Obavijesti

News

Komentari 0

Plaće rastu oko pet posto godišnje, ali ne baš svakom

Plaće rastu oko pet posto godišnje, ali ne baš svakom
4

Prema neslužbenim informacijama svaki pedeseti građanin ne može otplatiti autokredit i tada mu se automobil plijeni. Često je riječ o skupljim vozilima

VIDEO

Prema podacima Saveza samostalnih sindikata rast plaća u posljednje dvije godine ni približno nije pratio rast cijena hrane. Dok su plaće rasle za oko 5 posto, rast cijena osnovnih proizvoda: kruha, mlijeka, ulja, mesa, tjestenine, jaja, sira i salate samo u proteklih godinu dana je 18,25 posto. Prijašnjih godina rast cijena hrane je bio oko pet posto godišnje. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna neto plaća u Hrvatskoj u 2006. godini bila je 4.569 kuna. Tijekom prvoga tromjesečja ove godine prosječna isplaćena plaća iznosila je 5.018 kuna. Dakle, hrana je u te dvije godine poskupila oko 25 posto, a plaće oko 10 posto. Upitno je i koliko je prosječna hrvatska plaća odraz stvarnog rasta jer većina ljudi godinama nije vidjela povišicu. Plaće češće rastu zaposlenima u državnoj upravi, a rijeđe zaposlenima kod privatnika.
Plaće ne rastu jednako u svim dijelovima zemlje, a hrana je svugdje skuplja. Lani su povećane porodiljne naknade. Prvih šest mjeseci dobiva se puna plaća, a odnedavno je i socijalna pomoć povećana sa 400 na 500 kuna.

CIJENE GORIVA U 8 GODINA VIŠE I OD 170 POSTO
Cijene naftnih derivata na INA-inim benzinskim crpkama premašile su sve psihološke granice. Nezadovoljni vozači sve više razmišljaju o alternativnom prijevozu, jer je sve izglednije da bi cijene benzina uskoro mogle biti više i od 10 kuna.
Prije samo osam godina, litru Eurosupera 95 plaćali smo 6,48 kuna. Cijena je 2003. pala na 6,05 kuna, tijekom '06. i '07. držala se na 8,00, a sada je šokantnih 9,30 kuna. U odnosu na 2000. godinu, to je povećanje od 43 posto. Za litru eurodizela prije osam godina trebalo je izdvojiti 5,21 kunu. Godinu kasnije cijena je porasla na 5,69 kuna i sljedeće tri godine uspjela se održati ispod šest kuna. No 2005. litra eurodizela je 6,52, sljedeće dvije godine od 7,17 do 7,35 kuna, a danas je 9,69 kuna. Povećanje je 86 posto. Najviše su poskupjeli plavi dizel i loživo ulje. Plavi dizel INA je počela distribuirati u srpnju 2000. godine i tada je stajao oko tri kune. Danas je 4,20, što je povećanje od 40 posto. Loživo ulje 2000. godine bilo je 2,60 kuna, danas je 6,98. Povećanje je za gotovo 170 posto.

ZBOG RASTA KAMATA BANKAMA GODIŠNJE DAJEMO JEDNU PLAĆU
Prema podacima Zagrebačke, Privredne i Reiffeisen banke dva do tri posto građana koji su kod njih podigli stambene ili auto kredite imaju problema s otplatom svojih rata. U posljednje dvije godine rasle su kamate bez obzira uz koju valutu su vezane. Klijentu Zabe koji je podigao stambeni kredit u 'švicarcima’ na rok od 20 godina u protuvrijernosti od 50.000 eura rata porasla je za čak 230 kuna. On godišnje banci zbog viših kamata plaća 3360 kuna više. U PBZ-u rata stambenog kredita u 'švicarcima’ u protuvrijednosti od 70.000 eura povećala se 232 kune.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.