Obavijesti

News

Komentari 72

Evo koje reforme Vlada planira provesti u idućih godinu dana...

Evo koje reforme Vlada planira provesti u idućih godinu dana...
1

Nacionalni plan reformi za 2019. godinu sastoji se od tri cilja, 10 reformskih područja, 30 mjera i čak 100 aktivnosti. Među tim područjima su javna uprava, pravosudni sustav, demografska obnova...

VIDEO

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela Nacionalni plan reformi za 2019. godinu. 

- On dolazi na dnevni red u jednom pozitivnom kontekstu, a to je kontinuitet naše politike koji se sastoji od fiskalne konsolidacije, provođenja strukturnih reformi i privlačenja investicija. Mi smo 2017. izašli iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, prije mjesec i pol dana smo izašli iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, potom je Standard & Poor's vratio kreditni rejting - istaknuo je premijer Andrej Plenković. 

Plenkovićev model: Za obračun s 'nestašnima' čeka zadnji tren
Plenkovićev model: Za obračun s 'nestašnima' čeka zadnji tren

Dokument se sastoji, naglasio je, od tri cilja, 10 reformskih područja, 30 mjera i 100 aktivnosti.

Tri cilja su, dodao je, jačanje konkurentnosti gospodarstva, povezivanje obrazovnog sustava s tržištem rada te održivost javnih financija.

'Kinezi dolaze u Pulu i Rijeku vidjeti što s brodogradilištima'
'Kinezi dolaze u Pulu i Rijeku vidjeti što s brodogradilištima'

Deset reformskih područja, nabrojao je Plenković, odnose se na unaprjeđenje poslovnog okruženja, rast investicija, poboljšanje upravljanja i raspolaganja državnom imovinom, unaprjeđenje javne uprave, poboljšanje učinkovitosti pravosudnog sustava, obrazovanje i osposobljavanje u skladu s potrebama tržišta rada, jačanje okvira za upravljanje javnim financijama i provedbu fiskalne konsolidacije, poticanje demografske obnove, unaprjeđenje sustava socijalne skrbi te osiguranje financijske stabilnosti i održivosti kvalitete zdravstvenog sustava. 

- U tih 10 točaka su praktički sve strukturne reforme, sve ono o čemu stalno govorimo i na čemu stalno radimo - istaknuo je Plenković.

Nove mjere za ulaganje i borba protiv korupcije  

Ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić istaknuo je kako će se planiranim reformama nastaviti liberalizacija tržišta kroz administrativno rasterećenje poslovnog sektora i neporeznih davanja, omogućit će se elektroničko pokretanje poslovanja, uvest će se nove poticajne mjere za ulaganje u Hrvatsku, nastavit će se aktivacija državne imovine kao i osiguranje odgovornijeg poslovanja trgovačkim društvima u državnom vlasništvu, a planira se restrukturiranje cestarskih društava i željezničkog sustava. 

Ako sada padne Milijan Brkić, kako će sutra pasti Plenković?
Ako sada padne Milijan Brkić, kako će sutra pasti Plenković?

U području borbe protiv korupcije, nastavio je Tolušić, planira se intenzivirati aktivnosti u područjima jačanja odgovornosti i integriteta dužnosnika, radit će se na poboljšanju pravosudnog sustava kroz daljnji razvoj elektroničke komunikacije između sudova i drugih sudionika te kroz ubrzanje i skraćivanje sudskih postupaka. Nastavlja se i kurikuralna reforma, kao i cjeloživotno obrazovanje.

Jedan od glavnih prioriteta Vlade je poticanje demografske obnove posebno u manjim, ruralnim područjima, a u cilju poticanja korištenja rodiljnog dopusta zaposlenih roditelja planira se povećati iznos limita novčanih naknada za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta. 

U zdravstvenom sustavu, istaknuo je Tolušić, ići će se ka boljem upravljanju ljudskim resursima, digitalnoj transformaciji, a nastavlja se s funcionalnom integracijom bolnica, unaprijeđenjem primarne zdravstvene zaštite i u području onkologije, objedinjavanjem javne nabave...

U sklopu toga, Vlada je donijela i mjere za postizanje ciljeva Strategije "Europa 2020." koje su podijeljene u pet područja, a to su- zapošljavanje, istraživanje i razvoj, klimatske promjene i energetska održivost, obrazovanje te smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti.

Kako je istaknuo Tolušić, ove mjere su dugoročne. A cilj je povećati stopu zaposlenosti za muškarce i žene  u dobi između 20-64 godina na 65,2 posto posebno kroz veću participaciju mladih, starijih radnika i onih s nižim stupnjem obrazovanja. Nadalje, poboljšati okruženje za istraživanje i razvoj, posebno s ciljem podizanja kombinirane razine javnog i privatnog ulaganja u ovaj sektor na 1,4 posto BDP-a. U području klimatskih promjena, cilj je smanjiti emisije stakleničkih plinova u usporedbi s razinama iz 1990., povećati udio obnovljivih izvora energije u konačnoj potrošnji energije na 20 posto te povećati energetsku učinkovitost za 20 posto. Mjere obrazovanja odnose se na poboljšanj razine obrazovanja, posebno kroz smanjene stope ranog napuštanja šklovanja i povećanja udjela stanovništva u dobi između 30-34 godina koji su završili tercijarno obrazovanje na najmanje 35 posto.

Nadalje, cilj je smanjiti i broj ljudi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti za 150.000 osiguranjem školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva, osiguravanjem humanitarne pomoći najpotrebitijima, donošenjem podzakonskih akata iz Zakona u udomiteljstvu, uvođenjem nacionalne mirovine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"