Obavijesti

News

Komentari 8

Plaški čistili cijelu noć, većina djece je sretno stigla kućama

Plaški čistili cijelu noć, većina djece je sretno stigla kućama
17

Mećava je u srijedu pogodila Plaški i ogulinski kraj. U četvrtak nakon ponoći probijen je put prema Ogulinu. Djeca koja su ostala u Plaškom odlaze kućama

VIDEO

Glavna cesta od Ogulina prema Plaškom i Saborskom je očišćena i većina djece koja su u srijedu ostala zarobljena u osnovnoj školi u Plaškom u četvrtak su prijepodne odvezena kućama. Najprije su odvezena djeca s područja Saborskog, no još dosta njih čeka kod školskih prijatelja u Plaškom da se ceste očiste i prema okolnim selima. 

U Plaškom smo zatekli srednjoškolku Ines Hudorović (15) koja je za vrijeme nevremena bila u srednjoj školi u Ogulinu. Oko 15 sati se vlakom vraćala prema svom domu u Janju Goru, no do kuće nije mogla stići kao niti njene mlađe sestre koje pohađaju osnovnu školu u Plaškom. Sve tri sestre smještaj su potražile kod svojih školskih prijateljica u Plaškom.

- Bilo je strašno dok smo vlakom putovali prema Plaškom. Puhao je jak vjetar i sve je bilo bijelo jer je vjetar dizao snijeg. Velike grude snijega udarale su u staklo vagona. Kada smo stigli u Plaški obavijestili su nas da su ceste neprohodne i zametane, te da si pronađemo smještaj u Plaškom kod prijatelja dok se putovi očiste. Mene je odmah moja prijateljica i školska kolegica Monika Franjić (15) pozvala da prespavam kod nje. Nazvala me majka koja je bila dosta zabrinuta jer ni sestra ne može do kuće. Jedna drugu smo tješile. Kazala mi je da će sestre koje pohađaju peti i osmi razred prenoćiti kod svojih prijateljica - govori Ines i dodaje da joj je prijateljica ponudila ugodan smještaj, no da joj je teško što je razdvojena od sestara,  a za najmanju je bila zabrinuta. 

Janja Gora je udaljena deset kilometar od Plaškog, a tri sestre će kod svojih prijatelja pričekati još koji sat da se ceste očisti, te da njihov otac dođe po njih i odveze ih kući.

Mještani Plaškog su navikli na veliki snijeg i nevremena, ali ovakvo nevrijeme ne pamte. Kažu da je vjetar došao iznenada, te da je silovito puhao. Vjetar je nosio suhi snijeg koji je na cesti stvori zapuhe visoke do dva metra.  

Ispred osnovne škole u Plaškom smo zatekli Gordanu Sertić čija je obitelj zbog nevremena bila smještena na tri mjesta. Najstariji sin je ostao Ogulinu, ona i mlađi sin, učenik petog razreda su smještaj potražili kod prijatelja u Plaškom, dok je suprug ostao kod kuće u Saborskom.  

- Ja sam automobilom otišla u Ogulin, a stariji sin tamo i stanuje kod mog oca jer ondje pohađa srednju školu. Mlađi sin je pak autobusom iz Saborskog stigao u Plaški u školu. Nakon nevremena nisam mogla automobilom do Plaškog pa sam stigla vlakom i sa mlađim sinom prespavala u Plaškom - govori Gordana i dodaje kako joj je bilo teško.

- Bilo je strašno. Nevrijeme je haralo, bespomoćan si. Cijelo vrijeme sam imala grč u želucu jer mi je mlađi sin ostao sam u Plaškom no uspjela sam stići do njega. Osjećala sam se nemoćno - govori Gordana koja je u četvrtak otišla po automobil u Ogulin, a mlađi sin je odvezen kući u Saborsko nakon čega se obitelj ponovno okupila.

U četvrtak nema nastave

U noći na četvrtak oko 1.15 sati uspostavljen je promet od Plaškog prema Ogulinu, a oko devet sati je očišćen snježni nanos i s prometnice prema Saborskom.

- Vjetar je prestao. Glavna prometnica prema Ogulinu i Saborskom je očišćena i sada slijedi čišćenje svih ostalih cesta prema okolnim selima. Ima još dosta naselja do kojih su snježni nanosi zakrčili ceste i sada njih valja očistiti. U ovom neočekivanom nevremenu nitko nije stradao i to je najvažnije - kazao je Ivan Šego, načelnik Općine Plaški. 

Dodao je da u četvrtak neće biti nastave u osnovnoj školi Plaški te da slijedi čišćenje cesta do okolnih sela kako bi se djeca tijekom dana mogla vratiti kućama. Zbog snježnih nanosa visokih do dva metra koji su zakrčili prometnicu D-42 promet je do Plaškog bio zatvoren. Četrdesetak djece iz okolnih sela koja su u srijedu ujutro stigla na nastavu ostala su zarobljena u Plaškom i prenoćila su kod školskih prijatelja. Osim djece i nekoliko nastavnika je smještaj preko noći potražilo u Plaškom.

- Dat ćemo sve od sebe da se djeca koja su ostala u Plaškom vrate svojim roditeljima - kazao je Šego.

U pomoć čišćenja snježnih nanosa i pomoć Plaškom je stigla i mehanizacija Hrvatskih cesta.

Snijeg čistili cijelu noć

Zimska služba se cijelu noć borila s nanosima snijega koji su u srijedu poslijepodne blokirali ogulinski kraj. Strojevi i razna mehanizacija neumorno su čistili snijeg i cijelu noć bili na terenu. Zameteni su bili gotovo svi lokalni putevi koji vode prema zaseocima, javlja saborsko.net.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"