Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Plenković: Mađarska je ukinula blokadu još prije mjesec dana

None Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković u subotu je u Zagrebu potvrdio da je Mađarska prije mjesec dana ukinula blokadu za hrvatski ulazak u Organizaciju za europsku suradnju i razvoj

"Da ima grob, došla bih mu, zapalila svijeću. I rekla bih mu: Sine, čekaj me. Živa ne mogu k tebi na nebo." 
Pročitaj priče nestalih u Domovinskom ratu.

Mađarska je proteklih godinu dana blokirala ulazak Hrvatske u OECD tvrdeći da Zagreb ne poštuje odluke UN-ova arbitražnog suda (UNCITRAL) koji je ustvrdio da nema dovoljno dokaza da su ugovori sklopljeni 2009. s MOL-om godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti. 

Plenković je novinarima tijekom obilaska Interlibera kazao da se s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom zadnji put sastao i razgovarao prije desetak dana.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban addresses MEPs during a debate on the situation in Hungary at the European Parliament in Strasbourg PEJČINOVIĆ BURIĆ: Mađarski premijer u prosincu dolazi na summit u Zagreb

- Mađarski premijer će doći na sastanak premijera Srednjoeuropske inicijative, kojeg organiziram 3. i 4. prosinca, kad zaokružujem naše jednogodišnje predsjedanje ovom inicijativom. U svakom slučaju želim da unaprijedimo odnose s Mađarskom, to je nama važna susjedna zemlja i mislim da bez obzira na niz otvorenih pitanja uvijek moramo nalaziti teme koje nas povezuju, kazao je Plenković.

On je dodao da je INA-Mol jedina tema koja je zakomplicirala odnose Hrvatske i Mađarske što traje više od deset godina i o kojoj se vode razgovori na "više kanala", od pravosudnih i arbitražnih pa do političkih razgovora.

Mi imamo našu strategiju i cilj i na tome radimo, kazao je Plenković, govoreći o problemima INA - MOL.

Na pitanje novinara je li premijer obavijestio hrvatsku predsjednicu o odluci da ministar Davor Božinović putuje na konferenciju o migracijama u Marakeš, premijer je odgovorio:

- Obavijestio sam cijelu javnost.

PEJČINOVIĆ BURIĆ: Marakeški sporazum je katalog mjera, nije pravno obavezujući

Božinović: Ovo što sada nisu ni sigurne ni uređene ni regularne migracije

Tzv. Marakeška deklaracija o zakonitim migracijama koja navodi mjere za rješavanje toga problema izazvala je proteklih dana prijepor između predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je bila najavila da će ga podržati, ali kasnije reterirala od toga te odustala od odlaska u Maroko, i vlade i ministarstva vanjskih i europskih poslova koji ne vide ništa sporno u tom dokumentu.

Ministar Božinović je dodao da je ovo prvi put da se svjetska organizacija, otkad postoji, bavi pitanjima migracija.

- Taj proces u kojem će se definirati politika međunarodne zajednice tek je u začetku. Potreba za takvim dokumentom je evidentna. Koliko će trajati ti razgovori nitko ne zna, ali je cilj da migracije jednog dana budu sigurnije i uređenije i regularne. Ovo što sada imamo na hrvatskim granicama nisi ni sigurne ni uređene ni regularne migracije, i sve što može pomoći da se taj proces stavi normalni okviri i da se poveća sigurnost, u tome treba sudjelovati. Ne sudjelovati u tome ne znači da će proces nestati, može se samo pogoršati, kazao je Božinović.

Komentari (3)
  • Zakaj mi nemamo premijera kak Mađari hmm aj bok

    17. 11. 2018,   13:26
  • Štanga i sam se isto pitam! Jedino što si mogu predstaviti je to da Hrvati DANAS nisu ni slični Mađarima, Mađari zaslužuju takvog Premijera, daju mu podršku i cijene ga, Hrvati po svojm pljuju bio kriv ili ne, a najviše oni koji mrze Hrvatsku.......takvih je ogromno!

    17. 11. 2018,   16:15
  • Predpostavljam da Orban nece doci u posetu kako je to Plenki obecao...I da ce blokadu obnoviti...Zasto?Pa zato sto cete iod njega dobiti po zasluzi...Orbana.

    17. 11. 2018,   18:22