Obavijesti

News

Komentari 67

'Plakat nije seksistički, ali mi ćemo ga maknuti iz tramvaja'

'Plakat nije seksistički, ali mi ćemo ga maknuti iz tramvaja'
1

Sporni plakat izradili su učenici XI. gimnazije i na njemu su opisali na koje načine alkohol utječe na razne organske sustave, pa tako i na spolni sustav

VIDEO

Plakat u zagrebačkim tramvajima čija je namjera bila educirati o štetnim posljedicama konzumiranja prekomjerne količine alkohola digao je buru u javnosti zbog rečenice da alkohol kod žena dovodi do neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama. 

Plakat je dio edukativnog programa promocije bezalkoholnih životnih navika kod mladih srednjoškolske dobi pod nazivom “Zdravo!”, a napravljen je u suradnji Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i Centra za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj Cedar.

Iz Grada Zagreba (koji je sufinancirao projekt sa 25.000 kuna) odbacuju bilo kakvu odgovornost te navode da su “sadržaji dokumenata koji su nastali u okviru financiranog projekta u isključivoj odgovornosti korisnika financiranja i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati stajalištem Grada Zagreba”, piše Jutarnji list.

Seksistički plakati razljutili su i ZET-ovce: Neprimjereni su
Seksistički plakati razljutili su i ZET-ovce: Neprimjereni su

- Sporni plakat izradili su učenici XI. gimnazije i na njemu su opisali na koje načine alkohol utječe na razne organske sustave, pa tako i na spolni sustav. Sporna izjava ne isključuje da se takvo rizično ponašanje događa i muškarcima. Sve to potvrđuju i različita istraživanja u kojima se navodi češće stupanje u rizične spolne odnose pod utjecajem alkohola i kod žena i kod muškaraca. Plakati su dio završnice projekta te su kao takvi u vozilima ZET-a izloženi javnosti kako bi se na taj način prenijeli stavovi mladih. Plakat kampanja nije plaćena, tvrtka B1 Plakati ustupila je oglasni prostor u vozilima ZET-a bez naknade - rekli su u Gradu.

'Istraživanja potvrđuju napisano'

Svoju stranu priče ponudila je i Ksenija Rissi, predsjednica Centra Cedar.

- Plakat ni u kojem pogledu nije trebao biti seksistički, ali žao mi je što je zlonamjerno interpretiran - rekla je te dodala da su u sklopu programa napravljena još dva plakata. Rissi je ujedno istaknula kako će povući taj sporni plakat te da prihvaća punu odgovornost jer nisu detaljno provjerili što su učenici napisali na plakatu, no napominje kako je važno da se govori o lošem utjecaju alkohola na mlade.

Navela je istraživanje ESPAD-a (Europsko istraživanje o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima) iz 2015. godine prema kojemu je utvrđeno da je 92,3 posto šesnaestogodišnjaka u Hrvatskoj u životu pilo alkohol, a što se tiče spornih tvrdnji na plakatu dodaje da je britanski istraživač Chantal Donovan u svom istraživanju iz 1996. godine pretpostavio da je veća vjerojatnost za djevojke da će stupiti u spolne odnose pod utjecajem alkohola.

Seksizam u tramvaju: 'Pijane žene spavaju s nepoznatima...'
Seksizam u tramvaju: 'Pijane žene spavaju s nepoznatima...'

ZET se ispričao

Nakon što su u četvrtak Zagrepčane šokirali plakati postavljeni u ZET-ovim vozilima sa neprimjerenim sadržajem o štetnosti ovisnosti o alkoholu, posebno na račun ženskog spola, oglasili su se iz sindikata ZET-a.

S obzirom na veliki broj medijskih upita koje smo zaprimili u svezi plakata koji se nalaze u našim vozilima, a vezan uz kampanju za zdravim životom, kao i štetnostima koje uzrokuju pojedine ovisnosti, pa tako i ovisnost o alkoholu, moramo izjaviti da su plakati doista neprimjereni, te da šalju diskriminirajuću poruku, posebno prema ženama. Bez obzira što mi kao sindikat nemamo nikakvog utjecaja ili odgovornosti na postavljanje materijala u oglasne prostore u našim vozilima želimo se ispričati javnosti zbog moguće krive percepcije javnosti prema našim radnicima, koji nemaju nikakve odgovornosti za postavljanje navedenih materijala u naša vozila.

Očekujemo što žurnije da se neprimjereni plakati maknu iz naših vozila i još jednom se ispričavamo bez obzira što naši radnici nisu odgovorni za postavljanje tih plakata javnosti, a posebice svim ženama koje su dovedene u neprimjereni kontekst sa objavom na navedenom plakatu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.