Obavijesti

News

Komentari 4

Planinarenje joj je strast: Prva žena koja se popela na Everest

Planinarenje joj je strast: Prva žena koja se popela na Everest
1

Planinarenjem sam se počela baviti još kao djevojčica. Zanimljivo je da nikad nisam voljela timske sportove, ali danas bih kao najvažniji faktor u poslu, kaže Cathy O'Dowd...

VIDEO

Biti na vrhu svijeta nije najbolji trenutak ekspedicije, kao što svi misle. To traje tek desetak minuta. Posebnost je u cijelom putovanju i avanturi, rekla je Cathy O’Dowd, prva žena koja je prije 21 godinu stajala na najvišem vrhu svijeta.

Ova vrhunska alpinistica iz Južne Afrike održala je u petak predavanje na Leap Summitu, trodnevnoj konferenciji za inovacije, karijeru i moderne tehnologije u Zagrebu. Sa sudionicima je podijelila iskustva svojih višetjednih avantura u vječnom snijegu i ledu te ih primijenila na svakodnevne poslove.

- Planinarenjem sam se počela baviti još kao djevojčica. Zanimljivo je da nikad nisam voljela timske sportove, ali danas bih kao najvažniji faktor u poslu, kao i u penjanju na Mount Everest i druge planine, istaknula upravo tim - objašnjava. Smatra kako svojoj ekipi u ekspedicijama pridonosi iskustvom, koje smatra važnim za svaki posao, ali za nju to ne znači i zajamčen uspjeh.

- Ja sam jedna od onih penjačica koja će radije sići s planine ako procijenim da nemam dovoljno hrane, vode ili ako mi pak prognoza vremena ne ide na ruku. To jedan od razloga zašto nisam nastradala na ekspediciji za razliku od mojih kolega koji su, nažalost, zbog hladnoće morali amputirati dijelove noge, a neki su i poginuli - objašnjava. Njoj je najbitnije da se sa svakog putovanja vrati kući živa i zdrava. Ipak, pripreme za takve pothvate traju čitav život. Cathy dodaje da se čovjek za njih nikad ne pripremi do kraja. Naglašava kako na isti način ljudi funkcioniraju u svakom sportu, ali i unutar svake tvrtke.

- Uvijek će vas nešto kočiti. Zato pokušavam savjetovati ljude kako nadići prepreke, ali i kako odustati ako procijenim da je situacija rizična - govori Cathy. Zbog toga sudjeluje na raznim konferencijama, a napisala je i dvije knjige. Odustajanje za nju ne znači i poraz, a svaki vrh joj je jednak izazov.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u