Obavijesti

News

Komentari 186

Mete veterane: Evo tko ostaje u Plenkijevom krugu povjerenja

Mete veterane: Evo tko ostaje u Plenkijevom krugu povjerenja
1

Novi tjednik Express donosi: Briselski Plenki, kako su ga nazivali, u dvije i pol godine potaracao je gotovo sve svoje oponente. U drugoj fazi diferencijacije će dodatno učvrstiti poziciju u stranci

VIDEO

Tu neće ostati ni kamen na kamenu. Čovjek kojeg su stranački protivnici otpisivali kao “briselskog Plenkija”, koji će plesati jedno ljeto, transformirao se u tasmanijsku neman koja će pomesti sve pred sobom.

U dva skoka - prvom na EU izborima, prilikom krojenja izbornih lista, a potom u drugom, na stranačkom saboru, Plenković misli marginalizirati sve svoje protivnike, a promaknuti sebi odane ljude. Umjesto karamarkovaca i ognjištara, on izvodi na scenu posve novi profil konzervativaca: mlade, moderne, obrazovane ljude, koji bez zamuckivanja govore strane jezike, znaju da se ne kaže “ne meže”, ne pljuju po cesti i ne zabijaju noževe u leđa, barem ne njemu. Oni su doista konzervativni, nisu preobučeni kriptokomunisti, ali nisu isključivi, i nalikuju na republikance iz predtrumpovske ere. S takvima još nismo imali posla na ovoj šarenoj cesti... Najveće iznenađenje, koje je tjedniku Express potvrdilo više ljudi s vrha stranke, krije se u najavi eliminacije Milijana Brkića, ali i Stiera, Kovača te Tomislava Čuljka s vodećih pozicija. Oni nemaju snage za otpor. Dva moguća konkurenta, Tomislav Tolušić i Damir Krstićević, izvan su stroja, a Plenkiju duguju zahvalnost.

U stranci se priča kako Plenković kao svojeg nasljednika vidi 30-godišnjeg Karla Resslera, trenutačno premijerova savjetnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Plenković vidi veliki potencijal te ga drži blizu sebe kako bi mladi Ressler, inače potpredsjednik Mladeži Europske pučke stranke, mogao iz prve ruke učiti kako se obavlja zahjjevan i težak posao predsjednika Vlade. Baš kao svojedobno odnos Ivice Račana i široj javnosti nepoznatog Zorana Milanovića. SDP-om su 2007. godine kružile priče kako je tad bolesni Račan, nakon što je dao ostavku na mjesto šefa SDP-a, odabranom krugu rekao da želi da ga Zoran Milanović zamijeni. No kasnije je Račanov sin Ivan Račan ispričao kako je njegov otac Milanoviću samo rekao da se kandidira zajedno s drugima i da se bori. Karlo Ressler ima velike plave oči i izgleda kao Bambi, ali u Plenkijevu krugu vjeruju da je, kad zatreba, oštar kao mladunče kobre.

To treba pripisati utjecaju poočima Vladimira Šeksa. Istaknuo se u pisanju statuta.

U “krugu povjerenja” ostaju još Gordan Jandroković, koji i dalje može računati na poziciju glavnog tajnika, Davor Božinović ostaje desna ruka Andreja Plenkovića, međunarodni tajnik stranke, a u prvi plan će biti gurnuti Tena Mišetić, Tomislav Sokol (navodno jedan od najperspektivnijih mladih političara u Hrvatskoj) te Anto Plazonić ili Mario Šiljeg (umjesto Andrije Mikulića). Milijan Brkić je out, Lovro Kuščević - Plenkovićev atomski ledolomac za savladavanje najtežih prepreka - ostaje u sedlu, kao i Damir Jelić. Mjesto zamjenika stranke, koje do idućih unutarstranačkih izbora obnaša Milijan Brkić, Plenković bi najradije povjerio ženi, ministrici regionalnog razvoja i EU fondova, 40- godišnjoj Gabrijeli Žalac. A nju bi rado vidio i na mjestu povjerenice u Europskoj komisiji.

- Naravno, ne može nju postaviti kad će zamjenika i sve ostale birati svi članovi - kaže sugovornik tjednika Express te nastavlja da svejedno može pomoći odraditi teren, i to uz pomoć Gordana Jandrokovića, glavnog operativca u HDZ-u.

- Gabrijela Žalac i Andrej Plenković znaju se jako dugo i imaju gotovo prijateljski odnos. Ona mu je odana, a on joj vjeruje - dodaje sugovornik Expressa blizak premijeru. Ivan Anušić i Ivan Radić odlično surađuju u osječkom HDZ-u, a oba uživaju Plenkovićevu naklonost. U Krapinsko-zagorskoj županiji favorit je i dalje Žarko Tušek, u Karlovcu ostaje Damir Jelić, u Varaždinu Anđelko Stričak, a u Koprivničko-križevačkoj županiji Darko Sobota.

Oleg Butković je out. Na njegovo mjesto mogao bi zasjesti Kristijan Staničić, aktualni direktor HTZ-a. Josip Đakić je također out. Ivica Kirin nema šanse, a pozicija Tomislava Tolušića je poljuljana.

U Brodsko-posavskoj županiji favorit je Pero Ćosić. I u Zadru imamo sumrak bogova - Božidar Kalmeta se definitivno povlači iako, govore nam upućeni, nadzire procese pomlađivanja stranke u Zadru i Splitu. No kao njegov nasljednik kotira Bobi Longin, sadašnji župan.

U Šibeniku u sedlu je Nediljko Dujić, dok u Vukovarsko-srijemskoj županiji naklonost stranačkog vrha uživa Dražen Milinković. U Splitu bi moglo ostati po starom. Ante Sanader uživa povjerenje šefa HDZ-a Andreja Plenkovića i ovisi o njemu hoće li se opet kandidirati. Petar Škorić je out jer se zamjerio Plenkoviću još od Istanbulske konvencije pa bi na njegovo mjesto mogao zasjesti Vice Mihanović.

U Istri - hadezeovu neosvojenom teritoriju - neprestižnu poziciju drži Jurica Šiljeg, dok je Branko Bačić - treći Plenkovićev komandos za specijalne akcije - i dalje suvereni gospodar juga. Branko Bačić je odan Plenkoviću i kao takav ostaje na čelu HDZ-a Dubrovačke županije, naravno ako ga na Općem saboru izaberu članovi po modelu “jedan čovjek - jedan glas”. U Međimurju ostaje šef Darko Horvat, koji će Plenkoviću osigurati naklonost Čakovca, Moskve i Budimpešte. U Zagrebačkoj županiji favorit vodstva je Dražen Barišić. U Bjelovaru Mario Totgergeli slovi kao kadar Gordana Jandrokovića i kao takav ostaje.

Briselski Plenki, kako su ga nazivali, u dvije i pol godine potaracao je gotovo sve svoje oponente. U drugoj fazi diferencijacije - kad god do nje dođe - dodatno će učvrstiti poziciju u stranci. On, očito, namjerava toliko ojačati da ga nitko u skoroj budućnosti neće moći srušiti. Primaknuo se nadomak svojega nauma - stvaranje HDZ-a po svojem ukusu, odnosno moderne stranke desnog centra.

O tome je svojedobno, negdje na početku mandata, i govorio, ali nitko nije vjerovao da će u tome i uspjeti. Obrazovan, elokventan čovjek činio se pogodnim za Bruxelles, ali nedoraslim hrvatskoj političkoj bari kojom dominiraju domaći komodski varani, nad kojom lete grabljivice i slična zvjerad. No umiveni Andrej Plenković pokazao se u tom ambijentu više kao lovac nego kao lovina. Plenković je pokazao da u stranačkim obračunima ide do kraja i da je opasan protivnik kojeg se ne smije podcijeniti. Milosti ne traži niti bi je dao - što bi tek učinio da nije “slabokrvan”? Ovaj manevar nosi u sebi stanoviti rizik - ne prevelik jer je većina protivnika već na podu i gledaju sučevo brojanje - a potencijalno veliki dobitak. S ovim licima i profilom HDZ više neće biti predatorska stranka s kojom nitko čestit neće ići u koaliciju. Još ako se na vrijeme riješe kompromitirajuće prtljage bandićevštine, HDZ bi opet mogao uskrsnuti kao Feniks.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 186
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag