Obavijesti

News

Komentari 17

Plenković: Dio odgovornosti je i na ministrici Blaženki Divjak

Plenković: Dio odgovornosti je i na ministrici Blaženki Divjak
1

Premijer Andrej Plenković poručio je, nakon sastanka vladinih predstavnika sa sindikatima, kako je to bio još jedan Vladin pokušaj da se nađe rješenje te obećao je kako će učiniti sve da se postigne dogovor

VIDEO

Današnji sastanak je bio još jedan pokušaj Vlade, direktno temeljem instrukcija koje smo dali našim najbližim suradnicima da pokušamo naći  rješenje. Po našem dubokom uvjerenju nema nikakvog razloga za štrajk i nema nikakvog razloga za veliki prosvjed. To govorim krajnje odgovorno jer u vrijeme kada se plaća povećava koji je smisao štrajkati, zapitao se Plenković u Dnevniku HTV-a.

Sindikalci su nešto ranije, nakon sastanka u Vladi, ocijenili kako je danas konačno održan kvalitetan sastanak, da se približavaju rješavanju problema koji očekuju sljedeći tjedan, ali i da se štrajk nastavlja.

- Za razliku od predstavnika  sindikata koji su maloprije rekli da je današnji sastanak bio dobar i da dijalog traje, ja smatram da dijalog traje sve ovo vrijeme. I vlada smatra i njezini predstavnici, samo je pitanje tko ga u kojem trenutku vodi, ustvrdio je premijer.

Pokretanje videa...

Blaženka Divjak 18:52

Utakmica koja nije isključivo vođena željom sindikata

Mišljenja je i da je u ovome riječ "dijelom i o jednoj utakmici koja nije isključivo vođena željom sindikata".

Dignitet  učitelja 'da', poštovanje prema budućnosti naših mladih 'da', obrazovanje 'da', a 18 milijardi i 300 milijuna kuna proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja koji nikad nije bio veći u povijesti, nabrajao je.

Mihalinec: Očekujemo da ćemo sljedeći tjedan doći do rješenja
Mihalinec: Očekujemo da ćemo sljedeći tjedan doći do rješenja

Na pitanje koja je nova ponuda pred sindikatima na stolu Plenković nije želio odgovoriti.

- Danas je bilo razgovora, ali je dogovor mog  predstojnika Ureda koji je vodio te razgovore zajedno s još suradnicima i predstavnicima sindikata da u ovom trenutku ne govorimo o detaljima jer su potrebne dodatne  konzultacije i unutar samih sindikata, a isto tako i na razini vlade.

Upitan tko je krivac za aktualnu situaciju premijer je rekao da je dio odgovornosti i na ministrici obrazovanja Blaženki Divjak.

- Mi smo razgovarali. U svakom  slučaju dio odgovornosti je i na njoj i tu nema nikakve dileme. Svaki ministar odgovara za svoj resor. Ja očekujem da se ovaj problem riješi. Ona pokušava pridonijeti konstruktivno, trudi se u svom resoru i što se toga tiče nema dileme, ali određene izjave koje je davala proteklih dana nisu nikakvo dobre, ni prihvatljive, istaknuo je premijer Plenković.

Izbjegao je međutim konkretno odgovoriti na pitanje je li bilo riječi o njezinoj smjeni. Rekao je tek kako želi prije svega imati vladu koja svim građanima osigurava kvalitetniji i bolji život.

Plenković je počeo ispaljivati epohalne bedastoće oko štrajka
Plenković je počeo ispaljivati epohalne bedastoće oko štrajka

- Ne sviđa mi se da na temi na kojoj smo jako puno uložili imamo nešto što se polako valja kao svojevrsni politički prosvjed. To želim jasno razdijeliti: Djeca moraju ići u školu, a mladi se moraju obrazovati, poručio je.

Na pitanje o tome je li ugrožena školska godina odgovorio je kako će učiniti sve te nastojati postići dogovor koji će zaustaviti štrajk.

Naglasio je i kako je ambicija posebno za  4. razrede srednje škole da se stignu pripremiti za državnu maturu, da prijemni ispiti budu u roku te da se ne ugroze ni školski praznici. Treba se, kaže, nadoknaditi izgubljeno  u nastavnom programu, a tu je zadaća ministrice, ravnatelja škola ali i odgovornosti svih koji su pridonijeli tome da ljudi imaju problema.

'Plenković nas zove? Ok, prvo prosvjed. Dolazi 150 buseva'
'Plenković nas zove? Ok, prvo prosvjed. Dolazi 150 buseva'

- Ovo je vlada koja ima konstruktivnu, otvorenu i prijateljsku politiku prema zaposlenicima u državnom i javnom sektoru kao što ima i prema zaposlenicima u privatnom sektoru koji su srž naše ekonomije. Pregovori u prosvjeti o granskom kolektivnom ugovoru su bili završeni prošle godine. Sada su sindikati  došli s ambicijom da se mijenja koeficijent. Koeficijent nije predmet kolektivnog pregovaranja između Vlade i sindikata već je to nešto  što vlada donosi svojom uredbom, poručio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag