Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Plenki prisluškuje: Johnson i Trudeau ismijavaju Trumpa?

None Foto: POOL New/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Johnson, prema snimci, pita Macrona "a vi zbog toga kasnite?", na što Trudeau dodaje "kasni zato što se konferencija za novinare oduljila za 40 minuta". U blizini se našao i premijer Plenković

Televizijske kamere 'ulovile' su čelnike Francuske, Velike Britanije, Kanade i Nizozemske dok su, kako se čini, ismijavali američkog predsjednika Donalda Trumpa na prijemu u Buckinghamskoj palači priređenom u utorak navečer uoči samita NATO-a.

Snimka kanadske televizije CBC pokazuje da su se francuski predsjednik Emmanuel Macron, britanski premijer Boris Johnson i njegov kolege Justin Trudeau iz Kanade te Mark Rute iz Nizozemske očito dobro zabavljali u razgovoru s princezom Annom.

Johnson, prema snimci, pita Macrona "a vi zbog toga kasnite?", na što Trudeau dodaje "kasni zato što se konferencija za novinare oduljila za 40 minuta".

U nesporednoj blizini našao se i premijer Andrej Plenković, koji također bio na primanju kod kraljice uz ostale čelnike zemalja članica NATO-a.

Macron je u utorak poslije podne razgovarao s Donaldom Trumpom koji je prije samita oštro napao Macrona zbog njegove ocjene o NATO-u i zbog planiranog oporezivanja američkih tehnoloških kompanija. 

Macron i Trump dugo su odgovarali na pitanja novinara, što nije bilo predviđeno protokolom i Macron je odgovorio da "ostaje pri svojim tvrdnjama" o NATO-u kao savezu koji je u stanju "moždane smrti", a što je Trump nazvao "uvredljivim".

Justin Trudeau na snimci uz smiješak govori "lijepo se vidjela da je (Trumpova) ekipa 'zinula', kao da je pala s Marsa".

Kao i za prethodnog samita NATO-a, Trump nije poštovao protokol već je izjave za novinare u društvu čelnika savezničkih zemalja iskoristio da nepredviđeno odgovara na pitanja međunarodnih medija.

Razgovor europskih čelnika s kanadskim premijerom slučajno snimljen kamerom kanadske televizije zacijelo neće poboljšati atmosferu u srijedu kada se održava samit vojnopolitičkog saveza u kojemu su odnosi zategnuti napose zbog turske vojne operacije u Siriji.

Komentari (18)
  • A kad dođe Trump svi manji od makova zrna !

    4. 12. 2019,   13:07
  • Možda su se svađali tko ima više državljana u ISIL-ovim postrojbama ili kome su Amerikanci morali pomagati više puta u njihovoj "slavnoj" vojnoj povijesti, kako je to lijepo primijetio Veličanstveni Predsjednik Donald Trump?

    4. 12. 2019,   14:31
  • čula sam da je Tramp jako dobar i osječajan čovjek , da voli narod , i da je pošten čovjek ...

    4. 12. 2019,   15:54