Obavijesti

News

Komentari 87

'Pivo koje sam tog 5. kolovoza popio u Kninu neću zaboraviti'

'Pivo koje sam tog 5. kolovoza popio u Kninu neću zaboraviti'
1

Od 3 do 7. kolovoza nisam spavao ni sat i pol ukupno. A mi smo svi skupa, pogotovo pripadnici 4. i 7. gardijske brigade, jedva čekali trenutak za oslobođenje Knina, prisjeća se Zvonko Kovačević Kova

VIDEO

Zvonko Kovačević Kova (53) ratni je put započeo u lipnju 1991. godine. Kao 25-godišnjak prijavio se u Zbor narodne garde i postao pripadnik Samostalnog zrakoplovnog voda 4. gardijske brigade.

Pokretanje videa...

01:40

Naime, Kovačević je od malih nogu zavolio padobranstvo. Već sa 16 godina izveo je prve skokove, a kao ročni vojnik u JNA bio je pripadnik 63. padobranske pukovnije, najelitnije jedinice tadašnje vojske.

Oluju je dočekao kao pripadnik Operativno-nastavnog odjela 4. gardijske brigade.

Ali od 1991. do 1995. i pobjedonosne Oluje prošao je mnogo toga...

- Prijavio sam se u lipnju 1991. godine, a već početkom 1992. godine doživio sam pravu katastrofu, tako to zovem. Avion u kojem sam bio s pet mojih prijatelja i suboraca se srušio. Svi su poginuli osim mene, Bog me sačuvao. Letjeli smo iz Sinja za Divulje i odmah nakon polijetanja zapeli smo o žice dalekovoda. Naš transportni avion se srušio - ispričao nam je Kovačević, koji je već nekoliko dana kasnije bio na frontu.

Oslobodilačka akcija 'Oluja' je počela točno prije 24 godine
Oslobodilačka akcija 'Oluja' je počela  točno prije 24 godine

- Izašao sam iz bolnice na vlastitu odgovornost i otišao na južno bojište, u zaleđe Neuma kao pripadnik diverzantskog voda. I tamo je bilo puno teških situacija, ali i recimo zarobljavanja neprijateljskih vojnika. Neću ih zvati četnicima jer je među njima bilo puno mladih i mobiliziranih koji možda nisu dijelili te svjetonazore. A prema njima smo postupali časno, kako nam je u prvom redu nalagao naš odgoj, katolički i kršćanski, uz poštovanje Ženevske konvencije. Svi su ti zarobljenici predani Crvenom križu i svi su se vratili svojim kućama - ističe Kovačević.

Nakon toga je završio časničku školu u Zagrebu, odakle je raspoređen u operativno-nastavni odjel 4. brigade.

S njom je prošao sve terene: Maslenicu, Zimu 94, kasnije Skok 1 i 2, Ljeto 95, Maestral i, naravno, u međuvremenu Oluju.

- Radi se o odjelu koji je u biti srce brigade, koji planira i provodi zapovjednikove ideje, odatle su išle sve zapovijedi i prosudbe.

Moja konkretna zadaća bila je izrada topografskih karata, takozvanih ‘karata pozicija’, koje su koristile postrojbe na terenu. Te karte nikako nisu smjele pasti u neprijateljske ruke, a morali smo, isto tako, neprestano izrađivati nove kako bi naše postrojbe napredovale. Često sam išao po terenu u pratnji vozača s borbenim iskustvom kako bismo imali što bolje podatke za izradu karata. Zapovjednik Krstičević bi mi znao reći: ‘Kova, nemoj da mi brigada izađe iz karte!’. I bila je to ozbiljna stvar, morali smo predviđati kretanje naših postrojbi koje su znale biti i prebrze u napredovanju - prisjetio se Kovačević.

'Noć prije Oluje nismo spavali, ujutro su nam rekli - kreće se!'
'Noć prije Oluje nismo spavali, ujutro su nam rekli - kreće se!'

Oluju je dočekao na pravcu Grahovo - Knin, na Crvenoj zemlji.

- Vijest da su naši ušli u Knin dočekali smo euforično i svi smo krenuli tamo. Pri ulasku smo vidjeli dečke iz 7. brigade kako piju pivo. Pozvali su nas da sjednemo s njima i to je uspomena koja se ne zaboravlja. A sjećam se ni da nitko od nas nije spavao gotovo pet dana. Evo, od 3 do 7. kolovoza nisam spavao ni sat i pol ukupno. A mi smo svi skupa, pogotovo pripadnici 4. i 7. gardijske brigade, jedva čekali trenutak za oslobođenje Knina i ostalih okupiranih dijelova Hrvatske. Željeli smo na isti način osloboditi i Vukovar te istočnu Slavoniju, ali je netko manje vruće glave odlučio da to nije vrijedno žrtava. Dani provedeni u ratu, a i nekoliko godina nakon toga najponosniji su dio mojega života - zaključio je Zvonko Kovačević Kova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.