Obavijesti

News

Komentari 220

Plenković je sad postao lovina: HDZ-ovci žele svog Milanovića

Plenković je sad postao lovina: HDZ-ovci žele svog Milanovića
1

Podijeljena stranka, Kolindini gafovi, udaljavanje od birača, gubitak utjecaja na desnici, partnerstvo s Milanom Bandićem, neki su od razloga u kojima i visokopoziconirani i obični članovi vide razloge poraza...

VIDEO

Žao mi je, ali jasno je da će u stranci biti rata. Andrej je dobar premijer, ali on nema šanse dobiti niti unutarstranačke niti parlamentarne izbore.

Potpuno otvoreno nam je to rekao jedan utjecajni i visokopozicionirani HDZ-ovac nakon poraza Kolinde Grabar Kitarović ne predsjedničkim izborima. Podijeljena stranka, Kolindini gafovi, udaljavanje od birača, gubitak utjecaja na desnici, partnerstvo s Milanom Bandićem, neki su od razloga u kojima i visokopozicionirani i obični članovi vide razloge poraza.

Ali iako je predsjednik Andrej Plenković okrivio i birače koji su poništavali listiće, te Miroslava Škoru, a glavni tajnik stranke Gordan Jandroković je ustvrdio da je HDZ vodio predesnu kampanju, niz naših sugovornika se s tim ne slaže.

- Kako je onakav Tomislav Karamarko uspio dobiti izbore, a ovako pametan i sposoban Plenković nije? Pa zbog njegova stava i ponašanja u kojem smatra da je najpametniji, vuče pogrešne poteze i onda neće niti priznati grešku i da ovako više ne ide. Zato više nema šanse - kaže nam visokopozicionirani sugovornik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pogledajte video:

Pokretanje videa...

01:15
'Neće me rušiti': Plenković za poraz optužio krajnju desnicu
'Neće me rušiti': Plenković za poraz optužio krajnju desnicu

U travnju ili početkom svibnja bi se trebali održati unutarstranački izbori. Naši sugovornici su uvjereni da će Plenković izgubiti jer nema niti ljude na terenu i ne zna kako stranka diše. Opcija da odgodi izbore nakon parlamentarnih ne dolazi u obzir.

- Za to bi trebao promijeniti Statut na predsjedništvu, a to mu neće proći - kaže.

Uvjeren je da Plenković neće ići na parlamentarne izbore prije unutarstranačkih kako bi se obračunao s desnicom.

- Koga će staviti na liste? Mlade, pametne poput njega koje nitko ne poznaje. Pa to je put da osvojimo 30 mandata - nastavlja.

HDZ-ovci tvrde da Plenković više ne može biti na čelu stranke: "Treba nam desnija verzija Zorana Milanovića za izbore."

Pitanje je i tko će se postaviti protiv Plenkovića. Sigurni izazivači su Davor Ivo Stier koji je već rekao da HDZ treba čuti poruku birača. Drugi je Miro Kovač koji je već u izbornoj noći prozvao vodstvo stranke za poraz. HDZ-ovci u razgovorima sve češće spominju i Olega Butkovića, te Tomislava Tolušića kao mlađe snage koje bi mogle ujediniti stranku. Svi se slažu da će zamjenik predsjednika stranke Milijan Brkić odigrati ključnu ulogu u izboru novog šefa HDZ, ali još nije odlučio koga će podržati. Barem tako kažu ljudi oko Vase koji je preživio niz afera. Čovjek koji je s njim surađivao tvrdi da je Brkić uradio sve što je mogao na ovim izborima i digao izlaznost u BiH za 50 posto. On znakovito ističe da bi Brkić mogao izvući neko iznenađenje.

Plenkovićev obračun u stranci: Okršaj za HDZ ipak u travnju?!
Plenkovićev obračun u stranci: Okršaj za HDZ  ipak u travnju?!

I drugi sugovornici vide pukotine u stranci.

- HDZ treba resetirati, posložiti jer ovo je veliki znak da ne štimamo. Frakcije nas uništavaju i zato sam mišljenja da unutarstranački izbori moraju biti što prije - govori nam sugovornik, član HDZ-a od 1991., koji ističe da stranka naprosto ne voli poraze. Ali, to nije ništa novo u HDZ-u. Prije četiri godine kada Karamarko nije dobio dovoljno mandata da s Domoljubnom koalicijom sastavi svoju Vladu, na Zagrebačkom velesajmu šuškalo se ime Andreja Plenkovića, doduše potiho, ali bio je to prvi znak da se Karamarku ne piše dobro.

Milanovićeva glavna meta bit će Milan Bandić, a ne Plenković
Milanovićeva glavna meta bit će Milan Bandić, a ne Plenković

A među HDZ-ovcima su krenule rasprave kakav bi to trebao biti novi šef HDZ-a. S predsjednikom Zoranom Milanovićem, kažu, mora biti netko tko mu može parirati u svakom smislu i b iti još bolji od njega.

Naime, HDZ-ovci će misliti, a rijetkima tek reći i to u strogo kontroliranim uvjetima da im Milanović imponira. Jednom je jedan običan član rekao da je bio ljubomoran kada je 2007. SDP izabrao Milanovića za svog šefa.

- Nitko to od nas neće reći imenom i prezimenom, ali HDZ-ovcima se sviđa Zoran Milanović. Plenkovićev nasljednik mora biti bolja, odnosno desna verzija Milanovića- rekao je naš sugovornik iz HDZ-a.

Davor Božinović, međunarodni tajnik HDZ-a i bliski suradnik Plenkovića uvjeren je da poraz Kolinde ne znači kraj Plenkija.

- On je izvukao iz potpuno izgubljene situacije 2016. godine, ne samo da ga je konsolidirao u organizacijskom smislu, već je dobio parlamentarne, lokalne i većinu na europskim izborima - smatra.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 220
VIDEO

Milanović pozvao TV kuće da organiziraju zajedničku debatu
UOČI DRUGOG KRUGA

Milanović pozvao TV kuće da organiziraju zajedničku debatu

'Poštujući građane i interes svih nacionalnih televizija koje žele organizirati debatu predsjedničkih kandidata, predlažem im - dogovorite i organizirajte zajedničku debatu', poručio je Milanović

'Osjećam se jadno': Tisuće u bolnicama nisu mogli glasovati
'VRIJEDE DRUGA PRAVILA'

'Osjećam se jadno': Tisuće u bolnicama nisu mogli glasovati

Da se i u bolnicama, pogotovo u doba digitalizacije, može organizirati i glasovati govore iskustva drugih država. Ipak, kod nas to nije bilo moguće, što govore iskustva pacijentica
Milanović: Ja sam zreo za ovo; Kolinda: Pobjeđujemo bahatost
ZNAKOVITE PORUKE NA FEJSU

Milanović: Ja sam zreo za ovo; Kolinda: Pobjeđujemo bahatost

Pobjednik prvog kruga izbora istaknuo je da nitko u Hrvatskoj ne može biti drugi i osjećati se kao građanin drugog reda, a aktualna predsjednica rekla je kako će konačna pobjeda biti pobjeda naroda