Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Planinar visio sa stijene, spasili ga GSS-ovci i vojni helikopter

Pripadnici HGSS-a uspjeli su planinara spustiti na nižu poziciju i stabilizirati mu nogu. Uz pomoć užeta prevezli smo ga na nogometno igralište u Baškoj i dalje do KBC Split, kaže natporučnik Marko Maradin

Helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva spašavao je u subotu poslijepodne ozlijeđenog planinara s Biokova. Akcija je trajala puna tri sata.

U akciji spašavanja sudjelovali su i GSS-ovci, a akcija se odvijala na okomitoj stijeni na oko 600 metara nadmorske visine.

Kapetan posade helikoptera natporučnik Marko Maradin izjavio je da je planinar visio na užetu drugog planinara, koji ga je pridržavao jer mu se odlomio komad stijene i ozlijedio mu nogu.

- Uvijek kada sam u akcijama spašavanja na Biokovu imam strahopoštovanje prema ovoj planini. Uistinu je bila vrlo složena akcija prilaska unesrećenom jer se praktički radilo u okomitoj stijeni gdje je rotor na samo dva metra udaljenosti od stijene - rekao je Maradin.

Natporučnik Maradin dodao je da je pred kraj akcije spašavanja počela i kiša, vjetar je pojačavao snagu što je još više otežavalo cijelu akciju.

- Pripadnici HGSS-a uspjeli su planinara spustiti na nižu poziciju i stabilizirati mu nogu, a nakon toga uz pomoć užeta prevezli smo ga na nogometno igralište u Baškoj i dalje do KBC Split - kaže. 

U helikopteru su bili i kopilot natporučnik Ivan Burčul te tehničari letači časnički namjesnik Saša Lukić i narednik Frane Franić.

Ovo je 13. akcija potrage i spašavanja u ovoj godini u kojoj su sudjelovale letačke posade Eskadrile transportnih helikoptera.

 

Komentari (10)
  • Vojni piloti trebaju 20-tak sati leta mjesecno da bi ostali u formi. Spasavaju ljude u nevolji i treniraju. Dupla korist.

    18. 8. 2018,   20:50
  • Visia bi ti meni i dalje

    18. 8. 2018,   22:41
  • Važno da ti helikopteri spašavaju čehe u japankama koji se veru po velebitu,dinari, biokovu i sl. a kad treba spašavat naše ljude koji trebaju hitnu medicinsku pomoc, onda ih nema....jel to normanlo ili ja griješim?

    18. 8. 2018,   20:58