Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Planinarova sreća: Dvije divlje mačke mu pozirale na Velebitu

Planinar Damir Martinovski fotografirao je divlje mačke na Velebitu. Uspio se usred noći približiti divljim mačkama na samo jedan metar udaljenosti u skloništu Stap

Na Velebitu je proveo tri noći. Bio je tih i nije palio vatru. Odjednom je ugledao par očiju koje su intenzivno sjajile u mraku. Prvo je pomislio da je obična mačka.

Planinar Damir Martinovski iz Cerne iznenadio se nakon što je shvatio da se mačka koja je bila samo metar udaljene od njega ipak razlikuje od obične.

- Čim sam je bolje pogledao, zaključio sam da se nipošto ne radi o pitomoj mački. Palo mi je na pamet da bi to mogla biti takozvana europska divlja mačka. Vjerojatno ju je privuklo to što sam bio miran i tih. Zato se nije bojala. Uspio sam snimiti čak 12 fotografija - rekao je Martinovski. Dodao je kako divlje životinje inače preplaši vatra koju planinari pale, a budući da on to nikad ne čini, već su mu životinje i ranije znale prilaziti. Susreo se, kaže, s risom i lanetom.

- Nisam se uplašio nakon što sam shvatio da se radi o divljoj životinji. Trudio sam se samo biti što mirniji kako bih je uspio fotografirati. Čim je ugledala fotoaparat, prva na koju sam naišao se uplašila i pobjegla, a onda sam iza skloništa naletio na još dvije. One su na većini mojih slika - rekao je Martinovski.

Divlje mačke koje imaju snažnu vilicu i oštre očnjake u Hrvatskoj žive u brdskom i nizinskom dijelu. Uglavnom su sivo-smeđe boje s rijetkim, poprečnim prugama.

Nasrtljive su prema ljudima

Da je riječ o divljim mačkama s Velebita, potvrdio nam je i Đuro Huber, biolog s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

- Na slikama su mlade divlje mačke. U Hrvatskoj žive i u brdskom i u nizinskom dijelu. Hrane se manjim životinjama koje uspiju uhvatiti. Najveća prijetnja im je križanje s domaćim mačkama, s kojima dolaze u kontakt kad se previše približe nekom naselju - potvrdio je Huber. Dodao je da ih se često zna zamijeniti s risom. Međutim, napominje da je ris znatno veći, ima čuperke na ušima i ima kratak rep.

- Risova ima jako malo kod nas, a ovakvih divljih mačaka puno je više - rekao je Huber. Martinovski je divlje mačke snimio na Stapu, skloništu koje se nalazi na 860 metara nadmorske visine i jedno je od najudaljenijih skloništa na Velebitu.

 

Komentari (29)
  • A de su slike?! Oćemo slike!!!

    9. 8. 2016,   19:06
  • Ako je već snimio 12 fotografija, mogli ste barem staviti neku na kojoj se vide te mačke.

    9. 8. 2016,   19:33
  • Ako je ova fotka načinjena sa jedan metar udaljenosti, tada sam ja Plenković!:P

    9. 8. 2016,   19:37