Obavijesti

News

Komentari 232

HDZ-ovci danas biraju vodstvo: U Splitu gužve na biralištima

HDZ-ovci danas biraju vodstvo: U Splitu gužve na biralištima
10

Za predsjednika HDZ-a natječu se aktualni predsjednik stranke i Vlade,  Andrej Plenković i Miro Kovač, kao kandidat koji predvodi tim 'Opcija za promjene'

VIDEO

Prema informacijama iz HDZ-a, navodno je velik broj HDZ-ovaca izašao na unutarstranačke izbore. Najveća gužva stvorila se na dva biračka mjesta u Splitu gdje se čeka na glasanje i po sat vremena. U Zagrebu gdje ima 17 biračkih mjesta za sada nije tolika izlaznost.

Prema neslužbenim podacima koje je 24sata dobio u Maksimiru je do 13 sati izišlo 232 od 1028 HDZ-ovaca. Na Črnomercu do 13 sati 193 od 818 članova. U Stenjevcu do 13.10 sati 235 od 1061 članova. 

Ekipa iz Opcije za promjene do sada je, kako su nam rekli, prijavila nekoliko nepravilnosti. Prvo je ono u Hrvacama gdje je prije otvaranja biračkog mjesta član biračkog odbora zatekao već sedam ispunjenih i u kutiju ubačenih listića.

U Rijeci su nam javili da imaju problema oko glasanja straijih i bolesnih. Još jedna nepravilnost koji su prijavili je da nema dosta ljudi koji imaju članske iskaznice na popisu - rekao je sugovornik iz Opcija za promjene te dodao da su sve to uredno prijavili Središnjem izbornom povjerenstvu.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Zagreb: Unutarstranački izbori HDZ-a

Podsjetimo, članovi HDZ-a u danas će na unutarstranačkim izborima izabrati vodstvo stranke - predsjednika, zamjenika predsjednika i četiri potpredsjednika.

Za predsjednika HDZ-a natječu se aktualni predsjednik stranke i Vlade,  Andrej Plenković koji u svom timu "Odvažno za Hrvatsku" kao kandidata za zamjenika predsjednika ima Tomu Medveda, dok su kandidati za potpredsjednike stranke Oleg Butković, Branko Bačić, Ivan Anušić te Zdravka Bušić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Miro Kovač kao kandidat za predsjednika predvodi tim "Opcija za promjene" u kojem je Ivan Penava kandidat  za zamjenika predsjednika a  Milijan Brkić, Davor Ivo Stier i Tomislav Tolušić su kandidati za potpredsjednike stranke.

Za potpredsjednike stranke kandidirali su se i neovisni kandidati Ivan Kujundžić i Hrvoje Tomasović.

Članovi HDZ-a će, po načelu jedan član-jedan glas, vodstvo stranke moći birati od osam do 19 sati, a neslužbene rezultate bi Središnje izborno povjerenstvo trebalo objaviti oko 23 sata. Drugog kruga neće biti jer pobjeđuje onaj kandidat koji dobije više glasova.

Korona ih nije zaustavila: HDZ u nedjelju bira svoje čelnike
Korona ih nije zaustavila: HDZ u nedjelju bira svoje čelnike

Bit će otvoreno 585 biračkih mjesta, od čega će njih 566 biti u Hrvatskoj, a 19 u inozemstvu. Birati mogu 210.384 glasača - njih 206.976 u Hrvatskoj te 3408 u inozemstvu. Za to su tiskana 631.152 glasačka listića.

U izbornom procesu sudjelovati će oko 5000 ljudi. Članovi stranke će u svim općinama i gradovima glasovati na po jednom biračkom mjestu, u Splitu na dva, a u Zagrebu na njih sedamnaest - po svim područnim odborima. Također, članovi HDZ-a moći će glasovati i u stranačkim organizacijama u  Njemačkoj, Austriji, SAD-u, Kanadi, Argentini, Paragvaju i dr.

U Središnjici HDZ-a bit će Središnje izbor povjerenstvo, a kandidati će biti u svojim izbornim stožerima.

Preporuke o provođenju mjera zaštite na izbornim mjestima

Zagreb: Unutarstranački izbori HDZ-a

Zbog aktualne situacije situacije vezano za koronovirus, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva HDZ-a Damir Sesvečan poslao je u petak predsjednicima stranačkih izbornih povjerenstava preporuke o provođenju mjera zaštite od širenje koronavirusa tijekom unutarstranačkih izbora u nedjelju, 15. ožujka.

Preporuke se temelje na onome što propisuje i Hrvatski zavod za javno zdravstvo te su ih su se dužni svi pridržavati, a proširene su i s mjerama prilagođenima stranačkim okolnostima provedbe izbornog dana.

'Da je Kovač stao uz HDZ kad je trebalo, bili bi jači u Saboru'
'Da je Kovač stao uz HDZ kad je trebalo, bili bi jači u Saboru'

Prema preporukama birački odbor će odrediti jednog od svojih članova koji će biti zadužen za održavanje reda na biračkom mjestu, kontrolu i reguliranje ulaska i izlaska birača s biračkog mjesta te cjelokupno praćenje postupanja osoba koje se nalaze na biračkom mjestu u provođenju mjera zaštite. Svako biračko mjesto mora imati dezinfekcijsko sredstvo za čišćenje ruku. Prilikom ulaska u prostoriju gdje se održavaju izbori, a prije samog pristupanja glasovanju, birač mora dezinficirati ruke.

Na biračkom mjestu u isto vrijeme ne smije biti više od 15 ljudi, što uključuje i članove izbornog povjerenstva i promatrače.

Središnje izborno povjerenstvo HDZ-a preporuča, uz ostalo, izbjegavanje rukovanja te održavanje razmaka od barem jednog metra kod razgovora. (kt)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 232
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...