Obavijesti

News

Komentari 49

Predsjedanje EU-om 6 mjeseci: Vlada prihvatila akcijski plan

Predsjedanje EU-om 6 mjeseci: Vlada prihvatila akcijski plan
1

Iznimno nam je važno da se dobro pripremimo jer je ovo prilika da Hrvatska pokaže da je spremna provesti sve aktivnosti kao država članica, istaknula je ministrica Pejčinović Burić

VIDEO

Na početku sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne događaje. Podsjetio je da su posjetili Jasenovac u nedjelju, izrazili pijetet žrtvama i osudili režime u kojima su oni logori poput njega postojali. Izrazio je želju da u budućnosti bude samo jedna i jedinstvena komemoracija. 

Osvrnuo se i na posjet kineskog premijera te se zahvalio svima koji su sudjelovali u toj suradnji. 

'Bilo bi zdravo za naše društvo da postoji jedna komemoracija'
'Bilo bi zdravo za naše društvo da postoji jedna komemoracija'

- To je prvi posjet kineskog premijera Hrvatskoj uopće. Ovo je bio naš šesti bilateralni sporazum u zadnje dvije godine - rekao je Plenković. Rekao je kako su potpisali niz sporazuma vezanih uz poljoprivredu, sport, poslovne subjekte... 

- Obilježili smo godinu suradnje u kulturi i turizmu. Drago mi je što smo otvorili izložbu o kineskim učenjacima u Klovićevim dvorima. Zadnja ovakva izložba u Kini o Hrvatskoj je bila prije 35 godina. Napravili smo velike iskorake, posjetili gradilište Pelješkog mosta - rekao je Plenković. 

Plenković: 'Nema razloga da se mi svrstavamo na dvije strane'
Plenković: 'Nema razloga da se mi svrstavamo na dvije strane'

Dodao je kako očekuje nove razgovore, vezano uz brodogradilišta Uljanik i 3. maj. 

- Vidjet ćemo nakon posjeta kakvi će biti daljnji kontakti. Kao Vlada ćemo se založiti za još bolju suradnju - rekao je. 

Komentirao je i produljenje roka za Brexit. Rekao je da se Britanci spremaju za Europske izbore, ali će unatoč tome raditi na ostvarivanju konsenzusa. Obzirom da proces traje već tri godine, Plenković tvrdi da je Velika Britanija dobila krajnji rok do kraja listopada kako se Izvanredno vijeće ne bi trebalo sastajati svakih par tjedana. 

'Sve će biti dovršeno u roku, i Pelješki most i pristupne ceste'
'Sve će biti dovršeno u roku, i Pelješki most i pristupne ceste'

Podsjetio je da su ministrica Murganić i ministar Bošnjaković bili na sastanku s udrugama koje se bave obiteljskim nasiljem. Kaže kako će Vlada raditi na tome da se to nasilje smanji, pomogne žrtvama, senzibilizira javnost i ujednači razinu pomoći žrtvama u cijeloj Hrvatskoj. 

- Želimo da taj fenomen koji postoji u našem društvu se suzbija i da se počinitelje kažnjava - rekao je Plenković. 

Apelirao je na sve resore da se maksimalno angažiraju da iskoriste europska sredstva da potaknu jednakost i pomognu dijelovima Hrvatske kojima su nužne financijske potpore. 

Donijeli Akcijski plan za provedbu šestomjesečnog predsjedanja Vijećem Eu 

Vlada je na sjednici donijela Akcijski plan za pripremu i provedbu šestomjesečnog predsjedanja Hrvatske Vijećem EU od 1. siječnja 2020. godine. Kako je istaknuo Plenković, bit će to kruna 30 godina samostalnosti Hrvatske. 

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić istaknula je kako je ovo najveći posao koji je državna uprava ikad imala, a plan definira sadržaj predsjedanja, logistiku, ljudske resurse i plan održavanja važnih sastanaka.

- Vodili smo se iskustvima koje su imali drugi, posao je jednak za velike i manje države. Iznimno nam je važno da se dobro pripremimo jer je ovo prilika da Hrvatska pokaže da je spremna provesti sve aktivnosti kao država članica - istaknula je dodavši kako će sjedište predsjedanja biti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici zbog čega je s te adrese iselio Zemljišno knjižni odjel, odnosno "gruntovnica."

Naglasila je i kako je to prilika da se do kraja dovrši knjižica te da će se zbog renoviranja prostor NSK kasnije moći koristiti kao druga scena za HNK. Osim u Zagrebu, visoki državni sastanci, kao i oni neformalni, organizirat će se diljem Hrvatske.

Tijekom predsjedanja održat će se oko 30 događaja na visokoj razini, veliki summit predsjednika država i vlada, 20 neformalnih vijeća ministara i konferencija te četiri velika događaja koje će provesti Hrvatski sabor.

Kako bi se uhvatili u koštac s ovim izazovom, stoji u Akcijskom planu, potrebno je obučiti 800-tinjak dužnosnika, službenika i drugih. Program obuke je već počeo, a trajat će do kraja godine. Osim toga, bit će potrebno i povećati broj službenika. 
 
- Dosadašnja iskustva država članica pokazuju da je za kvalitetno izvršavanje svih zadaća za vrijeme predsjedanja, a uzimajući u obzir sadržajnu složenost i brojnost sastanaka na svim razinama, potrebno angažirati preko 1000 osoba na državnoj razini. Očekuje se da će se ukupni broj djelatnika u Stalnog predstavništva RH pri EU u Bruxellesu povećati sa sadašnjih 95 do najviše 230, dok će na razini državne uprave biti potrebno privremeno angažirati oko 300 dodatnih osoba – stoji u Planu.

Predsjedanje Vijećem od države članice iziskuje povećane troškove za nacionalni proračun, a visina proračuna razlikuje se od države do države.

- Troškovi uobičajeno iznose nekoliko desetaka milijuna eura. Proračun za prethodna predsjedanja iznosio je u rasponu od 50 do 115 milijuna eura - ističu u ovom Akcijskom planu dodajući kako će se odluka o potrebnim sredstvima za predsjedanjem donijeti u drugom kvartalu 2019. 

Više novaca za Hrvate u BiH

Vlada je, nadalje, donijela odluku o osnivanju Povjerenstva za koordinaciju potpore i financiranje programa i projekata od interesa za Hrvate u BiH, a tom  prilikom su izvijestili kako će ove godine iz državnog proračuna u tu svrhu izdvojiti 25,8 milijuna kuna, što je 1,8 milijuna kuna više nego godinu ranije. 

- Briga o Hrvatima u BiH kao jednakopravnom i konstitutivnom narodu, odgovorna politika prema BiH kao susjednoj, prijateljskoj i suverenoj državi ogleda se i kroz potporu programima i projektima od interesa za hrvatski narod - istaknuo je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Premijer Plenković dodao je kako se projektima i programima koji će se financirati iz proračuna pomaže zaštiti identiteta Hrvata u BiH kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda.

Vlada je dala i suglasnost HEP-u za produljenje roka okvira za izdavanje jamstava ovisnim društvima HEP grupe u iznosu od 600 milijuna kuna. Prema današnjoj Vladinoj odluci, odobreni okvir HEP d.d. može koristiti do 31. prosinca 2021. godine, a pojedinačno jamstvo može imati rok važenja najkasnije do 31. prosinca 2025. godine.

Kako je istaknuo ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, HEP d.d. ima aktivna jamstva u ukupnom iznosu od 119,03 milijuna kuna.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je