Obavijesti

News

Komentari 152

Plenković o kreditnom rejtingu: Smjer u kojem idemo je dobar

Plenković o kreditnom rejtingu: Smjer u kojem idemo je dobar
1

Čitav paket aktivnosti Vlade omogućio je da se, prema ovog agenciji, vratimo na investicijski rejting. Time se širi baza i krug investicija u Hrvatskoj, rekao je premijer Plenković

VIDEO

Andrej Plenković obratio se javnosti vezano za izvješće kreditne rejting agencije Standard and Poor's koja je u petak navečer objavila da je Hrvatska izašla iz ispodinvesticijskog rejtinga u investicijski rejting, što je prvi put nakon više od šest godina. 

- Smjer u kojem idemo je kod njih potvrđen. Ovo je signal da moramo nastaviti sa strukturnim reformama - rekao je Plenković. Poručio je i da je agencija prepoznala i mirovinsku reformu kao ključnu, ali i porezna rasterećenja. 

Prvi put nakon 2012. Hrvatski rejting na investicijskoj razini
Prvi put nakon 2012. Hrvatski rejting na investicijskoj razini

- Čitav paket aktivnosti Vlade omogućio je da se, prema ovog agenciji, vratimo na investicijski rejting. Time se širi baza i krug investicija u Hrvatskoj - objasnio je. 

Na pitanje hoće li ocjena agencije direktno utjecati na stanje u Uljaniku, premijer Plenković rekao je da neće, no da je agencija prepoznala kako se Hrvatska nosi s kriznim situacijama. 

- Oni koji su pratili situaciju vezanu uz Agrokor i prijetnje koje bi taj kolaps imao za Hrvatsku znaju da su one otklonjene. Agencija odaje priznanje tome kako je Hrvatska riješila najveću prijetnju koje smo imali prije skoro dvije godine i tome kako smo spriječili kolaps - objasnio je te dodao kako je agencija prepoznala i da je Vlada riješila kriznu situaciju plaćanja sredstava Uljaniku. 

- Mi smo isplatili sve brodove bez rebalansa proračuna, bez škara u resorima... Jer smo bili konsolidirani i otporni. Smanjili smo rizike i glede Uljanika - tvrdi. 

Marić: Posebno sam zadovoljan 

Izvješće S&P-a je komentirao i ministar financija Zdravko Marić. 

- Posebno sam zadovoljan. Izvješće kaže da je na jakim fiskalnim rezultatima temeljena njihova odluka. Veliki smo naglasak stavili na fiskalnu konsolidaciju i na efikasnom punjenju proračuna - istaknuo je ministar. 

Dodao je kako posebno prati kako se stanje može još poboljšati i kako rejting može još porasti. 

'Most je podnio 75 amandmana i ponovio svakog 12 puta' 

Premijer Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković komentirali su i "maratonsku" saborsku sjednicu na kojoj se raspravlja o povećanju sredstava za stranke za nadolazeće izbore za Europski parlament. 

- Most je podnio 75 amandmana i svaki od njih su ponovili 12 puta. Radili smo 38 sati. S obzirom da je od strane Mosta došao takav zahtjev, proceduralno ispravan, mi smo ga ispoštovali. Da smo radili u normalnom tempu, mi bismo ovo rješavali cijeli tjedan. Oni su pošli za metodom odugovlačenja, a mi smo uzvratili legitimnim potezom - objasnio je predsjednik Sabora Jandroković. 

- To su jako duge kampanje, a naša sredstva su ispod minimuma da se osvijesti javnost. S ovime radimo ispravak velike nepravde koja je postojala sve ovo vrijeme - rekao je Plenković. Dodao je kako će se sredstva povećati za sve stranke, čime će javnost i građani biti više senzibilizirani i informirani. 

- Mislim da nema zemlje koja ima tako mali okvir sredstava za europske izbore - rekao je premijer. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 152
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.