Obavijesti

News

Komentari 11

Planina joj uzela život, a Božić poručio: 'Nikad sami na uspon!'

Planina joj uzela život, a Božić poručio: 'Nikad sami na uspon!'
1

Iako se proslavila spektakularnim fotografijama planinskih vrhunaca na kojima je odjevena u bikini, Gigi Wu je bila iskusna planinarka koja je često upozoravala na važnost dobre pripremljenosti u planinama

VIDEO

Planinarka Gigi Wu iz Tajvana preminula je od hipotermije, nakon što je ozlijedila nogu u samostalnom pohodu na najviši vrh tajvanskog nacionalnog parka Yushan, visok nešto manje od 4.000 metara nadmorske visine, javlja BBC.

Iako su hrabru planinarku na društvenim mrežama proslavile fotografije s planinskih vrhova u bikiniju, 36-godišnja Gigi Wu bila je iskusna penjačica koja je, sudeći prema fotografijama na društvenim mrežama, sa sobom uvijek imala potrebnu opremu. 

Prema intervjuu koji je dala za list Focus Taiwanu posljednje četiri godine stotinjak puta se penjala na različite vrhove, a fotografije u bikiniju počela je objavljivati nakon što je izgubila okladu od prijateljice.

Iako atraktivne fotografije mogu odavati drugačiji dojam, Gigi je vodila računa o svim mjerama opreza i sigurnosti za boravka u planinama. Na tu temu često je objavljivala savjete i fotografije ozljeda kako bi upozorila druge na opasnosti penjanja bez prikladne opreme.  

Gigi se sama uputila na višednevno planinarenje u Nacionalni park Yushuan. Još 24. prosinca na objavila fotografiju na kojoj se vidi brojne masnice na nogama. Napisala je da se poskliznula i pala sa staze, ali da je mogla i gore pasti. 

Posljednji post na Facebooku objavila je 18. siječnja, na kojem se vidi planina koja izvire iz oblaka.

Poziv upomoć uputila je u nedjelju oko 16 sati, nakon pada u klisuru duboku 20 metara u blizini planine Mabolasi. Zbog ozljede se nije mogla kretati. Služba za spašavanje odmah je reagirala, ali zbog lošeg vremena akcija spašavanja tri puta završila je neuspjehom.

Vremenski uvjeti onemogućili su spašavanje helikopterima, a spasilačka ekipa krenula je i pješice do mjesta na kojem je Gigi zbog ozljede ostala zarobljena. Međutim, prekasno. Njezino tijelo pronašli su 28 sati kasnije, u ponedjeljak, nakon što su noć ranije temperature pale ispod nule, objasnili su iz gorske službe spašavanja. 

Stipe Božić: Na planinu ne idite sami

O tragičnom slučaju porazgovarali smo sa Stipom Božićem, našim legendarnim alpinistom i članom HGSS-a. Stipe Božić popeo se na sedam najviših vrhova svih sedam kontinenata, a na najviši vrh svijeta Mount Everest popeo se dva puta. 

Iskusni alpinist na takve zahtjevne penjačke ekspedicije uvijek je išao sa svojim timom i prvo što je savjetovao - u planinu nikad sami.  

- Prvo što bih preporučio svim planinarima jest to da nikada ne idu sami, pogotovo ako su neiskusni - izjavio je Božić,  

- Prije penjanja ključna je dobra priprema i oprema. Možda najvažnije od svega, treba znati procijeniti vlastite mogućnosti i dobro proučiti gdje idete, vremenske uvjete i prognozu, a od opreme uvijek morate nositi višeslojnu odjeću, tako da možete dodavati i skidati po potrebi. Odjeća mora biti lagana i disati - objašnjava.

Na planinu uvijek morate ići s dovoljno tekućine i energetski jake hrane. Sa sobom imajte barem osnovnu prvu pomoć - zavoj, flastere. I telefon, naravno - dodaje. 

Stipe Božić je od samostalnih penjačkih podviga u svoju biografiju upisao Sjeverne stijene Matterhorna u Alpama 1995. godine, a godinu iza Messnerov smjer na Mount McKinley na Aljasci.

Od domaćih izdvaja uspon na Anića kuk, najveću stijenu na Velebitu u Paklenici. 

Na pitanje je li požalio što je išao sam, Božić kaže da nije, ali i naglašava da to nije za rekreativce.

Ističe da prije svakog penjanja treba dobro odvagnuti vlastite mogućnosti, uvjete i biti dobro pripremljen. 

- Prije svake svoje samostalne ekspedicije, dobro sam promislio vlastitu spremnost, planinu i vremenske uvjete. Bez toga nikako - zaključuje. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag