Obavijesti

News

Komentari 92

Vrdoljak: Kroz dan-dva će se donijeti odluka o radnoj skupini

Vrdoljak: Kroz dan-dva će se  donijeti odluka o radnoj skupini
9

Na pitanje je li s premijerom razgovarao o Matku Glunčiću, Vrdoljak je rekao da nije jer je sastanak bio usredotočen na sadržaj reforme, a ne na kadrovska pitanja

VIDEO

Ivan Vrdoljak poručio je da je atmosfera na sastanku bila jako pozitivna te da su on i premijer Plenković razgovarali o nizu "aktualnih tema i izazova pred kojima se nalazi Vlada i saborska većina". 

- Razgovarali smo o članovima i voditeljima Ekspertne radne skupine i mislim da smo na dobrom putu. Koalicija je stabilna - istaknuo je Vrdoljak. 

- Koncentrirali smo se na sadržaj koji trebamo poručiti obrazovanju i hrvatskoj djeci, a kada se tako postave stvari onda su sve ostale, koje se pojavljuju zadnjih nekoliko dana, sporedne - poručio je Vrdoljak. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kroz dan-dva će se vrlo jasno donijeti odluka. Plenković će kao predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije sazvati Povjerenstvo. Uvjeren je da će odluka biti na zadovoljstvo svih strana zajedno s onima koji su bili uključeni u kurikularnu reformu - objasnio je Vrdoljak. 

Na pitanje je li s premijerom razgovarao o Matku Glunčiću, Vrdoljak je rekao da nije jer je sastanak bio usredotočen na sadržaj reforme, a ne na kadrovska pitanja. 

Novinarima se obratio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je kazao da su razgovori bili konstruktivni te da će se nastaviti. Dodao je kako su obje strane jako zadovoljne. 

'Suradnja je nužna' 

Nakon premijera, u Vladu je stigao i Ivan Vrdoljak. Novinarima je kratko kazao da HNS neće dopustiti zaustavljanje kurikularne reforme.

- Želim naglasiti da ja imam stav gdje je politika suradnje nužna u Hrvatskoj. Želimo čuti sve ideje, praviti sve kompromise, voditi politiku uključivosti, no ono što ne želimo i nećemo dopustiti je zaustavljanje reforme - rekao je.

Plenković: Sve će biti dobro

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković stigao je u petak navečer u Vladu gdje će s koalicijskim partnerom, HNS-ovim Ivanom Vrdoljakom razgovarati o imenovanju voditelja Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme.

Na pitanje očekuje li dogovor s Vrdoljakom, premijer nije dao konkretan odgovor, ali je poručio - "sve će biti u redu".

"Ne znam, ali sve će biti dobro", rekao je premijer, a javlja Nova TV.

Na pitanje što ako HNS i dalje ustraje da voditelj ERS-a ne bude Matko Glunčić, premijer Plenković uporno ponavlja - "bit će sve dobro".

"Sto posto", uvjerava Plenković.

Plenković: Bitno je kvalitetnije obrazovanje, a ne kandidati...

Plenković je rekao ranije u petak da izbor voditelja Ekspertne radne skupine nije tema oko koje bi se trebali preglasavati, nego nalaziti rješenje koje će omogućiti funkcionalni nastavak obrazovne reforme.

"Moj je stav da ovo nije tema oko koje bi se trebali preglasavati, nego nalaziti rješenje koje će omogućiti funkcionalni nastavak obrazovne reforme", rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a odgovarajući na pitanje novinara je li odustao od Matka Glunčića kao kandidata za voditelja ERS-a, s čime se ne slaže HNS i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Politiku van iz reforme: Divjak ne popušta, a Plenki taktizira
Politiku van iz reforme: Divjak ne popušta, a Plenki taktizira

Na pitanje je li se ministrica Divjak "zaletjela" kad je javno rekla da je na jednom javnom natječaju jedna osoba (Glunčić) neprihvatljiva, Plenković je odgovorio kako to treba nju pitati.

 "Mislim da dok traje natječaj nije dobro se očitovati o bilo kojem kandidatu. To je jasno svakome tko prati ovakav proces", istaknuo je.

HDZ gura Glunčića, HNS ga ne želi, a reforma i dalje čeka...
HDZ gura Glunčića, HNS ga ne želi, a reforma i dalje čeka...

Poručio je kako je njegov cilj kao predsjednika Vlade, vezano uz temu obrazovanja u Hrvatskoj koja je izazvala mnogobrojne prijepore u proteklih nekoliko godina, uključiv i u nastojanju da konsenzusom naprave što kvalitetnije kurikule i nastavne planove i programe.

"Da nam cjelokupni sustav obrazovanja bude što kvalitetniji te da imamo ljude koji su u stanju doći na tržište rada sa specifičnim znanjima i da ih se traži, a ne da imamo ljude koji kasnije ne mogu naći posao - to je bit, a ne da li se slažemo oko svake osobe i detalja. To je podredno u odnosu na glavni cilj", istaknuo je Plenković.

Tko je Matko Glunčić oko kojeg se prepiru Divjak i Plenković?
Tko je Matko Glunčić oko kojeg se prepiru Divjak i Plenković?

Podsjetio je kako je za voditelja ERS-a proveden natječaj na koji se, za razliku od prijašnjih javnih poziva na koji se javljala po jedna osoba, javilo šestero kandidata koji su dolazili na intervjue. Također, dodao je, i jedno tijelo s ljudima "koji znaju misliti svojom glavom" analiziralo je tko bi mogao biti najprimjereniji kandidat za tu funkciju.

Plenković nije želio konkretno odgovoriti na pitanje kada će se sastati s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom, ističući da je Vrdoljak, koliko zna, na putu u inozemstvu i sastat će se kad se vrati.

'Slijedi važna faza kurikularne reforme - edukacija učitelja...'
'Slijedi važna faza kurikularne reforme - edukacija učitelja...'

Vezano uz ratifikaciju Istanbulske konvencije, Plenković je rekao da je HDZ zauzeo jasno stajalište, a hoće li biti zastupnika koji će imati drugačije stajalište, znat će se nakon sjednice saborskoga Kluba zastupnika u utorak.

Dodao je da neće biti sankcija za one zastupnike koji glasuju drugačije od odluka stranačkih tijela, ističući da je HDZ demokratska stranka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.