Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Planinar više nije mogao hodati pa je pozvao HGSS da ga spasi

None Foto: HGSS 4

Planinar je išao Premužićevom stazom iz pravca Zavižana prema Velikom Alanu. U 21.15 sati planinar je transportiran do planinarskog doma na Velikom Alanu

HGSS Stanica Gospić u utorak u 18 sati preko ŽC 112 zaprimila je poziv za pomoć planinara koji se kretao Premužićevom stazom iz pravca Zavižana prema Velikom Alanu. No na području oko Krajačevog kuka, planinar je osjetio malaksalost i  nemoć u nogama uslijed višesatnog hodanja. Odlučio je pozvati 112 i zatražiti pomoć.

U razgovoru sa spašavateljima planinar je približno opisao svoju lokaciju te izjavio da nije ozlijeđen, ali da ne može nastaviti hodati samostalno dalje.

Odmah se 13 spašavatelja sa tri vozila uputilo prema Velikom Alanu od kuda su pješice krenuli Premužićevom stazom prema Zavižanu u susret prema iscrpljenom planinaru.

U 20.15 sati spašavatelji dolaze do planinara, stavljaju ga u nosila i kreću prema Velikom Alanu.

- Iako je planinar imao sa sobom svu potrebnu opremu kao i informacije o mjestu kuda se kretao, našao se u nelagodnoj situaciji  u planini, no ipak je postupio ispravno i nije nastavio na silu hodati dalje uslijed čega bi vjerojatno došlo do ozljeđivanja, već pozvao pomoć. U 21.15 planinar je transportiran do planinarskog doma na Velikom Alanu, a time i uspješno okončana još jedna akcija spašavanja Stanice Gospić - objavio je GSS. 

Komentari (10)
  • To je k...c od planinara,vidio i čuo da ljudi planinare pa i on krenuo bez kondicije,treba je prije trenirati po sljemenu ili sličnim bregima

    31. 8. 2016,   11:32
  • Jebiga, ni planinarstvo nije kao što je bilo. Tko te prije pitao je l' možeš ili ne možeš? Sad, kad ti se ne da više, imaš 112, "joker zovi", lijepo sjedneš i pričekaš. Baš "super" :-)

    31. 8. 2016,   13:19
  • super ideja. nazvat ću ih da me odnesu na Sinjal ( Dinara)

    31. 8. 2016,   10:04