Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Plenković: Ja određujem tko će ići sa mnom na koje putovanje

None Foto: Igor Kralj/PIXSELL 6

Premijer Andrej Plenković ponovio je kako je u Finsku pozvan na bilateralni susret s finskim premijerom. Kada je riječ o kongresu EPP-a i tamo je, kaže, sudjelovao kao premijer.

Nema nikakvoga sukoba interesa, poručio je premijer Andrej Plenković nakon što je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa najavilo da će preispitati slučaj Helsinki. 

- Vidjet ćemo što će Povjerenstvo pitati Vladu. Ponavljam, dok sam predsjednik Vlade, gdje god jesam, uvijek nastupam u toj funkciji. Tako sam bio pozvan u Finsku na bilateralni susret s finskim premijerom. Što se tiče kongresa EPP-a i tamo sam pozvan i sudjelovao kao i drugi premijeri iz stranaka EPP-a kao premijer. Tamo idem normalno, službenim zrakoplovom. Tko je bio u avionu, ide onaj tko odredi, a određujem ja - poručio je premijer.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Na opasku da njegovo putovanje nije upitno, ali je li bilo u avionu ministara koji možda nisu trebali sudjelovati u bilateralnim sastancima nego su tako bili zbog kongresa pučana, uzvratio je: 

- Tko će odrediti tko treba biti na kojem sastanku? Ja određujem - poručio je. 

Na ponovljeno pitanje znači li to da nije bilo sukoba interesa, nervozno je uzvratio: 

- Kakvog sukoba interesa? Objasnite mi kako vi doživljavate sukob interesa? Dajte, molim vas. Evo baš me interesira. Tko je u kojem sukobu - upitao je premijer. 

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Novinari su napomenuli kako prema pojedinim navodima ministar uprave Lovro Kuščević ne predstavlja Hrvatsku na razini međunarodnih odnosa te se postavlja pitanje je li trebao letjeti vladinim avionom: 

- Još jednom ponavlja, ja kao predsjednik Vlade određujem tko, kako i na koje putovanje ide sa mnom - zaključio je Plenković. 

Posjetimo, delegacija HDZ-a išla je s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem koji su imali i sastanke s finskim premijerom i predsjednicom parlamenta. To je bilo opravdanje za službeni zrakoplov kojim su išli i drugi stranački dužnosnici. Ministri koji su putovali s premijerom pravdali su se da su imali bilateralne sastanke. Kako smo ranije objavili porezni obveznici putovanje delegacije vladinom avionom platili su 170.000 kuna, a HDZ bi povratne karte za putovanje morao platiti barem 42.000 kuna .

Komentari (122)
  • Ajme, joj meni, ajme, ajme i ajme!! U kojoj sam ja to sirotinjskoj drzavi skoro vec 16 godina. Finska ima koji tisucicu vise, manje od 5500000 stanovnika, i samo 13 ministarstava, koja raspolazu sa samo 4 limuzine, jednim kombijem i 3 profi sofera. Da strahota i jad veci budu, ministri i premijer ne samo da se voze sa svojim privat autima, nek da sramota i veca bude, i sa javnim prijevozom. I to ne samo na posao i sa njega, nego i poslove puno puta s njima obavljaju. I to nije kraj sramoti, jadu i ponizenju. Premijer se vozi obicnim Volvom s60 iz 2012. Da je to kraj, to bi jos i dobro bilo. Predsjednik, premijer i ministri, kad idu van sramote sebe, narod finski i drzavu Finsku vozeci se obicnim ekonomskim klasama. Zato hitno mijenjam drzavu. Vracam se Hrvatska tebiiiiiiiiii,,,,,,,,,,,,, I idem u politicare!

    17. 11. 2018,   13:07
  • OK, mogao bi nekako progutati da si ti kao premijer išao u posjet drugom premijeru (ono skromnom čovjeku koji je neki dan putovao ekonomskom klasom), ali voditi sa sobom ostalo krdo HDZ-ovaca o našem trošku - e to nije u redu gospodine premijeru...

    17. 11. 2018,   13:07
  • Nažalost, od čovjeka obrazovno pripremanog za diplomaciju, provjereno i dokazano odličnog komunikacijskog stručnjaka, poliglota kakvim se voli predstavljati, intelektualca već zrelih godina ne očekujemo komunikaciju kojom se služi. Strašno razočarenje, a obećavao je puno svojim prvim istupima. Ja se uvijek, kod tih bahatih i uvjerljivog efekta komentarima predsjednika Vlade, sjetim njegove izjave u Saboru u jednom verbalnom obračunu sa saborskim zastupnikom: "mogu što hoću!" To je samo jedno od - "slobodnijih " tumačenja izreke francuskog kralja Louisa XIV " I elat c est moi " - tj. " država sam ja " , što bi se u slučaju predsjednika Vlade moglo preinačiti u "stranka to sam ja"! ! ! U svakom slučaju neprimjereno. Al pokazuje sad već preveliku dozu uznemirenosti.

    17. 11. 2018,   12:52