Obavijesti

News

Komentari 171

Plati ili krepaj! Čazmi ukidaju laboratorij za analizu krvi

Plati ili krepaj! Čazmi ukidaju laboratorij za analizu krvi
1

Krv će se vaditi kod liječnika obiteljske medicine te će se nalaz raditi u 80 kilometara udaljenom Daruvaru. Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak tražio je pomoć i od Udruge pacijenata

VIDEO

To je totalna katastrofa i nedopustivo. Žele nas pretvoriti u građane drugog reda bez prava na osnovnu zdravstvenu zaštitu.
Tim je riječima gradonačelnik Čazme Dinko Pirak komentirao najave da će Čazma ostati bez laboratorija u Domu zdravlja. Zamišljeno je da se krv ubuduće, umjesto u laboratoriju, vadi kod liječnika obiteljske medicine i potom vozi na analizu u 80 kilometara udaljeni Daruvar.

Zbog svega je gradonačelnik Pirak odaslao i dramatičan dopis Udruzi hrvatskih pacijenata moleći je za pomoć.

- A što je s hitnim slučajevima? Što ako bolesno dijete treba hitan nalaz krvi? Bjelovarci bez problema sve obavljaju u bolnici u roku od nekoliko sati, a nas ostavljaju bez primarne zdravstvene zaštite, koja je osnova svega - kaže Pirak okrivljujući za sve Bjelovarsko-bilogorsku županiju, koja organizira kompletnu mrežu zdravstvene zaštite, i župana Damira Bajsa, koji je, tvrdi Pirak, zatražio ukidanje laboratorija u Čazmi.

Nedopustivo je, kaže Pirak, i to što je Bajs nedavno rekao da je laboratorij u Čazmi nadstandard i, ako ga grad Čazma želi, morat će platiti iz gradskog proračuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Župan Bajs, pak, kaže da županija u slučaju čazmanskog laboratorija samo čini ono što se nalaže pravilnik Ministarstva zdravlja. Samo ministar zdravlja, tvrdi, može promijeniti pravilnik.

- Mi želimo da laboratorij ostane u Čazmi. Zato smo od HZZO-a i zatražili produljenje ugovora, što je i odobreno. Tako će laboratorij sigurno raditi do 1. srpnja, a hoće li raditi nakon toga ovisi o ministru zdravlja.
Uostalom, uspjeli smo sačuvati i jedan tim opće medicine u Čazmi koji je također trebao biti ukinut - tumači Bajs dodajući da su zbog istog pravilnika bez laboratorija ostali Garešnica i Grubišno Polje te da je zatražio i sastanak s ministrom.
Brani se i od gradonačelnikovih optužbi da nameće nadstandard.

- Nadstandard je sve ono za što HZZO ne želi platiti, pa ako prestanu plaćati za laboratorij u Čazmi, i on će biti nadstandard - pojašnjava Damir Bajs.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 171
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina