Obavijesti

News

Komentari 285

Plenkiju jedini spas skupljanje šarene i nestabilne družine

Plenkiju jedini spas skupljanje šarene i nestabilne družine
1

Scenarij koji je najavio Plenković. HDZ-u za potporu novoj Vladi treba 76 ruku zastupnika u Saboru. Uz 56 HDZ-ovih, mogao bi dogurati do 78 ako ga podrže 10 nezavisnih i zastupnika manjina

VIDEO

1. HDZ osigurava novu većinu

Scenarij koji je najavio Plenković. HDZ-u za potporu novoj Vladi treba 76 ruku zastupnika u Saboru. Uz 56 HDZ-ovih, mogao bi dogurati do 78 ako ga podrže 10 nezavisnih i zastupnika manjina, HDS, Reformisti, Promijenimo Hrvatsku, Milan Bandić, Hrast, HSLS, HDSSB, SDSS i Stranka međugeneracijske solidarnosti. Nezavisni Bruna Esih i Željko Glasnović, pripadnici desne struje, već su jasno najavili da neće podržati novu Vladu.

Plenkoviću u tom scenariju ostaje 76 zastupnika, što je većina koju može oboriti i povjetarac. IDS, HSS i HNS su rekli da ga ne žele podržati, ali ostaje mu pokušati ih kupiti.     

2. Novi izbori s neizvjesnim rezultatom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Čak i ako HDZ uspije oko sebe okupiti novu većinu iz prvog scenarija ili čak formirati manjinsku Vladu, vrlo je izgledno da već najesen imamo nove izbore. Za manje od mjesec dana već idu lokalni izbori u kojima će se stranke potrošiti. Neki ozbiljniji pregovori o novoj Vladi će biti vjerojatno iza njih, kad svi vide kakve karte za pregovore su im dodijelili birači na lokalnim izborima.

Novi parlamentarni izbori nisu omiljena varijanta ni za HDZ, ali su uvjereni da je ovo dobar trenutak, nego da su se dalje iscrpljivali s Mostom. Zasad se čine kao najvjerojatnija opcija, iako će svakako biti puno pregovora prije nego što svi dignu ruke za njih.     

3. SDP i Most formiraju novu vladu

Kad se gledaju suhe brojke, i to je čak teoretska opcija. SDP sa svojih 37 zastupnika kreće u okupljanje s Mostom i svim ostalim snagama u Saboru koje su lijevo i u centru. Sa Živim zidom, IDS-om, HNS-om, Snagom, nacionalnim manjinama, HSS-om i HSU-om bi teoretski mogli dogurati do 76 ili 78 zastupnika. Međutim, takva Vlada bi bila kao rogovi u vreći i svi uključeni su svjesni da bi bila shvaćena kao isključivo trgovačka kako bi se ostalo na vlasti. Ideološke razlike su prevelike, a palo je i previše teških riječi, pogotovo između HNS-a i Mosta. Ta opcija je zato moguća samo u teoriji.     

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 285
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a