Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Platili su 10 milijuna kuna za priručnike, a sad im ne valjaju

None Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Prema podacima koji je objavio portal srednja.hr, za 202 digitalna metodička priručnika, te edukacije nastavnika isplaćeno je i po 255.000 kuna. Pritom ih je pomoćnica ministrice ocijenila lošima

Da se radi o takvim iznosima, o 1500 kuna neto za obradu jedne nastavne jedinice koja zahtijeva oko 20 sati rada i da su ta sredstva isplaćena nekome iz financijskog sektora ili nekom međunarodnom stručnjaku, to se nikome ne bi činilo puno. Međutim, sada kada mi taj novac dajemo učiteljima to se dovodi u pitanje. Mi zagovaramo da se pošteno plati rad, pogotovo ovdje, gdje se radi o otkupu autorskih prava, komentirala je ministrica znanosti Blaženka Divjak podatke o isplatama nastavnicima angažiranima na pripremi priručnika za eksperimentalni program 'Škola za život'.

Prema tekstu koji je objavio portal srednja.hr, za 202 digitalna metodička priručnika, te edukacije nastavnika na autorske ugovore isplaćeno je više od 10 milijuna kuna. Neki od autora dobili su i više od 200.000 kuna u desetak mjeseci. 

Osijek: Blaženka Divjak održala sastanak s ravanteljima o kurikularne reforme 797.106,47 KUNA ZA PRIRUČNIK Na 'Školi za život' zaradili su enormne cifre: 'Ništa sporno'

- Radi se o projektu koji je financiran preko socijalnih europskih fondova. EU socijalni fond je uglavnom i namijenjen tome da se podrže reforme u smislu edukacije, intelektualnih usluga, izrade sadržaja, a samo u izuzetnim slučajevima je to, primjerice, oprema. Ali ovih 155 milijuna prvog projekta koji smo dobili iz EU fonda je najveći dio za izradu materijala, edukaciju za nastavnike. U prvoj fazi bili su angažirani svi oni koji su radili na izradi kurikuluma i oni koji su radili u eksperimentalnim školama, a sad kad se javni poziv otvorio za sve - istaknula je Divjak, odbacujući kritike da je ovo diskriminacija svih ostalih učitelja.

-  Plaća se otkup autorskih prava. Sad kad mi u realnome pozivu prikupimo, recenziramo i objavimo, mi isplaćujemo taj iznos i onaj koji je izradio te preporuke više nema autorska prava, već se prenose na ministarstvo. To znači da svaki učitelj u Hrvatskoj sve to može koristiti u svojoj nastavi i objavljivati, naravno, nikad u komercijalne, već u edukativne svrhe - kazala je Divjak, pozivajući sve učitelje i nastavnike da se jave u drugi krug natječaja za plaćanje scenarija za izvođenje nastave prema novim kurikulumima. Obećava da će i ovi materijali biti jednako plaćeni.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Kako je objavio portal srednja.hr, iznimno veliki iznos od 10.6 milijuna kuna dobilo je 130 članova 22 radne skupine za provođenje eksperimentalnog programa 'Škola za život' Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji je lani krenuo u 74 osnovne i srednje škole u Hrvatskoj. Kako se navodi u tekstu, preko autorskih ugovora dosad su isplaćeni iznosi od 1,028.30 do 255,988.64 kuna za digitalne metodičke priručnike, te edukaciju učitelja i nastavnika. Najviše novca je isplaćeno za metodički priručnik za 1. razred osnovne škole, koji je ove školske godine bio eksperimentalan, te obuhvaća šest predmeta - 797.106,47 kuna. 

Najveći pojedinačni iznos isplaćen je nastavnici matematike za rad na priručniku za 5. razred osnovne škole, čak 205.175,63 kuna.

Kralj: Priručnici nisu dovoljno dobri 

Više od sedam milijuna kuna je plaćeno nastavnicima kroz autorske ugovore za izradu tzv. digitalnih metodičkih priručnika i to tek za 50% izrađenosti istih, javlja srednja.hr.

Pomoćnica i suradnica Blaženke Divjak, Lidija Kralj, nije ocijenila priručnike dovoljno dobrima još u ožujku ove godine. 

- Nakon što su pregledane trenutne inačice metodičkih priručnika i provjereni ugovori s autorima ustanovljeno je da oni ne udovoljavaju ciljevima i zahtjevima koji su postavljeni pred autore niti predstavljaju dovoljnu vrijednost za novac - napisala je Kralj u prvoj rečenici te dodala da će ih prepraviti u skladu sa "svjetskim primjerima dobre prakse". Zadala im je i novi rok, 20. travanj ove godine te priložila vrlo detaljne smjernice za doradu, piše srednja.hr koji posjeduju dokument. 

Kralj je prošlog ljeta, na samom početku izrade priručnika, dala vrlo neodređene natuknice za izradu i svela na 'sve ono što biste sebi pripremili za nastavu :)' 

Komentari (33)
  • HNS umire a s njim odlazi i ministrica.... Još uvijek je uvjerena da je na tom mjestu zbog sposobnosti.

    29. 5. 2019,   12:45
  • Pa jesmo li prodali 4 hrvatska izvora pitke vode strancima ili nismo...

    29. 5. 2019,   12:40
  • "Da se radi o novcu za međunarodne eksperte ili bilo koje drugo područje, nitko ne bi dovodio u pitanje tako velike iznose..." Ali se ne radi, pa nemaju naši iste plaće kao i strani. Onda počnite isplaćivati plaće za nastavnike na razini zapadnih zemalja EU-a.

    29. 5. 2019,   12:22