Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mladi par podigao kredit za kuću, a onda im ju je zapalio...

None Foto: Željko Rukavina/24sata 5

Zorana Kuprešaka se tereti da je 2. veljače došao u kuću kod Koprivnice u kojoj je nekada i on neko vrijeme proveo i iz kanistra zalijevao prostorije. Potom je zapalio benzin

Doista smo niti na nebu ni na zemlji, kažu nam Danijela i Marko Jokić, iz Jagnjedovca, kod Koprivnice, čiju je kuću zapalio Zoran Kuprešak (54), prije nekih dva mjeseca. Dok Kuperešak, koji je taj suludi čin izveo iz za sada nepoznatih razloga čeka početak suđenja u istražnom zatvoru, koje bi trebalo početi koncem ovog mjeseca, mladi par obilazi zgarište, nemajući snage od kud da krenu. Prije točno pet godina su podigli kredit u iznosu od 46.000 eura i do sada otplatili 60 rata u mjesečnim iznosima od 2000 kuna. Uz to plaćaju kako su nam rekli i 130 kuna mjesečno na ime osiguranja od požara za kuću koja je neupotrebljiva za stanovanje. 

Foto: Željko Rukavina/24sata

- Koja ironija uz kredit plaćamo i osiguranje od požara za kuću koja je izgorjela u iznosu od 130 kuna. Uz kredit dajemo svaki mjesec 1500 kuna za podstanarski stan u Koprivnici. Ta se agonija rasteže u nedogled, jer ne znamo što je s osiguranjem i koliko će nam se priznati - govore nam Danijela i Marko dok obilaze kuću koju su uredili po svom ukusu. Od tri sobe, sanitarnog čvora, boravka kuhinje s blagovaonom i ostavom ostali su nagorjeli zidovi. Marko nam govori kako im je sve uništila vatra. Od useljenja prije pet godina svaku zarađenu kunu su ulagali u kuću kako bi stvorili obiteljski ugođaj primjeren vlastitim idejama. Ovo što imaju na sebe je jedino, jer su nakon pohoda koji graniči s zdravim razumom ispred razjarenog palikuće koji je prostorije zalijevao benzinom iz kanistra pobjegli doslovce goli i bosi. Iako je prema nekim procjenama šteta ne računajući nekretninu i stvari oko 60 000 kuna, Marko kaže kako se to treba pomnožiti s dva. 

UŽAS KRAJ KOPRIVNICE Zapalio im kuću, a zatim uzeo sjekiru: Htio nas je sve zaklati
- Recimo cipele ili hlače koje su izgorjele nisu bile nove, i zato su u procjeni daleko manje vrijednosti, ali za nas su imale te i slične stvari uporabnu vrijednost, koja je jednaka novoj, jer se sve to treba kupiti. Moje dioptrijske naočale su koštale više od 1000 kuna, jer sam željela baš takav okvir, i stoga ih nitko ne može procijeniti u trećinu vrijednosti, jer je to besmislica – kaže nam Danijela. Ona je za razliku od supruga koji se nekako nosi s traumom, još uvijek na bolovanju i pod terapijom. 
Pored toga dodatni se strah uvukao među mladi par, jer su u strahu, od prijetnji koje je izrekao Kuprešak tog prijepodneva, jer je nakon izazivanja požara, sjekirom trčao za vlasnicima kuće vičući kako će ih doći glave. Boje se njegovog izlaska na slobodu, jer bi nakon paleža kuće moga doista pokušati ostvariti prijetnju i ubiti ih. 

Foto: Željko Rukavina/24sata
Neke prve procjene govore da je šteta do 300 tisuća kuna, no Jokićevi se s njom ne slažu jer vjeruju da je gotovo dvostruko veća. Marko tvrdi da mu je građevinski obrtnik rekao da se sve treba srušiti, jer je i stabilnost među stropne konstrukcije upitna, jer su i neke gredice izgorjele. 

ZAPALIO KUĆU I UZEO SJEKIRU Unuci (2) gledali dramu: 'Evo, ubij mene, ostavi njih na miru!'

Mještani Jagnjedovca su organizirali i dobrovoljnu akciju sakupljanja pomoći, koja je doživjela fijasko. Naime sakupljeno je, kažu Jokići, 120 kuna. 
Podsjećamo da se Zorana Kuprešaka tereti da je 2. veljače u jutarnjim satima došao u kuću u kojoj je nekada i on neko vrijeme proveo, jer je bio u vezi s Markovom mamom i iz kanistra zalijevao prostorije. Uspio je i Marka zaliti i potom je zapalio benzin, a Marko je uspio istrčati kroz vrata koja su bila u plamenu i to mokar od benzina. 

- Ni danas ne znam kako mi je to uspjelo. U toj nesreći sam imao ludu sreću da sam izašao neozlijeđen i pobjegao pred Zoranom koji je vitlao sjekiru trčeći za mnom uz prijetnje da će me doći glave – govori nam mladi čovjek koji je umjesto da uživa u nekretnini koju je zajedno sa suprugom kupio, mora boraviti u unajmljenom stanu. 

Nadaju se kako će im pomoći i čitatelji 24 sata, koji su i u sličnim situacijama pokazali veliko srce.
IBAN, Markovog računa u PBZ - HR6323400093205499895  

Komentari (127)
  • Imali su osiguranje?? Kod nas osiguranje kao naši telefonski operateri! Sve do potpisivanja ugovora ti obećavaju brda i doline i onda kod prvog problema imaš samo pravo nastaviti plaćati. Imam stan osiguran od poplava. Sve je bilo u redu dok jako oborinsko nevrijeme nije poplavilo stan koji je prizemno. Prvo sam izgubio 4 svoja radna dana dok su me navlačili sa svojim vremenom dolaska, a onda sam pola godine čekao na njihov odgovor koji je bio da mi ne priznaju oštetni zahtjev jer je to bila kao nekakva bujica. Radi se o Ogulinskom području. Kod istog osiguranja prije par godina mi je njihov osiguranik napravio štetu na automobilu. Njihova procjena je bila 3 puta manja od stvarne. I tu sam izgubio i vremena i novaca dok nisam istjerao pravu odštetu. Nekadašnje osiguranje koje je bilo ponos RH, a danas.........

    7. 5. 2018,   17:43
  • Skupljeno 120 (sto dvadeset ) kuna pomoći ?

    7. 5. 2018,   18:02
  • Kad platiš ful osiguranje znaj da si se osigurao od svega....osim od onoga što ti se upravo dogodilo, jer oni, u svim osiguravajućim kućama imaju odgovor da se baš niste osigurali od onoga što vas je snašlo. Doživio nedavno, a do tada me agent osiguranja uporno podsjećao da sam se policom koju sam platio osigurao od SVEGA.

    7. 5. 2018,   18:39