Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Plenković će u podne dobiti mandat za sastavljanje Vlade

None Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nakon što prihvati mandat, prema Ustavu, Plenković je u roku od 30 dana dužan program Vlade i njezine članove predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak u podne na Pantovčaku će od predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović dobiti mandat za sastavljanje nove hrvatske Vlade, nakon što joj potpisima dokaže da za to uživa potporu natpolovične većine izabranih saborskih zastupnika.

Plenković dolazi kod hrvatske predsjednice nakon što je postignut dogovor o sastavljanju vlade između HDZ-a i Mosta, uz potporu nacionalnih manjina i drugih stranaka, i, kako se očekuje, predat će joj više od 90 potpisa potpore da bude mandatar nove Vlade.

Prema Ustavu RH, mandat za sastavljanje Vlade predsjednica Republike povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine izabranih zastupnika, a hrvatski parlament ima 151 zastupnika.

Nakon što prihvati mandat, prema Ustavu, Plenković je u roku od 30 dana dužan program Vlade i njezine članove predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju.

Konstituirajuća sjednica 9. saziva Hrvatskog sabora, održat će se u petak, 14. listopada.

Komentari (124)
  • Najveći problem Hrvata je lakoća kojom određena mišljenja postaju opća, zbog nesposobnosti većine da stvore vlastito mišljenje osnovano na vlastitim razmišljanjima.

    10. 10. 2016,   07:57
  • Nemoj zaboraviti potpise. Rekla je bez potpisa nema nista od sastavljanja vlade. Kaze da ce biti jako stroga u tom pogledu.

    10. 10. 2016,   09:17
  • Tukci vode 🐓🐓🐓🐓🐓!!!

    10. 10. 2016,   10:36