Obavijesti

News

Komentari 84

Odbori su podržali kandidature Tolušića i Horvata za Vladu

Odbori su podržali kandidature Tolušića  i  Horvata za Vladu
8

Nakon što su podržali Tolušića za potpredsjednika Vlade, zastupnici su podržali i Horvata kao novog ministra gospodarstva sa šest glasova za i jednim suzdržanim

VIDEO

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je uvodno predstavio kandidata za potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića te istaknuo kako smatra da je aktualni ministar poljoprivrede kroz svoj dosadašnji rad u cijelosti spreman preuzeti tu odgovornu zadaću i dati dodatni impuls bitnim procesima koji su na dnevnom redu Vlade.

Plenković  je predstavio Tolušića kao kandidata za funkciju potpredsjednika Vlade na zajedničkoj sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo i Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav na kojoj se saslušavaju kandidati za novog potpredsjednika Vlade i novog ministra gospodarstva nakon što je s tih dužnosti, zbog afere Hotmail, morala otići Martina Dalić.

"Aktualni ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić bit će zadužen za koordiniranje svega onoga za što je nadležna koordinacija za gospodarstvo", rekao je Plenković predstavljajući Tolušića.

POGLEDAJTE VIDEO:

Premijer Andrej Plenković u Saboru predstavlja nasljednike Martine Dalić: Darka Horvata kao novog ministra gospodarstva te Tomislava Tolušića kao novog potpredsjednika Vlade Reporterka: Nikol Zagorac

Objavljuje 24sata Politiko u 23. svibnja 2018

Za aktualnog ministra poljoprivrede rekao je da je do sada bio upućen u aktivnosti koordinacije za gospodarstvo s obzirom da je poljoprivreda dio resora u sklopu te koordinacije.

"Riječ je o kolegi koji je u zadnjih nekoliko godina u aktualnoj i prošloj vladi stekao iskustvo na dvije ministarske funkcije - ministra poljoprivrede i ministra za regionalni razvoj i europske fondove. On je pravnik, bio je virovitičko-podravski župan i ima izravno iskustvo s jedinicama lokalne i područne samouprave", rekao je premijer.

Dodao je kako smatra da je Tolušiću to dodatni plus  s obzirom na teme koje postoje u aktivnosti potpredsjednika Vlade i s obzirom na temu gospodarstva i prioritete kojima se Vlada bavi.

Tolušić je bio i predsjednik Zajednice županija, pa, kaže Plenković, ima širu sliku na županijskoj razini osim samog vođenja županije.

"Dosad se pokazao vrlo angažiran i učinkoviti i na jednoj i na drugoj funkciji koje je imao u Vladi", rekao je Plenković.

Istaknuo je i kako smatra da je velik dio zakonskih prijedloga u zadnjih godinu i pol dana došao u saborske klupe, da je izglasan, i da je išao u prilog jačanja hrvatskog poljoprivrednika, seljaka i OPG-ova.

Tolušić je u tome organizirao niz konkretnih aktivnosti i imao razvijene odnose s dionicima u procesu poljoprivrede. Stekao je iskustvo i s drugim akterima u gospodarskoj sferi, rekao je premijer,  uvjeren da će on svojim iskustvom i znanjem pridonijeli radu Vlade, vođenju koordinacija i pripremanju različitih akata za rad Vlade i koordiniranju rada ministarstava koji su u toj nadležnosti.

Grbin o slučaju "Roks"

SDP-ov član odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Peđa Grbin pitao je Tolušića da komentira "slučaj Roks" kad je na Facebooku pod tim nadimkom kritizirao druge i hvalio sebe. Upitao ga je i kako se misli nositi sa slučajem Agrokora te nacionalizacijom HEP-a i INA-e.

 "Ovo je funkcija koju smatram čašću i duboko sam svjestan problema s kojima se suočavamo", kazao je Tolušić.

Podsjetio je kako je Ustavni sud lex Agrokor proglasio ustavnim te je njegovim donošenjem izbjegnuta kriza.

"Nije ni kod mene sve bajno, imam i ja grešaka u mladosti. Prije više godina uvrijedio sam čovjeka, ali sam mu se ispričao i platio", kazao je Tolušić komentirajući "slučaj Roks".

Maras napustio sjednicu

"Moje pitanje ide prvenstveno premijeru. Mislim da ova imenovanja nadilaze samo tehničko predlaganje ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade za gospodarstvo. Moramo se osvrnuti i zanima me kako vi to ignorirate, a to je zahtjev velike većine hrvatskih građana da odstupite s mjesta premijera, jer preko 80 posto građana traži da napustite Vladu", rekao je Maras Plenkoviću.

"U ovom trenutku hrvatski građani više nemaju povjerenja u vašu Vladu, nemaju povjerenje u institucije Republike Hrvatske", rekao je Maras, dodavši da ne želi govoriti o tome tko ima kakav rejting.

Predsjednik odbora za Ustav Željko Reiner rekao je kako je Maras prekršio poslovnik jer je pitanje postavio premijeru, a ne kandidatima.

"Premijer je nakon izlaganja mogao otići jer nije dužan odgovarati na pitanja", kazao je Reiner.

Maras mu je na to počeo dobacivati, na što je Reiner odgovorio: "Nemojte me prekidati".

Maras mu je potom poručio da se ne dere, na što je on poručio:  "Ja se uopće ne derem". Maras je potom napustio sjednicu.

'Volio bih da se moj omiljeni zastupnik vrati'

Plenković je potom, iako Reiner tvrdi da to nije bio dužan, odgovorio na pitanje Marasu.

"Ja bih volio da se moj omiljeni zastupnik vrati pa da porazgovaramo. Za krizu u Agrokoru krive su loše poslovne odluke. Dok Moody's nije snizio rejting, ni jedna institucija nije upozoravala na ovako veliki problem. To je znao i predsjednik Mosta Božo Petrov koji sad očito ima amneziju", rekao je premijer.

Plenković je kazao kako su i HDZ i Most predlagali svoje savjetnike za pisanje lex Agrokora.

"Pisanje zakona se potom ubrzalo zbog rastuće krize i nemogućnosti dobivanja nove likvidnosti. Svi koji su doprinijeli da se u tako kratkom roku pripremi zakon su pomogli, a ne odmogli. Ne kanimo popustiti pod bilo kakvim pritiscima i ne pomišljamo na neki drugi scenarij. Mi smo mirne savjesti i čistih ruku", rekao je premijer.

Poznanstvo sa Šavorićem

- Ajde da razjasnimo slučajnosti oko poznanstva. Hrvatska je dosta mala zemlja, kao i Zagreb, da se ljudi ne bi znali. Da se znamo, znamo se, išli smo u istu školu, ali bitnijeg prijateljstva među nama nema, mislim da ni nemamo brojeve telefona. Šavorić je pozvan u Vladu, kao i drugi kako bi dao pravne savjete - poručio je Plenković SDP-ovom Saši Đujiću koji ga je pitao o aferi.

Otkrio je kako je Branimiru Bricelju nudio mjesto izvanrednog povjerenika te da je on bio prvi izbor, ali da je iz nekih svojih razloga odbio.

- Premijer samo spominje Most i koga smo mi pozvali,  a Šavorić je kao došao po Duhu svetom - poručio je Mostov Tomislav Panenić.

Branimir Bunjac iz Živog zida izrazio je čuđenje da je Tolušić prihvatio funkciju potpredsjednika Vlade.

- Čudim se da ste pristali biti zamjenikom predjsednka koji je doveo do neprijateljskog preuzimanja Agrokora i koji je na čelu nečega, a to se u stručnoj literaturi kaže zločinačko udruživanje - poručio je Bunjac.

Upitao je premijera je li istina da ministar u njegovoj Vladi može biti samo onaj tko je glasao za Istanbulsku konvenciju, na što mu je Plenković rekao da priča budalaštine.

- To što vi izgovarate i optužujete mene ili Vladu za udruženi kriminal samo vas štiti zastupnički imunitet. Nećemo vas tužiti, ali ćemo vas politički pobjeđivati. Vi pričate o Istanbulskoj, a po tom pitanju niste zucnuli, sakrili ste se kao miševi. Niste vi dorasli ni za ovo što imate, a kamoli za nešto drugo - poručio je Plenković.

Upleo se i Panenić poručivši kako ne može zastupniku govoriti da priča budalaštine, na što ga je Plenković bocnuo za nedavno gostovanje u emisiji Otvoreno u kojoj je napao Željka Reinera i pokušao mu uzeti papire, i poručio mi da se dokazao na televiziji.

Tolušić je dobio potporu za obavljanje funkcije potpredsjednika Vlade sa sedam glasova za i dva protiv.

Plenković o Horvatu: To je čovjek s velikim iskustvom, očekujem da dobije potporu

Predstavljajući Darka Horvata kao novog ministra gospodarstva, Plenković je istaknuo kako se radi o čovjeku koje ima veliko iskustvo upravo u ovom resoru. Podsjetio je kako je obnašao dužnost ministra poduzetništva i obrta za vrijeme vlade Tihomira Oreškovića te je bio ravnatelj Uprave za obrt, ali i Uprave za energetiku. Istaknuo je kako je završio fakultet elektrotehnike u Mariboru, u Sloveniji, da se bavio i privatnim poslovima, stekao iskustvo kao saborski zastupnik, čelnik HDZ-a u Međimurskoj županiji i potpredsjednik stranke na nacionalnoj razini. 

- Obzirom da ima iskustvo i da je spreman preuzeti odgovornost, da pozna dosje i ljude u Ministarstvu, siguran sam da će svojim angažmanom doprinijeti  gospodarskoj politici Vlade, daljnjoj fiskalnoj konsolidaciji, provođenju strukturnih reformi i privlačenju investicija - istaknuo je Plenković.

Naglasio je kako od novog ministra posebno očekuje doprinos u poboljšanju poslovnog okruženja, potporu poduzetnicima te bolju apsorpciju sredstava u domeni ministarstva gospodarstva te u rješavanju poteškoća u gospodarskom sektoru, a koje su naslijeđe hrvatske gospodarske tranzicije.

- Očekujem da Horvat dobije potporu i da nakon izglasavanja prione poslu zajedno s drugim članovima Vlade - rekao je premijer. 

SDP-ov Saša Đujić upitao je Horvata kakav je njegov pogled na probleme u brodogradnji, oko privatizacije HEP-a te o budućem plutajućem LNG-u.

Horvat: HEP ne treba privatizirati, INA treba partnera, Hrvatska treba LNG

- Po pitanju INA-e, moje je mišljenje da ona kao izolirani otok ne može i da treba efikasnog i pravog strateškog partnera. O privatizaciji  HEP-a moje mišljenje je bilo i 1999., 2016. i sada je da HEP u ovom trenutku privatizaciju ne treba. Treba partnera - kazao je Horvat.

Što se tiče brodogradnje, istaknuo je kako o tom segmentu ne zna baš puno.

- No činjenica je da u jednom trenutku sve ono što se događa mora iskočiti iz kolosjeka državnih i inih potpora, samo je pitanje kada će se to dogodti - rekao je.

LNG, smatra, Hrvatskoj treba.

- Mislim da danas nema političara koji je protiv takvog projekta. Mislim da Hrvatskoj i zbog strateškog i geopolitičkog utjecaja LNG treba. Hoće li u startu biti komercijalno isplativ, vjerojatno neće. Razlog je što Hrvatska u ovom trenutku nema organizirano, ali ni naviknuto tržište na takav proizvod.  Trebat će nam sigurno godina ili dvije da se tržište i RH, a pogotovo regije pripremi i navikne na takav proizvod - poručio je. 
Na pitanje SDP-ovog Peđe Grbina oko Uljanika, Horvat je poručio kako će Vlada učiniti sve da se u Uljaniku ne ugasi niti jedno mjesto.

- No, održavati ga subvencijama na životu nije dobro - poručio je.

Branimir Bunjac iz Živog zida upitao ga je zašto misli da Hrvatska ne bi mogla imati INA-u u svom vlasništvu.

- INA treba biti dio regije jer je prejak igrač i treba jakog strateškog partnera - rekao je Horvat. 

Predsjednicu GLAS-a Anku Mrak-Taritaš zanimalo je hoće li se polje energetike vratiti pod ministarstvo gospodarstva. Horvat je poručio kako se slaže s njom da "je neprirodno da je energetika u jednom sektoru, a rudarstvo u drugom".

Odbor za gospodarstvo podržao Horvata za ministra 

Nakon što su podržali Tolušića za potpredsjednika Vlade, zastupnici su podržali i Horvata kao novog ministra gospodarstva sa šest glasova za i jednim suzdržanim. Još ih i zastupnici moraju potvrditi u petak na glasovanju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava