Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Planinar je visio na okomitoj stijeni na užetu svog kolege...'

None Foto: HGSS 3

Puna tri sata trajala je potraga za planinarom na Biokovu. Sudjelovali su pripadnici HGSS-a i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Akcija se odvijala na okomitoj stijeni na oko 600 metara nadmorske visine

Uvijek kada sam u akcijama spašavanja na Biokovu imam strahopoštovanje prema ovoj planini. Uistinu je bila vrlo složena akcija prilaska unesrećenom jer se praktički radilo u okomitoj stijeni gdje je rotor na samo dva metra udaljenosti od stijene. Uz to pred kraj akcije spašavanja započela je i kiša te je vjetar pojačavao snagu što je još više usložnjavalo cijelu akciju.

Foto: ministarstvo obrane

Pripadnici HGSS-a uspjeli su planinara najprije spustiti na nižu poziciju i stabilizirati mu nogu, a nakon toga uz pomoć užeta prevezli smo ga na nogometno igralište u Baškoj i dalje do KBC Split - kazao je natporučnik Marko Maradin.

Foto: HGSS

Naime, posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjelovala je jučer u popodnevnim satima sa helikopterom Mi-8 MTV u iznimno zahtjevnoj akciji spašavanja ozlijeđenog planinara na planini Biokovu.

Foto: HGSS

Odlomio mu se komad stijene i ozlijedio mu nogu

U akciji spašavanja sudjelovali su i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), a akcija se odvijala na okomitoj stijeni na oko 600 metara nadmorske visine.

Foto: HGSS

Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV natporučnik Marko Maradin kazao je nakon uspješne akcije spašavanja kako je planinar visio na užetu drugog planinara, koji ga je pridržavao jer mu se odlomio komad stijene i ozlijedio mu nogu. 

Ostatak letačke posade činili su kopilot natporučnik Ivan Burčul te tehničari letači časnički namjesnik Saša Lukić i narednik Frane Franić.

Foto: ministarstvo obrane

Ovo je 13. akcija potrage i spašavanja u ovoj godini u kojoj su sudjelovale letačke posade Eskadrile transportnih helikoptera.

Komentari (28)
  • Svaka čast ekipi letačke posade Eskadrile transportnih helikoptera, pripadnicima HGSS-a i zrakoplovstva..Znam da su te spasilačke akcije vrlo kompleksne i teške i samo ću reći bravo i lijepo da vas ima..

    19. 8. 2018,   11:12
  • A HGSS-ovci su,jasno,bezimeni i bez slike !

    19. 8. 2018,   13:21
  • I sve obavili bez doktora !?

    20. 8. 2018,   07:26