Obavijesti

News

Komentari 19

'Platit ćemo sve poticaje za 2011. i imat ćemo dosta novca'

'Platit ćemo sve poticaje za 2011. i imat ćemo dosta novca'
1

Tihomir Jakovina je pojasnio kako je Ministarstvo pod bivšim ministrom Petrom Čobankovićem isplatio samo poticaje za prvih osam mjeseci prošle godine

VIDEO

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u srijedu je novinarima na brifingu izjavio da će ministarstvo ove godine isplatiti svih 2,4 milijardi kuna poticaja u poljoprivredi za 2011. godinu.

Pojasnio je da je Ministarstvo pod bivšim ministrom Petrom Čobankovićem isplatio samo poticaje za prvih osam mjeseci prošle godine za mlijeko, poticaje za prvi kvartal za ribu te kapitalna ulaganja. Sve ostalo da je preneseno za ovu godinu. Iako su poticaji od lani dosegli 3,2 milijardi kuna, jedan dio toga se već platilo kroz privremeno financiranje koje vrijedi sve dok se ne donese proračun za ovu godinu. Uvjeren je da će za sve poticaje biti dovoljno novca iz proračuna. Vlada je naime, ove godine proračun Jakovini skresala na 3,9 milijardi kuna rashoda.

'Kosturi iz ormara'

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina već neko vrijeme govori o kosturima koji ispadaju iz ormara koje je za sobom ostavio bivši ministar Čobanković. Iz Ministarstva doznajemo da su jedna od tih tajni i apsurdna unajmljivanje prostora za rad pojedinih službi Ministarstva. Tako su samo za Agenciju za plaćanje u poljoprivredi mjesečno plaćali 300.000 kuna za prostor u zgradi VMD na Radničkoj cesti u Zagrebu. Isto tako su 1.200 kuna mjesečno plaćali najam ureda u Križevcima za dvojicu inspektora, a da država u tom gradu ima 1400 četvornih metara svog prostora koji samo treba urediti. Zato Ministarstvo planira preseliti spomenutu Agenciju upravo u Križevce. Dodatnih putnih troškova se ne boje, tvrdi naš izvor, jer ionako puno ljudi u Agenciji radi iz Križevaca. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Inače, ministar je nedavno smijenio ravnateljicu upravo te Agencije Anicu Lucević. Jedan od razloga je, doznajemo, taj što je ravnateljica na "čudan način dosad komunicirala s Ministarstvom pa se nije znalo kome se šta isplaćuje, na koji način i kojom dinamikom". Tako je nedavno za jednu te istu stvar slala četiri različite vrste podataka, na čudan način je knjižila poticaje i to tek onda kad su se isplatili, a ne kad su nastali. 

Još se ne zna koliko je poticaja država dužna

Zato se još uvijek ne zna koliko poticaja država od prošle godine zapravo dužna. I rokovi za prijavu poticaja su se često produljivali i mijenjali pa u sustavu vlada nered. Ministarstvo planira koju kunu ove godine uštedjeti i na putnim troškovima. Inače, jedan od kostura je i 500-tinjak odbijenica koje mora potpisati Jakovina. Radi se o zahtjevima poljoprivrednika da im se odobre poticaji za kapitalna ulaganja. Čobanković ih je odbio potkraj prošle godine, no odbijenicu je ostavio Jakovini da potpiše.

A naš izvor odaje da Jakovina više neće potpisati niti jedan putni nalog za putovanja za koja se ne zna mjesec dana u naprijed. Da će se boriti protiv dosadašnjih apsurda da inspektor iz Zagreba u ponedjeljak ide u Osijek pa opet putuje u taj grad u srijedu. Najvjerojatnije će potpisati i ugovor s nekom avio kompanijom za letove u Bruxelles jer prema tamo imaju 400 letova godišnje, pa će nastojati da se letovi prilagode na način da se jednim putovanjem može odraditi što više sastanaka.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS