Obavijesti

News

Komentari 46

Plati pa se žali: Nemate više čamac, ali porez morate platiti!

Plati pa se žali: Nemate više čamac, ali porez morate platiti!
1

Makaranin je prodao brodicu i odjavio je u Lučkoj kapetaniji prije dvije godine. Poreznici su dobili odjavu, ali svejedno traže da i dalje plaća porez...

VIDEO

Matko Beus je brodicu prije dvije godine prodao kupcu iz Dubrovnika. Ugovor su ovjerili kod javnog bilježnika i u Lučkoj kapetaniji. Brodica je izbrisana iz Očevidnika ispostave Makarska i upisana u Očevidnik Lučke kapetanije Dubrovnik pod novom registracijom.

Sve po zakonu, vjerovao je Matko, no Poreznoj upravi to nije bilo dovoljno. Prije nekoliko dana dostavila mu je rješenje za plaćanje poreza na plovilo u 2017. Za brodicu od 5,2 metra treba platiti 410,79 kuna.

- Brodica već dvije godine nije moja. Uredno je izbrisana iz Očevidnika brodica, ali u poreznom rješenju koje potpisuje voditelj ispostave stoji da se meni kao poreznom obvezniku utvrđuje porez plovila upisanog u Očevidnik brodica u Lučkoj kapetaniji Split-Lučka ispostava Makarska. Dakako da taj porez nisam i neću platiti mada sam trebao u roku od petnaest dana od dana primitka rješenja - govori nam Matko te pokazuje porezno rješenje i uplatnicu.

Rješenje imaju odavno

Piše u rješenju da mu, ako ne plati u navedenom roku, prijeti prisilna naplata. Po primitku rješenja Matko je, sav u čudu, otišao u poreznu ispostavu Makarska tražiti objašnjenje. Ništa nije riješio jer je, kako su rekli, službenica zadužena za porezna rješenja bila na godišnjem.

- Svjesni su da su pogriješili i umjesto da pogrešku uz ispriku odmah riješe, traže da se žalim i dokazujem da sam u pravu - nadodaje Matko Beus.

Obratio se potom kapetanu Lučke kapetanije Zvonku Klariću. On je makarskoj ispostavi Porezne uprave dostavio rješenje Ministarstva prometa od 3. prosinca 2015. kojim se dokazuje da je brodica u studenome 2015. godine brisana.

- Ne mogu nagađati je li mi račun za porez na čamac koji sam prodao prije dvije godine dostavljen pogreškom službenika Porezne uprave ili je to namjerno, ali se u svakom slučaju ovakve stvari ne bi smjele događati. Ako mi FINA blokira račun, bit će to kršenje zakona i kazneno djelo - poručuje Beus.

Dodaje da poreznici ovakvim postupcima, a posebno izbjegavanjem ispravljanja pogrešaka nanose goleme probleme ljudima koji se moraju boriti s birokracijom i pravosuđem.

I pogreška je porezna tajna

- Sad bih trebao uzeti odvjetnika, pisati prigovore, povlačiti se po sudovima i dokazivati da sam u pravu, umjesto da odmah storniraju rješenje i pokidaju uplatnicu. A ja im poručujem da račun neću platiti, pa neka me blokiraju i krenu u prisilnu naplatu - odlučan je Matko Beus.

Tražili smo komentar središnjicu Porezne uprave u Zagrebu.

- Nismo Vam u mogućnosti dostaviti tražene informacije o poreznom obvezniku. Porezno tijelo dužno je kao poreznu tajnu čuvati sve podatke koje porezni obveznik iznosi u poreznom postupku te sve druge podatke u vezi s poreznim postupkom kojim raspolaže, kao i podatke koje razmjenjuje s drugim državama u poreznim stvarima - odgovorili su.

Bilo bi jednostavnije i brže da su poništili rješenje te se ispričali.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca