Obavijesti

News

Komentari 22

Plenković i Rama potpisali su Deklaraciju o partnerstvu

Plenković i Rama potpisali su Deklaraciju o partnerstvu
10

Premijer Plenković dao je i snažnu podršku Albaniji za ulazak u Europsku uniju. Istaknuo je kako Hrvatska želi imati dobre odnose i s Albanijom i s Kosovom i sa Srbijom

VIDEO

Sastanak na vrhu Srednjoeuropske inicijative premijer Andrej Plenković zaključio je u utorak sastankom s albanskim premijerom Edijem Ramom u Banskim dvorima s kojim je potpisao i Deklaraciju o strateškom partnerstvu između Albanije i Hrvatske te o jačanju suradnje na području granične sigurnosti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Premijer Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima i s albanskim premijerom Edijem Ramom s kojim je potpisao Deklaraciju o strateškom partnerstvu između Albanije i Hrvatske Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Politiko on Tuesday, 4 December 2018

- Mi smo danas potvrdili visoku razinu međusobnog poštovanja i razinu kritičkog dijaloga kao dvije zemlje koje su saveznice u Sjevernoatlantskom savezu, ali i dvije zemlje koje zajednički rade u okviru brojnih regionalnih inicijativa - istaknuo je Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Potpisivanjem Deklaracije Plenković se nada da će povećati trgovinsku razmjenu između ove dvije zemlje, a koja sada iznosi 60 milijuna eura.

Premijer Plenković dao je i snažnu podršku Albaniji za ulazak u Europsku uniju.

- Spremni smo i nadalje kroz naše eksperte prenositi znanje i iskustvo koje naši stručnjaci imaju - poručio je Plenković naglasivši kako želi suradnju na jadransko-jonskom koridoru i jadransko-jonskom plinovodu. 

Albanski premijer Rama istaknuo je kako tijekom ovog posjeta Zagrebu, kao bivši košarkaš, obišao Muzejsko Memorijalni Centar Dražen Petrović s njegovom majkom. 

- Dražen Petrović bio je košarkaški Mozart i ja sam uvijek navijao za Hrvatsku. I moram naglasiti da je na zadnjem Svjetskom nogometnom prvenstvu Albanija navijala u finalu za Hrvatsku, a ne Francusku - nasmijao se premijer Rama.
Zahvalio je hrvatskoj Vladi na bezrezervnoj podršci za ulazak u EU, ali i za priznavanje Republike Kosovo, a za premijera Plenkovića je imao i jedan prijedlog.

- Predložio sam mu da osnujemo jednu trilateru gdje ćemo uključiti i Crnu Goru, a možda u budućnosti i Makedoniju - istaknuo je Rama.

Na pitanje novinara komentirao je zaoštravanje na granici Kosova nakon povećanja carina na srpske proizvode i optužbe Srbije da Kosovo i Albanija stvaraju pakt kojim će stvoriti veliku Albaniju.

- Beograd i Srbija su prekršili ugovor o CEFTA-i, Kosovo se ponovno žalilo na to, nažalost nije bilo nikakve reakcije koja bi to popravila. 100-postotno povećanje srpskih proizvoda je nenormalno i situacija je nenormalna. Neprihvatljivo je da bilo koja strana objavi trgovački rat drugoj strani. Što se tiče optužbi o velikoj Albaniji, ta teza se uvijek postavlja kada Albanci s Kosova traže nešto s pravom i kada mi kao Albanija i Kosovo pokušavao razgovarati o stvarima koje su od zajedničkog interesa- istaknuo je Rama.

Premijer Plenković poručio je kako Hrvatska želi imati dobre odnose i s Albanijom i s Kosovom i sa Srbijom.

- Želimo da se odnosi normaliziraju i stabiliziraju - rekao je Plenković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović