Obavijesti

News

Komentari 101

'Radnici u državnim i javnim službama dobit će božićnice'

'Radnici u državnim i javnim službama dobit će božićnice'
8

Još smo u fazi razgovora sa socijalnim partnerima, sindikatima. Očekujem da se razgovori nastave u pozitivnom i konstruktivnom tonu, poručio je premijer Plenković

VIDEO

Već uobičajeno, premijer Andrej Plenković na samom početku današnje sjednicu Vlade osvrnuo se na najvažnija događanja od prošlog tjedna. Istaknuo je kako je posjet Berlinu i razgovor s kancelarkom Angelom Merkel bio jako dobar.

- Razgovori sa saveznom kancelarkom bili su jako dobri i u kontekstu unaprjeđenja političkih prijateljskih odnosa, gospodarskih veza, trgovinske razmjene, ulaganja, turizma i u svim područjima gospodarstva.  Dotaknuli smo i ključna pitanja za stabilnost Europe, jugoistočne Europe, proces proširenja i suradnju Hrvatske i Njemačke u tom kontekstu, kao i glavne teme sutrašnjega sastanka na Europskom vijeću. To je dobar doprinos daljnjem pozicioniranju Hrvatske kao odgovorne članice EU i jedne od ključnih zemalja srednje i istočne Europe koja vrlo čvrsto i jasno pokazuje da se politika može voditi bez populizma i da se izbori mogu pobjeđivati na taj način. Najviše nas to veže između vladajuće većine u Hrvatskoj i one Njemačkoj - rekao je Plenković.

Komentirao je i tenzije između Hrvatske i Srbije. 

-  Hrvatska je jedna od onih članica koja zagovara proširenje EU na zemlje jugoistoka Europe. Drugi ne dijele tu ambiciju tako jasno kao i mi. Nama susjedne zemlje znaju tko će se prvi založiti za proširenje. Treba jasno ponoviti da je Hrvatska dala privolu na otvaranje dva poglavlja 5. i 25. sa Srbijom, zadržali smo rezervu za poglavlje obrazovanja i kulture, uputili jasnu poruku povjereniku koji je o tome izvijestio Srbiju. Hrvatska ima očekivanja koja Srbija treba ispuniti osobito u pogledu obrazovanja srednjoškolskih i osnovnoškolskih udžbenika, uz jednostavan i konkretan angažman Srbija može pokazati signal, da se dedramatiziraju izjave koje smo čuli jučer. Očekujem da se izjave smire - poručio je Plenković. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istaknuo je i kako će do kraja godine u koordinaciji s Ministarstvom financija iznaći sredstva za isplatu božićnica svim javnim i državnim službenicima.

- U fazi smo razgovora sa socijalnim partnerima, sindikatima javnih i državnih službi. Očekujem nastavak tih razgovora u pozitivnom i konstruktivnom tonu i želim reći da će se, uz sav angažman i mogućnosti koje su na raspolaganju, do kraja ove godine, u koordinaciji Ministarstva financija, iznaći sredstva kako bi se isplatila božićnica državnim i javnim službenicima. Nadamo se, do kraja ove kalendarske godine - rekao je Plenković.

Najavio je i da će u ponedjeljak, 19. prosinca, u 10 sati u Vladi biti održan sastanak sa svim hrvatskim županima, odnosno Zajednicom hrvatskih županija, a nazočit će i predstavnici Udruge gradova i Udruge općina.

Sastanku će nazočiti cijela Vlada, a želja je, rekao je Plenković, dogovor o temeljnim smjernicama suradnje.

- Da zajednički budemo svjesni prioriteta na županijskim razinama. I da imamo jedan prirodan refleks potpore onim projektima koji su važni pojedinim dijelovima Hrvatske - rekao je predsjednik Vlade. 

Od ministara u tom smislu očekuje da se "dobro informiraju o tome što rade po pojedinim resorima i kako se može planirati suradnja u predstojećim godinama mandata.

Dodao je i da, koliko mu je poznato, jako dugo takvog susreta, u tako širokom formatu, nije bilo.

- Mislim da će nam to koristiti i kod planiranja budućih proračuna u godinama koje su pred nama - zaključio je.

Vlada je na sjednici usvojila prijedlog akcijskog plana provedbe Strategije razvoja javne uprave za razdoblje  2017. - 2020. godine. Ministar uprave Ivan Kovačić naglasio je kako je za provedbu Strategije osigurana sredstva u iznosu od 880 milijuna kuna. 

Ministar Medved predstavio je prijedlog odluke o prijenosu prava upravljanja stanovima u vlasništvu Republike Hrvatske na Ministarstvo hrvatskih branitelja.

- Na Ministarstvo se prenosi pravo upravljanja 12 stanova - kazao je Medved.

Svoju premijeru na Vladi danas je imala i Janica Kostelić koja je predstavila Prijedlog uredbe o unutarnjem ustrojstvu Središnjeg državnog ureda za šport. 

Nakon što je predstavila prijedlog, premijer Plenković je kazao da su velika očekivanja od nje i novog Središnjeg ureda.

- Imate punu potporu mene osobno i mojih kolega - kazao je Plenković. 

U 2017. odobreno zapošljavanje 7.026 stranaca

Vlada je donijela odluku da kvota za zapošljavanje stranaca u 2017. iznosi 7 tisuća, od čega je nešto više od pet tisuća kvota za novo zapošljavanje, a prihvatila je i akcijski plan za strategiju razvoja javne uprave.
Temeljem Vladine odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2017., ukupna kvota iznosi ukupno 7.026.

Odobrena kvota je gotovo tri put manja od 23.707 stranih radnika čije su zapošljavanje tražili poslodavci, ali i više nego dvostruko veća od ovogodišnje, koja je iznosila 3.115.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je istaknuo da je kvota za 2016. gotovo u cijelosti iskorištena te da je želja poslodavaca bila da se ona poveća.

- Ovom im odlukom u određenoj mjeri izlazimo u susret, a istodobno očekujemo da se oni koji su u Hrvatskoj nezaposleni zainteresiraju za neka od ovih očito deficitarnih radnih mjesta - poručio je Plenković.

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Čorić pojasnio je da se radi o 1.800 produženja već izdanih dozvola, a 5.211 su dozvole za novo zapošljavanje u deset sektora. Također, u ukupnom je broju i 15 dozvola za sezonsko zapošljavanje, mahom u poljoprivredi i šumarstvu, rekao je.

Ministrica gospodarstva Martina Dalić izvijestila je Vladu o jednokratnoj robnoj pomoći Caritasu Križevačke eparhije u iznosu od tri milijuna i 860 tisuća kuna.

Odobren kredit Hrvatskim cestama od 80 milijuna eura

Vlada je dala odobrenje i jamstvo za zaduženje Hrvatskih cesta kod više banaka za investicijske projekte i podmirenje kreditnih obveza, u ukupnom iznosu od 80 milijuna eura.

Kredit je na deset godina uz tri godine počeka, a davatelji kredita su Erste&Steiermaerkische Bank, Hrvatska poštanska banka, Privredna banka Zagreb, Societe Generale-Splitska banka i Zagrebačka banka.

Novac će niti iskorišten za financiranje građenja i održavanja državnih cesta u iznosu 74,4 milijuna kuna te za podmirenje kreditnih obveza u ovoj godini u iznosu 525,5 milijuna kuna.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izvijestio je da Hrvatskim cestama u ovoj godini na naplatu dolazi ukupno 1,84 milijarde kuna glavnice i kamata. Navodi da su se Hrvatske ceste u svibnju već zadužile, zbog podmirenja dijela tih obveza, a ovom se odlukom zatvara planski iznos zaduženja za ovu godinu.

U 2017. godini, kaže Butković, Hrvatskim cestama na naplatu dolazi 228,7 milijuna eura glavnice kredita i 51,8 milijuna eura kamata, od toga u prvom kvartalu 505,65 milijuna kuna odnosno oko 67,7 milijuna eura.

Uz ostalo, na otvorenom dijelu sjednice Vlade bilo je riječi i o godišnjem izvješću o radu Ureda za sprječavanje pranja novca u 2015. tijekom koje je, prema riječima ministra financija Zdravka Marića, otvorena 464 predmeta.

Od toga je na daljnje postupanje nadležnim institucijama - MUP-u, DORH-u, Poreznoj i Carinskoj upravi i dr., upućeno 270 slučajeva zbog sumnje u pranje novca, a deset zbog sumnje u financiranje terorizma.

Taj je ured, kazao je Marić, 2015. nadzirao 8 tisuća transakcija s više od 1.200 sudionika, vrijednih više od 3,6 milijardi kuna.

Amandmani na proračun na zatvorenom dijelu sjednice   

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade bit će, između ostalog, riječi o amandmanima na prijedlog državnog proračuna za 2017. godinu.

Ministar financija Zdravko Marić je tijekom prijepodneva potvrdio da su zastupnici uložili 132 amandmana, najviše u sektoru ministarstava obrazovanja i znanosti te financija. No, kazao je i da je manevarski prostor za prihvaćanje amandmana na prijedlog proračuna za slijedeću godinu „sužen i mali“.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina