Obavijesti

News

Komentari 6

Planirate li danas na groblje? Ovdje je sve što trebate znati

Planirate li danas na groblje? Ovdje je sve što trebate znati
1

U najužoj zoni groblja, bit će zabranjen promet motornim vozilima - osim autobusima gradskog prijevoza, vozilima osoba s invaliditetom i auto-taxi vozilima...

VIDEO

U srijedu, 1. studenog blagdan je Svih svetih, a tijekom tog dana, te u vikendu nakon njega očekuje se pojačan promet na našim cestama, poglavito u blizini gradskih i mjesnih groblja, ali i na glavnim cestovnim pravcima.  Mnogi gradovi i mjesta uveli su posebnu regulaciju prometa radi lakšeg pristupa grobljima tijekom tih dana, javlja HAK.

U najužoj zoni groblja, bit će zabranjen promet motornim vozilima - osim autobusima gradskog prijevoza, vozilima osoba s invaliditetom i auto-taxi vozilima.

Redovne autobusne linije koje vode prema velikim gradskim grobljima mijenjaju vozni red pa se valja na vrijeme informirati – na oglasnim mjestima gradskih prijevoznika ili u tiskovinama koje će izaći uoči blagdana Svih svetih. 

Povodom Dana Svih svetih privremena regulacija prometa u zonama gradskih groblja u Zagrebu provodi se od 28. listopada do 2. studenog 2017., ovisno o pojedinim grobljima.  Kako je objavio Grad Zagreb,  na dan 1. 11. 2017. u svim zonama biti će na snazi uobičajeni stroži režim ograničenja prometa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pristup u zone zabrane i ograničenja prometa biti će omogućen samo vozilima ZET-a, TAXI vozilima, vozilima invalida i vozilima s posebnom dozvolom, sukladno postavljenoj regulaciji prometa.      

ZONA MIROGOJ 

U srijedu 1. 11. 2017. godine, od 7.30 do 21.00 sati:
 
- zabrana prometa uspostaviti će se u Aleji H. Bollea, Mirogojskom od Rockefellerove do Aleje Hermana Bollea, te Remetskom cestom i Kamenitim stolom, za sva   vozila osim vozila ZET-a, autotaksi vozila i vozila s posebnom dozvolom. 

- prijevoz autobusima biti će iz Bijeničke ulicom H. Bollea do polaznog stajališta kod mrtvačnice i Mirogojskom u povratku, a autobusi za Krematorij će se zaustavljati na autobusnom stajalištu uz arkade, te će nastaviti Mirogojskom preko Remetske do Krematorija. 

- promet autotaksi vozilima do Mirogoja biti će dozvoljen samo iz smjera Mirogojske i ulicom H. Bollea u smjeru Bijeničke.
 
- autotaksi vozilima zabranjeno je skretanje lijevo Remetskom cestom iz smjera Krematorija prema arkadama na Mirogoju. Iz smjera Krematorija, u zoni raskrižja Remetska/Mirogojska obavezno je kretanje ravno – u smjeru prema jugu.
 
- autotaksi vozila i vozila s posebnom dozvolom moći će se kretati Remetskom od Mirogojske do južnog ulaza u parkiralište kod Krematorija te kroz parkiralište prema sjeveru, a  vozila iz pravca sjevera (Kameniti stol) moći će ući na sjeverni ulaz parkirališta. 

ZONA KAPTOL 

U srijedu 1.11.2017., od 07,30 do 21,00 sati uvodi se jednosmjeran promet  ulici Nova Ves, od Vrančićeve do Degenove, u smjeru prema jugu. Lijevo skretanje iz Ribnjaka u Degenovu biti će zabranjeno. 

ZONA SREBRNJAK 

U srijedu, 1. 11. 2017., od 7.30 do 21.00 sat, uvest će se slijedeća ograničenja: 

- Zabrana prometa uspostaviti će se Bijeničkom od Srebrnjaka do Laščinske kbr.144, te Laščinskom, od Laščinskog Borovca do Bijeničke. 

- Jednosmjeran promet uvodi se u Bijeničkoj, od Aleje H.Bollea do Srebrnjaka (smjer sjever), kao i u ulici Srebrnjak od Bijeničke do kružnog toka na Petrovoj. 

- Desno skretanje iz kružnog toka kod Petrove u ulicu Srebrnjak biti će zabranjeno. 

- Zabranjuje se parkiranje na Bijeničkoj od Aleje H. Bollea do ul. Srebrnjak. 

ZONA MIROŠEVEC 

U srijedu 1. 11. 2017., od 07.30 do 20.00 sati, uvest će se slijedeća ograničenja: 

-Zabrana prometa uvodi se u R. Kolaka od Ljubijske do Grižanske, u Grižanskoj, od ul. M. Deanovića do R. Kolaka, Novačkom od Potočke do ulice Pesteri, u Aleji tišine, Mirnoj ulici, Mramornom prilazu, u zoni raskrižja Oporovečka, R. Kolaka, Grižanska, te na raskrižjima svih ulica koje izlaze na Grižansku između Malekove i R. Kolaka, osim za vozila ZET-a, auto taksi vozila i vozila s posebnom dozvolom.  

ZONA MARKOVO POLJE 

U srijedu 1. 11. 2017. od 06.00 do 20.00 sati uvodi se zabrana prometa Vugrovečkom od Varaždinske do groblja Markovo polje i u Aleji mira. 

Pristup u zone zabrane i ograničenja prometa biti će omogućen samo vozilima ZET-a, TAXI, vozilima invalida i vozilima s posebnim dozvolama. 

PRIJEVOZ PUTNIKA ZET-A PRIGODOM BLAGDANA SVIH SVETIH

Na dan 1. 11. 2017. primjenjivati će se posebna organizacija prijevoza prema glavnim gradskih grobljima. 

PROMJENE I PRILAGODBE U TRAMVAJSKOM PROMETU   

U srijedu  1.11.2017. tramvajski promet će se odvijati po nedjeljnom voznom redu, a na tramvajskim linijama broj 4, 6, 7, 8, 11, 12, 14 i 17 prometovat će veći broj tramvaja u odnosu na nedjeljni vozni red.  

POSEBNA ORGANIZACIJA AUTOBUSNOG PRIJEVOZA  ZET-A         
 
Na dan 1. 11. 2017. godine od 8.00 do 21.00 sati uspostavljaju se izvanredne autobusne linije broj a) 199 KAPTOL – MIROGOJ i b) KAPTOL - MIROGOJ – KREMATORIJ. 

- ulazak putnika u autobuse za Mirogoj i Krematorij, će se obavljati na Kaptolu na ulaznim stajalištima redovnih autobusnih linija, na Mirogoju ispred mrtvačnice, a na Krematoriju 20 metara južnije od pješačkog prijelaza koji se nalazi kod ulaznog stajališta redovne autobusne linije Kaptol – Mirogoj – Krematorij, 

- izlazak putnika na Mirogoju će se obavljati ispred glavnog ulaza u groblje, a za putnike za krematorij na stajalištu redovne linije, dok će kod Krematorija biti na izlaznom stajalištu redovne linije, a izlaz putnika na Kaptolu biti će na izlaznom stajalištu redovnih linija 

- izlazak putnika, za smjer iz pravca Krematorija, će se obavljati u Remetskoj cesti kod kućnog broja 1,
 
- na dan 1. 11. 2017. godine od 8.00 do 21.00 sati ukidaju se redovne autobusne linije broj 106 Kaptol – Mirogoj – Krematorij, 201 Kaptol – Kvaternikov trg.
 
- redovna autobusna linija broj 105 Kaptol - Britanski trg, zbog ovakve organizacije prometa mijenja trasu, na dan 1.11. 2017. do 21.00 sati i prometovati će za smjer iz grada: Kaptol – Zvonarička - Degenova – ulica Medveščak - Gupčeva zvijezda – Vrančićeva, te dalje svojom redovnom trasom, a za smjer u grad ide svojom redovnom trasom. 

- ulazak  i izlazak putnika, u smjeru Britanskog trga će se obavljati i u Vrančićevoj ulici (u zoni raskrižja s Medvedgradskom ulicom),
 
- redovne autobusne linije broj 226 Kaptol - Remete - Svetice i 203 Svetice –Vinec - Krematorij se skraćuju, na dan 1.11. 2017. do Krematorija, a u slučaju nemogućnosti prolaza linije će se skratiti do Remeta, odnosno Vineca.  
 
- na dan 1. 11. 2017. godine od 8.00 do 21.00 sati uspostavlja se izvanredna autobusna linija 297 KVATERNIKOV TRG – SREBRNJAK.

Autobusi će se usput zaustavljati samo na stajalištu Srebrnjak/Petrova ulica. Ulazak putnika u autobuse na Srebrnjaku obavljat će se u zoni raskrižja Bijeničke ceste s Ulicom Srebrnjak, na putničkom peronu autobusnog okretišta, a izlazak putnika obavljat će se na Bijeničkoj cesti, na istočnoj strani raskrižja iste s Ulicom Srebrnjak. 

Posebna organizacija autobusnog prijevoza ZET-a na dan 1.11. 2017.,  za groblje Miroševec 

Na dan 1. 11. 2017. godine od 8.00 do 20.00 sati uspostavlja se izvanredna autobusna linija broj 299 DUBRAVA - MIROŠEVEC.
 
- ulazak putnika u autobuse u Dubravi obavljat će se u Aveniji G. Šuška (istočna strana kolnika – sjeverno od izlaza iz terminala Dubrava), a na Miroševcu biti će na istočnom prometnom traku kolnika Mramornog prilaza, na dijelu od Topolovečkog priključka do Ulice V. Jurčića
 
- izlazak putnika u Dubravi obavljat će se na terminalu Dubrava (zapadna strana), a na Miroševcu na Aleji tišine u zoni raskrižja s Žitnom ulicom.
 
- na dan 1. 11. 2017. godine od 8.00 do 20.00 sati ukidaju se redovne autobusne linije broj 206 Dubrava - Miroševec i 210 Dubrava - Studentski grad - Klin.
  
Posebna organizacija autobusnog prijevoza ZET-a, na dan 1. 11. 2017.  za groblje Markovo polje 

Na dan 1. 11. 2017. godine od 08.00 do 20.00 sati uspostavlja se izvanredna autobusna linija broj 298 DUBEC - MARKOVO POLJE, uz usputno zaustavljanje na stajalištu u Sesvetama (Zagrebačka – Bistrička) i Popovcu (Vugrovečka – Varaždinska), u obadva smjera,
 
- ulazak putnika u autobuse na terminalu Dubec obavljat će se na ulaznom stajalištu autobusne linije 274, a izlaz na terminalu Dubec obavljat će se na izlaznom stajalištu redovnih linija. Na Markovom Polju ulaz putnika obavljati će se kod groblja na sjeverozapadnoj strani parkirališta, između groblja i Aleje mira, a izlaz putnika obavljati će se na sjevernoj strani parkirališta, između groblja Markovo Polje i Aleje mira,
 
- ulazno stajalište redovne linije 274 privremeno se premješta na ulazno stajalište linija 271 i 272, a ulazno stajalište linije 270 se privremeno premješta na ulazno stajalište linije 273.
 
- na dan 1. 11. 2017. godine redovna autobusna linije broj 267 Dubec – Markovo Polje će biti ukinuta.

PROMJENE I PRILAGODBE U ORGANIZACIJI REDOVNOG AUTOBUSNOG PRIJEVOZA 
 
U srijedu 1. 11. 2017. (blagdan Svi Sveti) na redovnim autobusnim linijama primjenjivati će se redovni vozni red koji će se po potrebi pojačavati pričuvnim prijevoznim kapacitetima.

Ukida se postojeće autobusno stajalište na Terminalu Dubrava koje koriste prijevoznici  Čazmatrans, Presečki bus, ATP Varaždin i Croatia bus.

Stajalište se premješta na lokaciju u Maksimirsku ulicu kod autokuće Baotić.

Gužve se očekuju i na važnijim cestama i autocestama

Gužve se očekuju i na važnijim cestama i autocestama, osobito na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče, A6 Rijeka-Zagreb te na A3 Bregana-Lipovac u oba smjera. Gužve se očekuju na naplatnim postajama Lučko (A1) i Zagreb-istok (A3), kao i na većini graničnih prijelaza (Bajakovo, Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja, Metković, Kaštel, Plovanija, Rupa, Pasjak, Macelj, Bregana...).

Blagdan je Svih svetih

Blagdan je Svih svetih, dan kojim Katolička crkva slavi sve kanonizirane, ali i svece koji su ostvarili ideal kršćanskoga života, a još nisu kanonizirani.

Svi sveti slave se 1. studenoga, a taj dan je i državni blagdan u Republici Hrvatskoj. 

Polazeći od liturgije Crkve u središtu svetkovine Svih Svetih nije smrt nego život. Bog poziva sve ljude svih naroda i svih vremena u vječno zajedništvo svoje ljubavi. Krist je otkupitelj svih ljudi, i  svi su pozvani od Boga biti sveti.

U židovstu je bilo poznato štovanje grobova svetih, a tada su bila važna dva groba: proroka Izaije kraj ribnjaka Siloe i Zaharijin u dolini Cedrona. 

S kršćanstvom se dan smrti počinje nazivati i danom rođenja za nebo, što su osobito primjenjivali na datume smrti svojih mučenika. Njihovo se štovanje razvilo već u II. stoljeću. 

Kršćani su najprije posebno slavili mučenike, a s vremenom su kao posebna svjedočanstva vjere isticani asketi, Bogu posvećene djevice i biskupi. O pojmu svetaca i kanonizaciji, kako je danas razumijemo, može se govoriti tek od X. stoljeća. Prva službena kanonizacija dogodila se 993. godine, za vrijeme pape Ivana XV., a prvi kanonizirani svetac bio je sv. Ulrik. 

Prema Drugom vatikanskom saboru, štovanje svetih proizlazi iz trajne povezanosti zemaljske i nebeske Crkve - pripadnici  jedne i druge, iako na različit stupanj i način, sudjeluju u istoj ljubavi prema Bogu i bližnjemu, te pjevaju istu pjesmu slave svome Bogu. 

Dušni dan slavi se svake godine 2. studenoga, kada se sjećamo svih svojih pokojnika. Taj dan su pohodi grobovima i grobljima znak pažnje i vjere. Tog dana mole se za duše svojih dragih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima, nazoče svetoj misi, povezujući se tako svojim molitvama s njima i moleći Božje milosrđe da ih što prije očisti od svih slabosti te da ih uvede tamo "gdje s oka svaka suza nestaje".

Dušni dan ili Dan svih vjernih mrtvih izraz je nade i vjere u zagrobni život 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a