Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Plenković: Koji je to iznos kuna koji zaslužuje štrajk učitelja?

Komentari (250)
 • Dok god država ima novaca za plaće političara, dok god država ima novaca za putne troškove, paušale, naknade za odvojen život hrvatskih političara, dok god država ima novaca za Hercegovinu (bolnica u Mostaru - zadnje dvije godine (ono što se zna iz medija) 80 milijuna kuna; mirovine i invalidnine HVO boraca i stotine milijuna za kojih se ne zna), dok god država ima novaca za financiranje političkih stranaka iz proračuna (godišnje 60 milijuna kuna), dok god država ima novaca za stotine i stotine drugih izdataka - ONA MORA IMATI novaca i za nas građane Republike Hrvatske.

  12. 10. 2019,   11:43
  • Sve to stoji, ali problem je u tome šta si u cirkus državi 🎪😬

   12. 10. 2019,   11:45
  • Komentar odličan,ali postoji nažalost jedna caka..vodeće ljude u državi boli ona stvar za ovo i za masu drugih stvari koje bi trebale ići na ruku građana..Jedino važno je svu svoju familiju natrpat parama i da oni lagodno žive,mi ostali,obični građani,ako se možemo uopće nazvati građanima ove države nek se snalazimo na koji god način znamo da dočekamo kraj mjeseca s kojom kunom u plusu. Još veći problem je što u našoj državi nemaš za koga normalnog glasat,svi nešto obećavaju,nude,bit će veće ovo,ono,živit ćemo ko u Švici,a na kraju? na kraju te oderu još više po džepu,ja ne znam šta se treba dogoditi da naša prekrasna država prodiše i da konačno shvatimo šta sve imamo,a da drugi mogu samo poželjeti,i da to isto krenemo iskorištavati u pravu svrhu,do tad možemo samo kmečat i ništa više,ili shvatit da samo mi-obični građani se moramo ustat i pokrenut,ili trpit ovo još do tko zna kad

   12. 10. 2019,   12:02
  • Bravo....konačno istina.....zbog glasova kvazi branitelji ,Hercegovina, kumovi,rođaci, kamenjari i ......dobe što žele....kako nikoga od ovih vrlih intelektualnih komentatora to ne smeta ?????... zanimljivo

   12. 10. 2019,   12:06
  • Da sad krenem pisati na kakve besmislene staviti države daje novac, ne bih završio do iduće godine. A u pitanju su milijarde i milijarde.

   12. 10. 2019,   12:06
  • Stvar je u tome što uopće nema tih novaca koje si nabrojao nego se država zadužuje vani i prodaju obiteljsko srebro dok ga još ima,a baš ih briga tko će to vratiti. Bitno da je njima sad dobro.

   12. 10. 2019,   12:11
  • Kad već uzimate hercegovce i hvo u usta zasto ne navedete i financijsku korist od nekoliko stotina milijuna eura od vode iz Buškog jezera? Bih je jedina drzava s kojom imate suficit upravo zbog Hrvata koji u njoj zive. Cijeli Metkovic koristi vodu za pice upravo iz bosne i hercegovine. Za ovo sve niste kunu dali il ipak neku siću... Sad anacionalisti iz sdp-a mogu udarat minuse do jutra al bi volio dobit nekakav realan odgovor na moj komentar...

   12. 10. 2019,   12:13
  • Ako je istina što pišeš, da Hrvatska uzima vodu iz Bosne i Hercegovine, Hrvatska tu vodu treba platiti. Bez zašto, kako, ali ..............Svatko treba platiti sve ono tuđe što koristi. Hrvatska bosanske resurse, Bosna i Hercegovina hrvatske resurse. Mi sada pišemo o plaćama u Hrvatskoj. One su male između ostalog zato što se novac za te plaće u milijardama slijeva u Hercegovinu. Nešto malo u Srednju Bosnu, ali najveći dio u Hercegovinu. A za naše ljude se nema. O tome je sada tema.

   12. 10. 2019,   12:17
  • saboami@ znas li kad bi Hrvatska platila vodu iz Buskog jezera da sav novac prvo mora ici u Sarajevo kojeg bi isto raspoređivalo dalje( većinu svojim muslimanima) te se upravo placanjem bolnica i onih 25 m kuna godisnje kompezira svom narodu za ono sto se uzelo al ti si relativno glupa osoba, mjesas se tamo gdje ti nije mjesto te samo radis stetu "svom" narodu koji je ionako u teskoj poziciji s ove strane granice. Sram te bilo !!!

   12. 10. 2019,   12:23
  • eroo...kad će se moći saznati koliko se stvarno ukupno novaca šalje u Hercegovinu i koliko je Hercegovaca uhljebljeno u razno razne nepotrebne agencije i odbore onda će se moći dati realan odgovor na tvoj komentar....bojim se da se to nikada neće saznati tako da iznos koji spominješ ako nemaš konkretnu činjenicu je samo puko nagađanje....i mogu ti samo reći da ti ova demagogija sa sdp-om više ne prolazi.....ljudima je pun k ovakvog života i ovakve države

   12. 10. 2019,   12:25
  • mexpert@ ma pun je i nama k od vas kad nas spominjete svako malo dok raznorazne nevladine udruge financirate s nekoliko milijardi kuna al za to sutite zar ne?? Iste u velikoj većini sluze kao bankomat za leftarde i njihovu elitu i to vam ne smeta?? Što se tiče novca kojeg saljete na godisnjoj razini ovamo,radi se o 25 m kuna(spomenici,knjiznice,kultura itd) , 40 m kuna za mostarsku bolnicu uz uvijet da se cijela dolina neretve(Hr dio) lijeci u Mostaru sto ti neces navest zar ne?? Kad smo kod HVO,znas li da 90 % istog nema ni kune od vas vec samo oni sto sudjelovase na ratistima diljem Hr??

   12. 10. 2019,   12:31
  • Mexpert,sta je vridja te kada navedemo partizane!! Znate kome smetaju Hercegovci? Zamo vama sinovima udbasa!! Nikom drugom jer gotovo svaka kuca iz herc ima nekoga u Hrvatskoj!! Drugo Hrvatska ima 80puta vecu korist od hercegovine nego minus koji ti tako nepismen navodis!! Uzmi samo trgovinsku razmjenu,uzmi el energiju koju nam proizvodi crpna stanica Busko blato-Livno.. Ali daleko si ti od toga,jer da nisi nikad ti nebi bili orijentirani izdajnicki!!

   12. 10. 2019,   12:32
  • U odnosu na BDP per capita, samo u Njemačkoj i Danskoj učitelji su cjenjeniji, odnosno bolje plaćeni nego u Hrvatskoj. U svim ostalim zemljama Europske unije učitelji su potplaćeniji nego u Hrvatskoj.Slabije plaćeni (u odnosu na BDP) i, prema tome, slabije cijenjeni od hrvatskih učitelja još su i učitelji u Švedskoj koji godišnje primaju tek oko 70% švedskog BDP-a per capita, učitelji u Finskoj (70%), u Slovačkoj (50%), u Sloveniji (90%), u Poljskoj (60%), Belgiji (80%), Španjolskoj (100%), Francuskoj (80%), Mađarskoj (60%) itd.To je znatno slabije od hrvatskih učitelja koji primaju godišnje oko 110 posto BDP-a po stanovniku.

   12. 10. 2019,   12:33
  • Eroo: Čestitam na rječniku. Nazvati nekoga glupim, a da ga ne poznaješ više govori o tebi nego o meni. Dosta dugo komentiram i ne vrijeđam nikoga. Čestitam. Ali da se vratim na temu. Kada bi Hrvatska vlada rekla: dat ćemo 500 milijuna kuna da se sagradi npr bolnica u Hercegovini mislim da bi svi u Hrvatskoj ili gotovo svi rekli: Slažem se. Ovo što Hrvatska daje u Hercegovinu je čisto prelijevanje našeg (državljana Hrvatske) novca po nalogu HDZ-a u ruke HDZ Hercegovine jer Hrvati Hercegovine imaju dvostruko pravo glasa. Glasaju u Hercegovini, a onda konvojima idu u Hrvatsku i glasaju u Hrvatskoj. Prošle godine 39 milijuna kuna, ove godine 40 milijuna kuna bolnici u Mostaru, za što????? Za plaćanje dugova. Npr. Imaju 100 milijuna kuna za lijekove, oni naruče 140 milijuna, jer znaju da će Hrvatska platiti razliku. A u isto vrijeme hrvatske bolnice su u dugovima, na plaćaju se lijekovi i dobavljači stavljaju blokade na račune. Hvali se ministar Kujundžić: Mi smo platili 200 milijuna za dugove bolnica. 200 milijuna za SVE bolnice u Hrvatskoj, a 40 milijuna za jednu u Mostaru. O tome mi pišemo.

   12. 10. 2019,   12:34
  • Ero...ne on nije Hrvat,ali sada kad Skoro dodje pa suverenisti ovakvi ce nestati u magli...na traktorima!!

   12. 10. 2019,   12:34
  • Najveći problem pojedinaca u Hrvatskoj je neznanje pomijesano sa zlobom koju svakodnevno razasipa gospodin @ saboami i njemu slicni dok naivni nalete kao muha na govno...

   12. 10. 2019,   12:37
  • Ukinuti plaće za saborske zastupnike to što su zastupnici Hrvatskog sabora je dovoljna plaća za njih (koji su zbog ljubavi prema Hrvatskoj i dobrobiti za narod odlučili žrtvovati svoj život za tako važno i cijenjeno zanimanje) kojih nema 90% vremena na njihovom radnom mjestu.

   12. 10. 2019,   12:40
  • @Eroo: što tebe boli što mi u RH financiramo ? da nema našeg novca odavno bi i aluminij, sveučiliste u mostaru i bolnica u mostaru stavili ključ u bravu... financirajte se sami... mi ćemo ovako ili onako riješiti naše probleme... trajat će... ali ćemo riješiti... a vi vaše piz*arije sa sarajevom rješavajte sami..

   12. 10. 2019,   12:41
  • saboami@ znaš,pratim ja tebe dosta dugo na ovom forumu. Nismo od jučer ni ja ni ti zar ne ? Samo čekaš priliku da popljujes sve preko granice kao i one koji su desnije orijentirani tako da tezu o NE-vrijeđanju objesi macku o rep. Kad smo kod bolnice u Mostaru,znas li da se cijela dolina neretve(vas dio) lijeci upravo u njoj? Tko ce to platit? Trebali bi mi koji smo ionako u vodi do grla? Kakve veze ima HDZ s obe strane granice ako je vlast kako u hercegovini tako i u srednjoj bosni(Nova Bila),također i u Hr. Možda bi trebali poslati SDP ovamo da ti bude lakse? Kakve su ovo budalastine o dvostrukom pravu glasa? Dokazi mi ovu podlu podvalu i ja se vise necu javit na ovom portalu...

   12. 10. 2019,   12:43
  • Polarinjo @ zasto niste ovo rekli 90 tih da znamo na cemu smo? Lijepo bi propustili srpske tenkove u Širokom pa se vi sami snalazite. Trebali ste se braniti sami... Kad smo kod financiranja , ja sam osobno za ukidanje svih donacija koje nam dajete al samo platite racun koji vam ispostavimo za razne stvari(opravdano). Ovo bi moglo funkcionirati kad bi mi imali svoj entitet kojeg je naravno opet Zagreb ugasio da bi dobio dozvolu ugasiti Krajinu... Upravo ste nas vi doveli u ovakvu bjednu poziciju gdje smo od pobjednika pretvoreni u gubitnike i nije te ni sram reci danas da se snalazimo sami??

   12. 10. 2019,   12:46
  • Saboami.....vece bud od tebe nisam vidio! Pa tko bi Hrvatima trebao napravit bolnicu? Ta bolnica je rasteretila split,hercegovci su ginilli za Hrvatsku u domovinskom ratu,nisu bili misevi kao vi udbasi!! Opet ti kazem samo Busko blato proizvede preko 100miliona KM a hrv vrati oko 10miliona!! Nije problem u bolnicama problem je u takvima kao sto ste vi,ajde iskreno reci jesi li ti Srbin?? Jer ne znam kako ti moze smetat Hrvat,brat izvan Hrvatske bio Hercegovac ili Australac....sramota!

   12. 10. 2019,   12:47
  • @Eroo: ajde ne laprdaj... makni se te mitomanije... da ti nije bilo Hrvata iz Hrvatske sad bi bili pod srpskom čizmom... i to dok ste vi švercali naftu srbima...

   12. 10. 2019,   12:51
  • Eroo: Bili jednom izbori. I novinarka iz Karlovca (porijeklom iz Hercegovine) snimala reportažu. Glasala u Karlovcu kao građanka Republike Hrvatske i otišla u Mostar i tamo dobila mogućnost glasanja. Naravno, žena je prekrižila glasački listić, ali je dokazala da hercegovci imaju dvostruko pravo glasa.

   12. 10. 2019,   12:52
  • Eroo ovo nije forum i ajde saraj brate odi na klix ba raspravljat o svojim placama od 200 eura u ovo se ne razumijes (msm na place iznat 500 e)

   12. 10. 2019,   12:53
  • FrankSinatra: Nisi me vidio jer me ne možeš vidjeti. A o budalama možemo pričati. Čim je netko protiv desnice i HDZ-a odmah je srbočetnički jugokomunista. Hahahahahahaha.

   12. 10. 2019,   12:53
  • @FrankSinatra: momak Hrvati u BIH su konstitutivan narod BIH... i umjesto da kradu što kradu jedan od drugih mogli su si sami izgraditi bolnicu, a ne cviliti od nas da im mi izgrađujemo i pokrivamo troškove održavanja... imamo mi dovoljno problema sa našim bolnicama i trebamo se brinuti o njima... i daaaajte prestanite s tim glupostima... ona je izgrađena da "rastereti" bolnice u HR... koliko... ali zaista koliko možete gutati te piz*arije naših političara ?! tko ide u Mostar u bolnicu iz RH !? ajmo... da čujem...

   12. 10. 2019,   12:54
  • Koliko je to novaca dovoljno da bi učitelji bilo zadovoljni? Jako dobro vidimo kako nam djecu uče. Matura je zorni prikaz njihovog predavanja. Ako im ta, ne baš mala, plaća nije dovoljna, neka idu u privatni sektor. Baš me zanima koliko bi tamo zaslužili.

   12. 10. 2019,   12:55
  • Polarinjo@ mi svercali naftu srbima? Nađi na yt film "Pad Krajine" pa pogledaj koliko ste vi cisterni dali istima u zamjenu za naoruzanje... Također da vam nije Hrvata iz bih bili bi vi davno prsjeceni na nekoliko mjesta samo zbog toga sto nebi imali stratesku dubinu...

   12. 10. 2019,   12:57
  • @grabagraba: gdje ti i kako vidiš da nam djeca uče ?! u školi dobivaš znanje, a uči se doma... ako ti to nije jasno... eeee... hebiga sinko...

   12. 10. 2019,   12:57
  • Anonimo420@ daj nesto vrijedno rasprave il je to sve sto imas??

   12. 10. 2019,   12:58
  • Saboami @ da si blize tocno bi te zamolio da me poljubis u celo nakon pisanja ove bajke za laku noc...

   12. 10. 2019,   12:59
  • @Eroo: imaš ti na youtube isto kako cisterne po hercegovini piče prema srbskim područjima... a kod nas će čermak kad tad dobiti po nosu zbog šverca...

   12. 10. 2019,   12:59
  • Odite svi vi ljevi desni i centralni uhljebi kod privatnika pa probajte strajkati 10 dana...pun mi vas je kufer ja trebam izdvajati svaki mjesec 3000kn sa svoje plaće pa još 25%pdv-a da bi se vi kurcili i strajkali...

   12. 10. 2019,   13:00
  • Ako usporedimo hrvatski bdp i vaše plaće bolje ste svi vi na državnim jaslama plaćeni nego u Americi i Njemačkoj

   12. 10. 2019,   13:02
  • Najbolje da se zaposli još 100.000 na ovih već 700.000 u državnom sektoru i da privatni služi samo vama za plaće ja bi cijeli državni BDP trošio samo na plaće uhljeba

   12. 10. 2019,   13:03
  • Polarinjo@ mi svoje nafte nismo imali uopce. Mogli smo istu svercati samo po naredbi iz Zagreba... Za kraj bi vas zamolio da istrazite s koliko novca Viktor Orban pomaze mađarske manjine u okolici,kakve stadione gradi,otvara radna mjesta jer on ipak razmislja strateški(na dulje staze) a ne kao anacionalni leftardi koje ne zanima sta ce se sutra dogoditi s njihovim narodom. Kad to istrazite onda usporedite prosjek plaća Mađarske i Hrvatske. Pozdrav!!!

   12. 10. 2019,   13:04
  • Polarinjo, imam dva skolarca, znam sta pricam. Ima divnih profesora, a ima onih kojima ovce ne bih dala da čuvaju, kamoli da obučavaju djecu. Na njima je da prenesu znanje djeci i tu je točka. Raspitati se kako to vani funcionira, koliko vani djeca nižih razreda smiju (DA-SMIJU)učiti kući. Iskreno, imaju odlične plaće za to koliko rade. To što oni smatraju da zaslužuju više i to je ok. Ali ja kad procijenim da mogu više zarađivati, promijenim posao. Tako bi trebali i oni.

   12. 10. 2019,   13:04
  • @Eroo: tko je rekao da imate ? u to doba su granice bile otvorene... sa određenom količinom DM si mogao podmititi svakog... i di Orban pomaže ? u kakvo takvoj uređenoj zemlji... a ne u rupu bez dna di se nezna tko koga je*e u guzicu... pa momak samo pogledaj neke statistike vezane uz Europu... ono neke karte... za svaku zemlju ćešš dobiti neki statistički podatak.. a područje BIH je obojano crno... pa zašto eroo ?! javite se za jedno cca 20-tak godina kad postanete nešto što bi netki i mogli nazvat državom...

   12. 10. 2019,   13:10
  • Hrvatska nema novaca i treba štrajkati protiv rasipanja novca na sve strane, a ne za povećanje i svima ostalima. Sav trošak pada na realni sektor koji će ovako uskoro kolabirati. Meni se od svih tih sindikata diže želudac i ne mogu podržavati štrajk makar mi je žena profesorica i znam koliko radi i kod kuće, testovi, pripreme za nastavu i drugo. Bez realnog sektora odosmo svi u klinac...

   12. 10. 2019,   13:14
  • @grabagraba: u sustavu obrazovanja sam radio skoro 18 godina... napustio sam ga upravo radi plaća i urušavanjem samog sustava... profesori su nezaštićeni... svatko im mlatari i vređa.. od roditelja... djece... pa nadalje... to je strašno teško za izdržati ako ste osoba koja se ne može odupreti tome (uglavnom moje bivše kolegice)... ja sam se s time nosio i nisam dozvoljavao po sebi ma tko god bio u pitanju.. jer sam vjerovao da će taj sustav školstva kad tada opet dobiti svoj stari sjaj i vrijednost... kad sam vidio da se svaka vlast sve lošije i lošije odnosi prema sustavu školstva... i zapošljava svoje kumove.. djecu i ine koji nemaju s školstvom ni š... odlučio sam otići i raditi negdje gdje će se moj trud em pošteno platiti... em pošteno cjeniti...

   12. 10. 2019,   13:15
  • Čudno je i to iako vrijedni ljudi Lijanovići,snašli se za vrijeme rata tako da su kupovali od srba s njihovih područja meso,a isto plasirali u Hrvatskoj što je opet bilo bolje za nas nego otpad iz Argentine i Brazila kojem je prošao rok prije 30 godina. Nekom rat,a nekome brat.

   12. 10. 2019,   13:18
  • Franki....promjeni terapiju...ova trenutna ocito nema rezultaza

   12. 10. 2019,   17:05
 • Rezultati rada nastavnika su podatci o ucenicima koji nisu polozili maturu ili razred.

  12. 10. 2019,   12:11
 • Jesu li učitelji u Hrvatskoj potplaćeni i nedovoljno cijenjeni? Hrvatska je siromašna zemlja, ima nizak BDP u odnosu na skoro sve druge zemlje EU, malo proizvodimo i slaba nam je produktivnost, zato su nam plaće svima male i zato se svi osjećamo kao da baš naše zanimanje nije dovoljno cijenjeno. Ali kada pogledamo konkretne brojke, onda ispada da zanimanja vezana za državne službe u Hrvatskoj primaju veći udio novca u BDP-u nego u većini drugih europskih država, pa čak i više nego u nekim puno bogatijim zemljama od Hrvatske. Što nam to govori? Možda i dalje netko može reći da su hrvatski učitelji potplaćeni i nedovoljno cijenjeni, ali to je u skladu s našim mogućnostima. Ne možete primiti više novca nego što je moguće, odnosno više nego što država zaradi. Ako netko kaže da su učitelji u Hrvatskoj potplaćeni, trebao bi to reći i za svako drugo zanimanje.U odnosu na BDP per capita, samo u Njemačkoj i Danskoj učitelji su cjenjeniji, odnosno bolje plaćeni nego u Hrvatskoj. U svim ostalim zemljama Europske unije učitelji su potplaćeniji nego u Hrvatskoj.Slabije plaćeni (u odnosu na BDP) i, prema tome, slabije cijenjeni od hrvatskih učitelja još su i učitelji u Švedskoj koji godišnje primaju tek oko 70% švedskog BDP-a per capita, učitelji u Finskoj (70%), u Slovačkoj (50%), u Sloveniji (90%), u Poljskoj (60%), Belgiji (80%), Španjolskoj (100%), Francuskoj (80%), Mađarskoj (60%) itd.To je znatno slabije od hrvatskih učitelja koji primaju godišnje oko 110 posto BDP-a po stanovniku.

  12. 10. 2019,   12:18
  • Dakle učitelji i profesori dobivaju prevelike plaće za naš standard samo im fali učitelja ekomonije u tim sindikatima da im to objasne.

   12. 10. 2019,   22:42
  • Al' si se nalagao. R. Irska je prije ulaska u EU najviše od svih država (uz Finsku) ulagala u obrazovanje. Zato je i postala ovo što je danas. U Francuskoj je nastavnik DRŽAVNI SLUŽBENIK...

   12. 10. 2019,   22:59
  • Vlad ne lažem ništa guglaj: gdp per capita croatia ,pomnoži njihovu plaću sa x12 i dobiti ćeš rezultat kao i ja inače imaš i dostupne tablice na netu sa podatcima ostalih država aj živio bok

   12. 10. 2019,   23:35
  • Srećko Šojić ZG Holding: Učitelji od svih javnih službi imaju u prosjeku najvišu stručnu spremu, a najmanje plaće. Jedino su prosvjetarake plaće već godinama ispod hrvatskog prosjeka. Jesi li možda izračunao koliko europske države svoga BDP-a daju nevladinim udrugama, političkim strankama i nacionalnim manjinama? Ili medijima koji konstantno pljuckaju po njima, kao što su neki naši manjinski mediji. Hajde, kad napraviš tu usporedbu, javi se pa da vidimo... Ili, jesi li izračunao razlike među plaćama ZG Holdinga i plača u drugim europskim gradovima?

   13. 10. 2019,   02:17
  • Kad bi dali uciteljima i tim u zdravstvu, onda nebi imali za derneke, prascice, janjcice, suhi losos i ostale specijalitete s kojima se goste pa onda skupa pica, luksuzna putovanja, odmore itd samo od 2016 su potrosili na tako nesto bar desetak milijardi, da nisu potrosili te tri na tako nesto kako bi tek onda mogli se nauzivat.

   13. 10. 2019,   03:55
  • Srećko je pobrkao neke stvari. Jedno je izdvajanje u plaće a drugo općenito u školstvo. U Hrvatskoj se ulaže prema stanovniku relativno puno u školstvo obzirom da novci idu u održavanje škola koje imaju nekoliko učenika što je rezultat iseljavanja, slabog nataliteta.. Ima slučajeva gdje jedan učitelj uči manje od 5 učenika u kombiniranim razredima. Broj nastavnika se u zadnjih 20 godina se smanjio 25% zbog smanjivanja satnice pojedinih predmeta i manje razreda, a ulaganja povećala. Napuštene škole se vrlo rijetko prodaju već čekaju da se stvore uvjeti da ponovo prorade...

   13. 10. 2019,   08:10
  • Poštovani, mislim da vaši izmišljeni % BDP nemaju veze s stvarnošću, i prava je istina da Hr nije siromašna zemlja, nego ima previše parazita koji se hrane na već istrošenom narodu ali smatram da po vašem pisanju, vi ste jedan od njih.

   13. 10. 2019,   10:30
  • Ima novaca za učitelje. Ima i za medicinare. Ali se raspoređuje "glasačima" koji će održati vlast. Učitelji i medicinari su visoko obrazovani kadar. Takvi vrlo slabo glasaju za stranku kojoj su održavanje nacionalnog naboja i vječnih tenzija temelj održavanja na vlasti, a sve poradi uglavnom osobnih koristi. Kod njih to ne prolazi. Takve stvari prolaze kod drugačijeg kadra. I on se plaća. Pa je tako dijaspora već kupljena mirovinama za vojsku druge države i sredstvima za bolnicu druge države. Zna se tko se gdje može zaposliti i tko je zaposlen, zna se da je prosječna ratna invalidska mirovina sa dodacima veća od prosječnih neto plaća, pogotovo van Zagreba, zna se koliko je u ratnoj mirovini onih koji su bili sposobni još godinama raditi, zna se koliko ima zavoda, udruga, instituta i kojekakvih izmišljenih ustanova sa izmišljenim radnim mjestima, koliko ima općina i uposlenika, županija i uposlenika itd itd... Svima njima je dobro. Sve su to glasači. I svi oni koštaju. I sad bi još trebalo dati učiteljima, a od njih "niš koristi" ? Ne ide to tako...

   13. 10. 2019,   11:56
  • Treba uvesti tržišni sustav u školstvo, odnosno provesti vaučerizaciju. To je jedini način za ukidanje uravnilovke, a omogućit će učiteljima da zarade 10.000 kuna i više. Nitko se neće moći buniti kako zarađuje premalo jer će svatko biti plaćen onoliko koliko njegov ili njen rad vrijedi, a sami učitelji će vlastitim zalaganjem najviše utjecati na visinu svojih primanja. Nije to ništa strašno, to su već uvele Švedska, Irska i Nizozemska. Dajte izbor i učenicima, i roditeljima, i učiteljima. A, ne sviđa vam se? Puno je ljepše svoditi školstvo na potrebe njegovih zaposlenika i potpuno zanemarivati potrebe učenika, je li tako?

   13. 10. 2019,   13:34
  • Svaka čast!

   13. 10. 2019,   20:01
  • Srećko Šojić ZG Holding: Očemu ti, čovječe?!!! Da je učiteljstvo samo posao zbog zarade, a ne poziv, u Hrvatskoj više učitelja ne bi bilo. Iskreno, dolazilo mi je da bih radije u tvornici odradila svojih osam sati i otišla bezbrižno doma za manju plaću, ali na kraju su uvijek oči mojih učenika i ljubav za njih prevladali. Većina učitelja trpi stanje kakvo jest samo zbog interesa učenika. Ti o prosvjeti pojma nemaš. Znaš samo o ciframa. E, pa, mi učitelji ne baratamo ciframa, nego odgajamo i obrazujemo djecu, često im posvećujemo više vremena i strpljenja nego svojim vlastitima. A deca su danas kao njihovi roditelji, vrlo često puna prezira prema učiteljima, jer imaju, npr. bolje mobitele od njih. Svega imamo u razredima. Vrlo često nastojimo popraviti ono što je netko prije nas dobrano zafušario. Iskreno, voljela bih te čuti ili čitati kad bi tvoja žena ili dijete radilo u prosvjeti. Pišeš kao HDZ-ov agent koji ima direktivu, a pojma nema o stanju stvari ni o tematici. No, ni SDP nije bio drugačiji kad je bio na vlasti, još i gori. Oni su nam samo uzimali. Otkako je Hrvatske, prosvjetari su zadnja rupa na svirali, a svaka reforma ide preko leđa učitelja. E, pa dosta je!

   13. 10. 2019,   20:35
 • Napravi se reorganizacija rada i koliko sad nerade bit će ih 30 % viška. I onda nema razloga da im se ne digne plaća. A ovi nezadovoljni mogu otić i van Hrvatske i radit za plaću koja je dostojna njihovog rad. Jer ako nastave ovako kao dosad svi moguči praznici, blagdani, svake godine štrajk sjedit po kafićima i radit 4 sata dnevno u prosjeku uskoro im ni plaća vrhunskog kirurga neće biti dovoljna. Treba to sve neko platit.

  12. 10. 2019,   13:05
 • Evo iskreno imam ucitelja u obitelji pa jesam za sto veću plaću, ali sa druge strane 2 od 3 sindikata su potpisala lani povecanje Sripicu su se sami rugali kada je trazio 18% vecu placu, a, cemu sada plakanje? Dalje treba im ponuditi da umjesto 200 kn gore plaće promjene status u službene osobe tako da budu zasriceni od krasnih roditelja i sve nasilnijih srednjoškolaca...

  12. 10. 2019,   12:32
 • Stvarno je zanimljivo da u ovoj drzavi oni koji naj manje rade uvjek zele najveca primanja i prava,tk pravdaju svojim visokim obrazovanjem,a najviše lazirani diploma ima u istom

  12. 10. 2019,   11:58
  • Problem je upravo u tome što neki misle da se plaća diploma i, unatoč svojem obrazovanju, i dalje nisu sposobni shvatiti da je plaća naknada za rad, a ne za stupanj obrazovanja. Diploma je samo preudvjet da bi mogao raditi neki posao. Ali i dalje je rad taj koji se plaća, a ne diploma.

   14. 10. 2019,   07:38
 • Ja sam uvijek prije mislio da oni imaju do 5000kn, jučer govori neka učiteljica u dnevniku i kaže da imaju sada plaću od 6800kn, baš sam se iznenadio. Mislim da im je to više nego dovoljno, nema godine a da nisu štrajkali.

  12. 10. 2019,   12:29
  • I te kako da im je dovoljno, zaštićeni ko lički medvjedi, plaća i više nego odlična...kome ne paše, neka ide u privatni sektor pa neka tamo štrajka.

   12. 10. 2019,   12:49
  • Gospodo a zašto vi niste učitelji i profesori? Čisto da i vi imate odlična primanja i da ste ko licki medvjedi. Da, trebalo je sjest i učiti, ali ipak je važnije bilo sjedit u birtiji i sada laprdati

   12. 10. 2019,   15:47
  • Zašto nisam profesor? Zar samo oni u životu uče? Sad ću ja okrenuti pricu pa reci da je lako njima laprdati za plaće i štrajkati, a sto ne odu, ako im ne vec paše, u privatni sektor.

   12. 10. 2019,   17:53
  • @grabagraba...jer se u privatnom sektoru radi !Gledam neki dan djecu na odmoru i dvije uciteljice koje su tu da ih paze ali umjesto toga one blebecu...par metara iza njih curica se penje na stablo i padne (hvala bogu bez podljedica)..da drugi ucenici nisu dotrcali do ucetiljica da im kazu..ove nebi ni vidjele.Njih bi trebalo placat po rezultatima ucenika pa neki nebi ni minimalac dobili

   12. 10. 2019,   18:08
  • učo74 govoriš gluposti, ajmo reći ovako, da vam ove godine odobre zahtjeve, hoćete li opet iduće godine u štrajk?

   12. 10. 2019,   18:15
  • @uco 74 ..drage volje imam i sve kvalifikacije...ali nemam vezu..toliko o tome koliko im je lose...svima nama bi minimalac trebao biti 1000 eura za donekle pristojan zivot,to sigurno...ali s obzirom na nase prilike,nek se pokriju usima i rade jer im nije lose..ili postoji uvijek i otkaz i zapad...

   12. 10. 2019,   18:20
 • Rad je roba na tržištu i podliježe zakonima tržišta. 'Ajd danas nađi u Osijeku keramičara, molera, vodoinstalatera, servisera plinskih instalacija i uređaja, električara - imaju toliko posla da su liste čekanja kao i u bolnicama. A učitelja, nastavnika i profesora više nego učenika i još ih loše uče. Što je pjesnik htio reći? Tamo gdje su liste čekanja za uslugu dugačke treba biti veća lova pa i u bolnicama jer posla ima preko glave. Tamo pak gdje se uglavnom mlati prazna slama treba zavrnuti pipu. Znamo za jednog suca koji je alergičan na računalo a koliko ima obrazovanih djelatnika koji su nemaju pojma o uporabi tih naprava?

  12. 10. 2019,   12:03
 • Očigledno se radi o politički organiziranom štrajku sa motivima materijalne dobiti. Ništa, treba raspustiti ovaj saziv sabora pa neka neka nova vlada plati sve i svima što se danas traži. Neka se zadužuje za plaće i mirovine pa dokle ide. Znam da Zdravko Marić tako neće a ako mu se to pokuša nametnuti ode on na sto puta bolju plaću i posao. Nakon toga će biti pravi stampedo prema zapadu.

  12. 10. 2019,   11:52
 • Tko je nezadovoljan i nece da radi svima otkaz i neka idu raditi u Konzum ili na baustelu. Dosta plaćanja neradnika i uhljeba.

  12. 10. 2019,   12:27