesirati za kobru, čegrtušu ili domaće otrovnice.

Ostavio je sebi najvredniju ženku albino pitona koju je nabavio na početku hobija. Albino piton je dug gotovo četiri metra i težak oko 30 kilograma. Dok nam je pokazivao ljubimicu, govorio je da ima stisak od oko 1,5 tona. Pravilo je da kad se druži s pitonima i udavima, uz njega mora biti još jedna odrasla osoba jer, unatoč svemu, ipak postoje mjere predostrožnosti. Pitona se ne smije stisnuti iza glave jer on to smatra napadom i refleksno se počinje omotavati oko tijela.

- Riječ je o 10.000 mišića i zato treba postupati oprezno jer i najmanji krivi potez može kod zmije izazvati osjećaj ugroženosti te onda ona instinktivno kreću u obranu – rekao je. Ima dozvolu za držanje, ali ne i za razmnožavanje te komercijalno poslovanje. One koji ga posjećuju posebno interesira metar dugačak loptasti afrički piton. Njegov stisak jednak je parkiranom automobilu na čovjekovu ruku. Rijedak je primjerak i afričke divovske stonoge koja je “prevarila” svoj naziv jer ima dva i pol puta više pari nogu. 

Ravno 250. Ni dlakava tarantula u Robertovim rukama nije opasna. Uglavnom se ne smije prema tim životinjama krenuti naglim pokretima, nego dopustiti da se same popnu na ruku jer se na taj način ne osjećaju ugroženima.

'Ako netko ima zmiju i boji se, neka mene zove'

Čapek kaže kako bi trebalo prestati sotonizirati gmazove jer oni imaju svoju ulogu u životinjskom svijetu. Trebalo bi djecu učiti kako postupati s 'opakim' životinjama. U tu svrhu, kaže, njegova je kolekcija otvorena svima za razgledavanje, a prvenstveno djeci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca