Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pladanj za maršala: 'Titu sam nosio štrukle i najfiniji viski'

None Foto: 24sata 3

Puljanin Vladimir Brajković (67) radio je ‘70-ih godina na Brijunima. Posluživao je Josipa Broza Tita i goste iz Hollywooda. Maršal ga je volio i zvao ga imenom

Na Brijunima sam Tita posluživao deset godina. Brozu sam točio i posljednje piće koje je popio tijekom zadnjeg boravka na otočju prije odlaska u Havanu. Bio je to viski Chivas royal salute, star 21 godinu, prisjetio se Vladimir Brajković (67) iz Pule.

Kaže kako ga je Tito pio s pet kockica leda i nekoliko kapi limunova soka. Vladimir je tih ‘70-ih godina bio poprilično blizak s njim, a kaže, kao i ostalo osoblje s Brijuna, da ga je Broz oslovljavao imenom. Brajković će sve detalje života na Brijunima prenijeti u “Knjigu sjećanja”, koju uskoro namjerava objaviti. Priznaje kako mu je bila čast biti u ekipi kuhara i konobara koji su posluživali i mnoge druge državnike koji su bili na Brijunima. Prvi susret s Titom imao je na svečanoj večeri za generale tadašnje jugoslavenske vojske.

- Čudio sam se što je na večeri bilo tako tiho. Dva dana poslije doznao sam da su neki generali smijenjeni - otkrio je Brajković gledajući svoje stare fotografije s Titom.

Opisao je Tita kako ljubaznog i uvijek pristojnog čovjeka.

- Obožavao je zagorsku kuhinju i štrukle. Najviše je pio malvaziju s Vange, koja je tamo i napravljena, a za jedno novogodišnje slavlje na Brijunima pjevao mu je Zdravko Čolić u uniformi, Lokice, Zvonko Bogdan, Mija Aleksić... Večer za pamćenje - priča Puljanin s osmijehom o Brozu.

A za Jovanku kaže kako je bila Titova suprotnost.

- Ona je znala izbaciti ljude s otoka. Jednom je tako otjerala kućnog majstora i rekla Brozu da je na bolovanju. Kad je doznao da to nije istina, odmah je vratio majstora na posao - kaže Vladimir, koji će više detalja o svemu otkriti u svojoj knjizi.

Komentari (281)
  • "Živa istina.U to sretno doba "SVI"su jeli štrukle i pili naj bolji viski a ne samo TITO",ne.Malo morgen.

    28. 5. 2015,   08:16
  • kod nas sve naopako ...mediji veličaju zločinca i diktatora, ljude koji su im služili u tom despotizmu..veliča se antihrvatsvo i sve zlo i naopako a to je samo šačica zlotvora koji maltretiraju cijeli narod kojem malo fali da prekipi i to će se i dogoditi...proročanstvo premijera će se ispuniti :ili mi ili oni....

    28. 5. 2015,   07:38
  • Kad cete ,kad vec toliko pisete o dragom vodji,naravno necjem,pisati koliko je ljudi dao poubijati a koliko ih poslao u razne kazamate poput Golog Otoka ili Stare Gradiske?

    28. 5. 2015,   08:16