Obavijesti

News

Komentari 19

Plenković je posjetio gradilište prve HEP-ove vjetroelektrane

Plenković je posjetio gradilište prve HEP-ove vjetroelektrane
8

Nakon subotnjih posjeta Gospiću i Zadru, premijer Andrej Plenković posjetio je i gradilište prve HEP-ove vjetroelektrane koja bi s radim trebala započeti sredinom 2020. godine..

VIDEO

Vjetroelektrana Korlat nalazit će se 40-ak kilometara od Zadra, u blizini Benkovca uz cestu Benkovac-Karin Donji, istočno od sela Gornje Biljane. Isporuka turbina započet će krajem 2019. godine, a vjetroelektrana bi trebala biti puštena u rad sredinom 2020. godine.

Očekuje se da će Korlat proizvoditi oko 170 GWh godišnje, što je oko 1,5 posto hrvatske potrošnje električne energije, objavio je u srpnju u svom priopćenju Nordex, njemačko-španjolska grupa koje je s HEP-om potpisala ugovor za isporuku 18 turbina za planiranu vjetroelektranu Korlat. 

Vjetroelektrana Korlat je po priključnoj snazi od 58 MW veća od trenutačno najveće vjetroelektrane u pogonu u Hrvatskoj. Bit će to prva vjetroelektrana u Hrvatskoj koja će proizvoditi električnu energiju bez poticajne cijene otkupa. Ukupna vrijednost investicije iznosi 500 milijuna kuna, a u Korlat kraj Benkovca došao je premijer Andrej Plenković na predstavljanje projekta i obilazak gradilišta.

Benkovac: Premijer Andrej Plenković posjetio je gradilište vjetroelektrane Korlat

- Ovo je investicija Hrvatske elektroprivrede od 500 milijuna kuna. Ova investicija je stvarno važna jer pokazuje da HEP radi u skladu sa strategijom energetskog razvoja republike Hrvatske i našeg fokusa na obnovljive izvore energije, u skladu sa našim globalnim obavezama i sa europskim trendovima. Drago mi je da ova investicija pridonosi ukupnom rastu BDP-a u Hrvatskoj, kazao je premijer Plenković.

Očekivana godišnja proizvodnja VE Korlat od 170 GWh, što iznosi oko jedan posto godišnje potrošnje električne energije u Hrvatskoj, bit će dovoljna za opskrbu više od 50 tisuća kućanstava ili primjerice za opskrbu svih poslovnih potrošača, kupaca iz kategorije poduzetništvo, na području Zadarske županije.

Izgradnja ove vjetroelektrane počela je u lipnju 2019., a početak redovnog pogona planiran je za kolovoz 2020. godine.

Benkovac: Premijer Andrej Plenković posjetio je gradilište vjetroelektrane Korlat

Osam kilometara sjeverozapadno od Benkovca počela je gradnja, a ovo područje prostire se na tri katastarske općine – Kula Atlagića, Korlat i Biljane Gornje, dok ukupna duljina internih prometnica koje povezuju svih 18 vjetroagregata iznosi ukupno 12 kilometara.

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić istaknuo je važnost vjetroelektrane.

- Ovaj projekt HEP-a, ovaj projekt čijoj ćemo izgradnji svjedočiti sljedećih godinu dana u potpunosti je u suglasju sa strategijom energetskog razvoja republike Hrvatske i našim opredjeljenjem da Hrvatska u narednim desetljećima forsira izgradnju obnovljivih izvora energije iz privatnih inicijativa i Hrvatske elektroprivrede.

Benkovac: Premijer Andrej Plenković posjetio je gradilište vjetroelektrane Korlat

Priključna snaga VE Korlat iznosi 58 megawata, što je više od snage najveće postojeće vjetroelektrane u Hrvatskoj, a to je Lukovac – Cista Provo sa 48 megawata.

U planu je i sunčana elektrana Korlat, za koju je izrađeno idejno rješenje, predan elaborat zaštite okoliša za postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš, prostirat će se na površini od oko 185 hektara, što je otprilike jednako površini od 240 nogometnih terena. Početak izgradnje sunčane elektrane planiran je za 2021. godinu, a procjena vrijednosti investicije je 480 milijuna kuna. HEP će u idućem razdoblju u obnovljive izvore energije, odnosno hidroelektrane, vjetroelektrane i sunčane elektrane, investirati prosječno oko jednu milijardu kuna godišnje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović