Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Plenković: Koji je to iznos kuna koji zaslužuje štrajk učitelja?

None Foto: PIXSELL 5

Istaknuo je i da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja od 2016. do 2019. godine dobilo tri milijarde kuna te zaključio da 'ako nekome u tri godine date tri milijarde, onda je to bitan resor'

Mi razgovaramo i sa sindikatima i s našim koalicijskim partnerima, odgovorio je premijer Andrej Plenković u Osijeku na pitanje može li štrajk učitelja srušiti Vladu i ponovio da su u mandatu njegove vlade plaće u državnom i javnom sektoru porasle za 11,5 posto, a prosječna plaća za 840 kuna, piše N1.

POGLEDAJTE VIDEO:

Istaknuo je i da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja od 2016. do 2019. godine dobilo tri milijarde kuna te zaključio da 'ako nekome u tri godine date tri milijarde, onda je to bitan resor'.

- Politika Vlade je bila cjelovita - dodao je i objasnio svoju sarkastičnu izjavu 'da bi najbolje bilo svima 100 posto dići plaće'.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

- Što je poanta? Ne radi se o sarkastičnosti. Svi bi mi povećali plaće, ali ako se daje kontinuirano, treba i to sagledati i uvažiti. Koji je to točno iznos kuna koji zaslužuje cirkularni štrajk? Malo mi to djeluje kapriciozno - rekao je Plenković, dodavši da koeficijent složenosti poslova, čije povećanje traže sindikati, nije predmet pregovora između sindikata i Vlade, ponovivši da to znači da nema pravne osnove za štrajk.

Å ibenik: Izjava ministrice Divjak na 3. Danima strukovnih nastavnika u Solarisu DIVJAK: 'Očekujem da će nastavnicima biti plaćeni dani u štrajku'

Rekao je i da non stop razgovara s HNS-om te naglasio da je stav HDZ-a realan.

Prosvjed Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim Å¡kolama MEĐUNARODNO ISTRAŽIVANJE 'Plaće učitelja u Hrvatskoj su 40% manje nego u Sloveniji'

- Moj predstojnik ureda, koji je rođen i živio u Francuskoj, po nekoliko sati svaki dan provodi na telefonima što s našim veleposlanstvom što s Francuskom. Kompanija se angažirala, francuska se vojska bila angažirala, letjeli su zrakoplovi, trgovački brodovi su imali obvezu motrenja... Prema sinoćnjim informacijama, područje koje su pretražili je veće od 200 tisuća kvadratnih kilometara, znači veće od četiri Hrvatske. Mi ćemo angažmanom i razgovorima napraviti sve, ali treba uzeti u obzir da se nesreća dogodila na sredini Atlantika", komentirao je Plenković potragu za nestalim pomorcima s broda Bourbon Rhode, dodavši da će Vlada sa svoje strane nastaviti raditi sve što može.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (250)
  • Dok god država ima novaca za plaće političara, dok god država ima novaca za putne troškove, paušale, naknade za odvojen život hrvatskih političara, dok god država ima novaca za Hercegovinu (bolnica u Mostaru - zadnje dvije godine (ono što se zna iz medija) 80 milijuna kuna; mirovine i invalidnine HVO boraca i stotine milijuna za kojih se ne zna), dok god država ima novaca za financiranje političkih stranaka iz proračuna (godišnje 60 milijuna kuna), dok god država ima novaca za stotine i stotine drugih izdataka - ONA MORA IMATI novaca i za nas građane Republike Hrvatske.

    12. 10. 2019,   11:43
  • Rezultati rada nastavnika su podatci o ucenicima koji nisu polozili maturu ili razred.

    12. 10. 2019,   12:11
  • Jesu li učitelji u Hrvatskoj potplaćeni i nedovoljno cijenjeni? Hrvatska je siromašna zemlja, ima nizak BDP u odnosu na skoro sve druge zemlje EU, malo proizvodimo i slaba nam je produktivnost, zato su nam plaće svima male i zato se svi osjećamo kao da baš naše zanimanje nije dovoljno cijenjeno. Ali kada pogledamo konkretne brojke, onda ispada da zanimanja vezana za državne službe u Hrvatskoj primaju veći udio novca u BDP-u nego u većini drugih europskih država, pa čak i više nego u nekim puno bogatijim zemljama od Hrvatske. Što nam to govori? Možda i dalje netko može reći da su hrvatski učitelji potplaćeni i nedovoljno cijenjeni, ali to je u skladu s našim mogućnostima. Ne možete primiti više novca nego što je moguće, odnosno više nego što država zaradi. Ako netko kaže da su učitelji u Hrvatskoj potplaćeni, trebao bi to reći i za svako drugo zanimanje.U odnosu na BDP per capita, samo u Njemačkoj i Danskoj učitelji su cjenjeniji, odnosno bolje plaćeni nego u Hrvatskoj. U svim ostalim zemljama Europske unije učitelji su potplaćeniji nego u Hrvatskoj.Slabije plaćeni (u odnosu na BDP) i, prema tome, slabije cijenjeni od hrvatskih učitelja još su i učitelji u Švedskoj koji godišnje primaju tek oko 70% švedskog BDP-a per capita, učitelji u Finskoj (70%), u Slovačkoj (50%), u Sloveniji (90%), u Poljskoj (60%), Belgiji (80%), Španjolskoj (100%), Francuskoj (80%), Mađarskoj (60%) itd.To je znatno slabije od hrvatskih učitelja koji primaju godišnje oko 110 posto BDP-a po stanovniku.

    12. 10. 2019,   12:18