Obavijesti

News

Komentari 17

Plenković: HEP-ova ulaganja potaknut će nam rast BDP-a

Plenković: HEP-ova ulaganja potaknut će nam rast BDP-a
3

Kao ključne elemente buduće energetske strategije, Plenković je istaknuo da se želi da građani i gospodarstvo imaju sigurnu opskrbu, da se prate globalni trendovi borbe protiv klimatskih promjena...

VIDEO

Hrvatska elektroprivreda (HEP) provodi veliki investicijski ciklus u kojem u revitalizaciju hidroelektrana planira uložiti ukupno 3,6 milijardi kuna, a i te će investicije pridonijeti rastu BDP-a, istaknuo je u četvrtak premijer Andrej Plenković na prigodnoj svečanosti puštanja u probni rad agregata B u sklopu revitalizacije Hidroelektrane (HE) Ozalj 1 i obilježavanje 110. godišnjice rada te hidroelektrane. 

Hidroelektrana Ozalj slavi 110. rođendan: U sklopu programa revitalizacije u probni rad puštaju drugi agregat! Reporterka: Monika Menčik

Posted by 24sata Politiko on Wednesday, December 5, 2018

HEP provodi veliki investicijski ciklus u kojem u revitalizaciju hidroelektrana planira uložiti ukupno 3,6 milijarde kuna, pri čemu je do sada uložila 1,4 milijarde kuna, a u idućih će deset godina uložiti još 2,2 milijarde kuna, istaknuo je premijer. 

Napominje i kako su radovi na revitalizaciji HE Ozalj vrijedni 60 milijuna kuna, a time će se produžiti i radni vijek te elektrane. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Hrvatska želi ojačati svoje kapacitete u hidroenergiji i u sljedećim godinama nastaviti trend, koji je sjajan i na europskoj razini. Mi smo već sada ostvarili ciljeve obnovljivih izvora energije na razini EU prema planu do 2030. Hrvatska već sada ima više od 28 posto, što je puno više od prosjek EU danas. Davno smo već prebacili ono što je bilo dogovoreno za 2020. godinu", rekao je Plenković.

Istaknuo je kako će i investicijski ciklus HEP-a pridonijeti rastu BDP-a. "Rekli smo da u tom strateškom trokutu - fiskalna konsolidacija, strukturne reforme i investicije - naglasak moramo stavljati upravo na ulaganja, koja su pokretač rasta i razvoja, u konačnici i zapošljavanja", rekao je. 

Premijer je podsjetio da Vlada odnosno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike radi na donošenju energetske strategije, trenutno je to u fazi "zelene knjige", nakon toga slijedi "bijela knjiga" te izrada cjelovite strategije.

Kao ključne elemente buduće energetske strategije, Plenković je istaknuo da se želi da građani i gospodarstvo imaju sigurnu opskrbu, da se prate globalni trendovi borbe protiv klimatskih promjena te za zaštitu okoliša, da energija bude cjenovno dostupna te da omogući kvalitetno funkcioniranje gospodarstva i kućanstava. 

Napominjući kako su energetski projekti uvijek i tema međunarodnih sastanaka, premijer je istaknuo kako smatra da je Hrvatska na dobrom putu u diverzifikaciji pravaca opskrbe energijom, bez obzira o kojoj je vrsti energije riječ.

Predsjednik Uprave HEP-a Frano Barbarić naglašava da su zamjena generatora B i revitalizacija HE Ozalj zahtjevan posao, jer je zgrada u kojoj se ta hidroelektrana nalazi  stara 110 godina i kulturno je dobro. 

Barbarić ističe i razvojni smjer HEP-a u obnovljive izvore energije, što su započeli ove godine potpisivanjem ugovora o gradnji Sunčane elektrane Cres, a čime se šalje poruka svim potencijalnim investitorima da je moguće električnu energiju iz Sunca proizvoditi isplativo, prema komercijalnim uvjetima, bez ugovorenih poticaja.

Za iduću je godinu najavio pokretanje projekta sunčane elektrane Vis, napominjući kako će u 2019. godini HEP u sunčane elektrane i vjetroelektrane uložiti 600 milijuna kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...