Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Planinari ostali zarobljeni na Risnjaku: GSS ih uspio spasiti

None Foto: 3

Nakon zajedničkoga povratka spašavateljskih timova sanjkama do ceste na Gornjem Jelenju, planinari su prevezeni do Platka, gdje im se nalazio automobil, javlja HGSS

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) uspješno je u ponedjeljak navečer obavila operaciju spašavanja dvoje planinara koji su u nedjelju zbog snježnoga nevremena ostali u zimskom skloništu podno vrha Risnjaka, objavila je HGSS na svojim mrežnim stranicama.

Nakon zajedničkoga povratka spašavateljskih timova sanjkama do ceste na Gornjem Jelenju, planinari su prevezeni do Platka, gdje im se nalazio automobil, podsjeća HGSS i dodaje kako je probijanje motornim sanjkama ubrzalo povratak za više od dva sata.
Time je, ističu, akcija uspješno okončana 8 sati od polaska prvog tima s Platka prema Risnjaku.

Vjetar radio velike probleme

Nakon jučerašnjeg poziva dvoje planinara koji su zbog vrlo loših vremenskih uvjeta bili primorani ostati u zimskom skloništu podno vrha Risnjaka, jutros je pokrenuta akcija spašavanja kako bi se planinari evakuirali u smjeru Platka, objavljeno je na stranicama HGSS-a.

U dogovoru s DHMZ-om, pokrenuta je akcija, ali istu i dalje ometa snažan vjetar, javlja HGSS.

Spasitelji su se uputili smjerom od Platka preko Cajtiga do vrha Risnjaka. Zbog velike količina snijega koji na mjestima u zapusima doseže i do više od 3 metra te novih količina svježeg snijega, spasitelji će se kretati skijama i pokušati pripremiti stazu za planinare koji se moraju kretati bez skija, ali s krpljama koje im spašavatelji donose, javlja HGSS.

Došli do predjela Cajtige

Procijenjeno vrijeme akcije je 12 sati te se dolazak na Platak očekuje u kasnim večernjim satima. U pripravnosti su spasitelji stanice Rijeka i ostali članovi stanice Delnice.

Prema posljednjim informacijama, spasitelji su došli do predjela Cajtige te im predstoji završnih 200 metara visinskog uspona do skloništa. Zbog opasnosti od lavina u vršnim dijelovima, hodati će u navezu uz osiguranje na kritičnim dionicama.
 

Komentari (35)
  • Konačno bi sabori vlada trebali donijeti Zakon o zaštiti i spašavanju kako bi se uredila ova tematika te kako bi volonteri HGSS konačno kao i uređenim državama eu mogli naplaćivati bezpotrebne intervencije kojima iscrpljuju svoje ograničene resurse jer ovise samo o sebi i svojim sposobnostima da zanavljuju skupu opremu.

    19. 2. 2018,   13:43
  • Ponavljam po milijunti puta... GSS je oformljen davnih godina od strane hrvatskih planinara kako bi SEBI(!) osigurali pomoć u nevolji. U tu svrhu se kroz generacije obavljala selekcija najboljih među njima (planinari, alpinisti, speleolozi), a s vremenom su postali prava elita. Država je (pametno) "usvojila" ovu već etabliranu službu radije, nego da je išla osnivati svoju pod okriljem MUP-a ili vatrogasaca. Dakle, kome da GSS naplati ovu intervenciju? Svojim planinarima? Dakle, sebi? Ipak, ja bih prigovorio ovoj i sličnim akcijama jer mislim da je bespotrebna, osim ako se ne radi o ugrožavanju života. Nekad, dok nije bilo mobitela, morao si se sam snalaziti ili, u ozbiljnim okolnostima, jedan član ekipe bi sišao, ponekad satima, do prvog telefona i tek onda pozvao pomoć.

    19. 2. 2018,   13:55
  • divim se planinarima da po ovakvoj jakoj buri i ružnom vremenu odlaze planinariti.. gss bi trebao početi naplaćivati svoje intervencije..

    19. 2. 2018,   13:18