Obavijesti

News

Komentari 6

'Plan restrukturiranja Uljanika predviđa strateškog partnera'

'Plan restrukturiranja Uljanika predviđa strateškog partnera'

Ministrica gospodarstva Martina Dalić izvijestila je predstavnike sindikata da je, prema informacijama primljenim od Uprave, Uljanik brodogradilište tijekom proteklih godina akumuliralo vrlo značajne gubitke

VIDEO

Uprava Uljanika predstavila je Ministarstvu gospodarstva prijedlog plana restrukturiranja Uljanik grupe, koji predviđa i sudjelovanje države u tom procesu, ali i pronalazak strateškog partnera, izvijestili su u četvrtak iz Ministarstva u priopćenju o sastanku potpredsjednice Vlade i ministrice Martine Dalić sa sindikatima.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta sastala se s predstavnicima Sindikata metalaca Hrvatske koji djeluju u Uljanik grupi, a na kojem su bili Vedran Dragičević, Damir Bačinović, Đino Šverko i Juraj Šoljić.

Predstavnici sindikata iznijeli su svoju zabrinutost u pogledu financijskog položaja Uljanik brodogradilišta, kao i cijele Uljanik grupe, navodi se u priopćenju.

Dodaje se i kako se na sastanku raspravljalo i o planu restrukturiranja Uljanik grupe, o kojem je Uprava početkom tjedna informirala Ministarstvo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dalić je izvijestila predstavnike sindikata da je, prema informacijama primljenim od Uprave, Uljanik brodogradilište tijekom proteklih godina akumuliralo vrlo značajne gubitke, unatoč visokoj popunjenosti knjige narudžbi. Zbog toga je, prema mišljenju Uprave, nužno restrukturiranje cijele Grupe, naglašava se u priopćenju.

Martina Dalić

- Prijedlog plana restrukturiranja, koji je predstavljen Ministarstvu, predviđa sudjelovanje države u procesu restrukturiranja, ali i pronalazak strateškog partnera koji će osigurati dugoročnu stabilnost poslovanja, ističu iz Ministarstva.

Prenose i kako je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva naglasila da hrvatska Vlada podupire uspješnost i održivost poslovanja hrvatske brodograđevne industrije, a naročito očuvanje radnih mjesta u hrvatskim brodogradilištima uključujući i Uljanik grupu. Naglasila je, također, "kako smatra da je za uspjeh programa restrukturiranja Uljanik grupe nužna uključenost svih postojećih dioničara, ali i intenzivna aktivnost Uprave na pronalaženju strateškog partnera".

S obzirom da prijedlog plana restrukturiranja Uljanik grupe predviđa i državu kao aktivnog sudionika restrukturiranja i provedbe plana restrukturiranja, Ministarstvo će otpočeti konzultacije s Europskom komisijom o čemu se prvi sastanak očekuje idući tjedan, najavljuje se u priopćenju.

Istovremeno s tim, Ministarstvo će nastaviti uredno ispunjavati svoje obveze temeljem plana restrukturiranja 3. maja Rijeka iz 2013. godine i odobrenog od strane Europske komisije.

Prema podacima koje Ministarstvo iznosi u priopćenju, temeljem plana restrukturiranja iz državnog proračuna 3. maju je plaćeno ukupno 847 milijuna kuna državnih potpora i odobreno 100,8 milijuna dolara jamstava za avansne uplate kupaca brodova, od kojih je u ovom trenutku aktivnih 65 milijuna dolara.

U razdoblju od 2013. do 2016. Uljaniku d.d. i Uljanik brodogradilištu odobreno je 895 milijuna dolara jamstava pod tržišnim uvjetima koja sa se ne smatraju državnim potporama, jer je pokrivenost kredita državnim jamstvima iznosila 80 posto. Sveukupno, u razdoblju 2013.- 2016. odobreno je Uljanik grupi 960,7 milijuna dolara jamstava, od kojih je u ovom trenutku u funkciji 662 milijuna dolara.

Različite državne institucije (CERP, HZZO, HZMO, DAB, Fond za financiranje razgradnje NEK, Kapitalni fond) sudjeluju u vlasničkoj strukturi Uljanik grupe s nešto više od 25 posto, zaključuje se u priopćenju Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag