Obavijesti

News

Komentari 14

Plenković o svemu, ali ni riječi o velikom prosvjedu nastavnika

Plenković o svemu, ali ni riječi o velikom prosvjedu nastavnika
7

Na sjednici Vlade u četvrtak premijer Andrej Plenković poručio je kako sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem surađuje na svim onim projektima koji su u interesu Grada i Zagrepčana.

VIDEO

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade u četvrtak komentirao je aktualnosti tijekom proteklog tjedna, no o prosvjetarima koji su mu jučer došli pod prozore prosvjedovati ni riječi. Tako je spomenuo posjet Češkoj, sastanak s veleposlanicima, 23. obljetnicu članstva Hrvatske u Vijeću Europe, 350. godišnjicu Sveučilišta u Zagrebu, sastanak sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem...

- Imali smo dobar sastanak s gradonačelnikom Zagreba gdje smo dotakli brojne projekte, osobite one koje se tiču prometne infrastrukture Grada. Već sada je u tijeku provedba 1,3 milijardi vrijednosti projekata, brojni drugi su u pripremi. Pozicija Vlade, kao što je prema svim gradovima, županijama, općinama, tako i prema Gradu Zagrebu, da ćemo surađivati na svim onim projektima koji su u interesu Grada i Zagrepčana - rekao je Plenković.

Vlada je na sjednici donijela zaključak o podržavanju financiranja nabave kapitalne opreme i uređenja dodatnog prostora za DNA laboratorij Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Kako je pojasnio ministar branitelja Tomo Medved, Medicinski fakultet je zatražio pomoć u nabavi kapitalne opreme u vrijednosti od oko pet milijuna kuna, a kako će se dobar dio opreme koristiti kod identifikacije ekshumiranih posmrtnih ostataka, obratili su se Ministarstvu.

Zagreb: 188. sjednica Vlade

- Hrvatska još traga za 1872 nestale osobe u Domovinskom ratu, a uspješna identifikacija pretpostavlja opremljenost znanstveno-medicinskih ustanova uključenih u sami proces - istaknuo je Medved.

Naime, prema službenim podacima Ministarstva branitelja, 873 osobe čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim i pojedinačnim grobnicama vode se kao neidentificirani.

Vlada je dala odobrenje Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici da sklopi ugovor težak više od 10 milijuna kuna s AKD Zaštitom za zaštitu zgrade NSK tijekom Predsjedanja Hrvatske Europskom unijom od siječnja iduće godine.

- Tijekom predsjedanja, u prostorima NSK prisustvovat će štićene osobe I kategorije za vrijeme održavanja sastanka na vrhu predsjednika država i vlada te ministarskih sastanaka, sukladno Uredbi o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja. Zbog potrebe provođenja sigurnosnih mjera i izvedbe sustava tehničke zaštite tijekom predsjedanja, izrađene su Prosudba ugroženosti TD-PU/1538 i Izvedbeni projekt sustava tehničke zaštite PR-THZ/1620. Prosudbom ugroženosti objekt se svrstava u I kategoriju zaštite (NAJVIŠI STUPANJ ZAŠTITE) prema Pravilniku o uvjetima i načinu provedbe tehničke zaštite), dok su Izvedbenim projektom definirana konkretna rješenja tehničke zaštite objekta - stoji u Vladinoj odluci.

Dodatnih 150 milijuna za bolnicu u Puli

Ministri su prihvatili i prijedlog  dodatka Sporazuma o sufinanciranju izgradnje nove građevine Opće bolnice u Puli.

- U srpnju 2011. tadašnja Vlada i Istarska županija donose odluku i Sporazum o izgradnji nove bolnice u Puli. Nažalost, dolaskom nove Vlade, to je stajalo i nije se ništa radilo, a dolaskom ove Vlade je krenulo, bolnica je većim dijelom izgrađena, pred završetkom je u ove tri godine. U međuvremenu su se dogodile tehničko-medicinske i građevne promjene, tako da je za potpuni dovršetak i opremanje potrebno još 150 milijuna kuna - istaknuo je ministar zdravstva Milan Kujundžić dodavši kako su ranije osigurali 600 milijuna kuna.

Zagreb: 188. sjednica Vlade

Za tih dodatnih 150 milijuna kuna, Vlada je dala državno jamstvo Erste&Steiermärkische Banci, za kreditno zaduženje Opće bolnice Pula.

- Ovo je važna poruka Puli, Istarskoj županiji i razvoju zdravstvenog sustava u svim krajevima Hrvatske. Nastavno na projekt izgradnje bolnice u Rijeci, ovo su dva velika projekta u zdravstvenom sustavu, ali ne i jedina kojima se bavimo, bit će ih još - istaknuo je Plenković dodavši kako vjeruje da će istarski župan Fabrizio Radin biti zadovoljan.

Vlada je usvojila i Uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima u Državnom inspektoratu, kao i izvješće o provedbi Nacionalnog programa reformi u razdoblju od svibnja do listopada ove godine.

- U vezi sa provedbom mjera ekonomske politike, od ukupno 100 planiranih aktivnosti 22 su provedene, 78 ih je u tijeku. Rok provedbe prošao je za 11 aktivnosti. Što se tiče mjera za postizanje ciljeva strategije Europa 2020, mjere su dugoročnije. Od ukupno 35 planiranih, provedeno je devet aktivnosti, 26 je u tijeku, a rok provedbe je prošao za njih pet. Što se tiče ključnih aktivnosti ostvarenih od svibnja do listopada, u djelokrugu državne imovine ostvarena je jedna aktivnost, gospodarstva tri, javne uprave tri, pravosuđa četiri, obrazovanja pet, socijalne skrbi jedna, zaštite okoliša dvije te fiskalne discipline dvije - naveo je ministar financija Zdravko Marić dodavši kako je ideja ove brojke do kraja godine dodatno popraviti.

Bedeković: Ovo je put prema delimitiranju rodiljnih naknada 

Povećanje rodiljnih naknada za drugih šest mjesta dopusta put je prema potpunom delimitiranju, poručila je u četvrtak ministrica demografije Vesna Bedeković dodavši kako su ih u ovom trenutku povećali u onom iznosu koliko je to moguće, vodeći računa o održivosti proračuna i odgovornom upravljanju javnim financijama.

Naglasila je kako je povećanje na 5654 kune, odnosno za 1660 kuna više, stoji 120 posto proračunske osnovice, a da će od 1. travnja 2020. to biti 170 posto proračuna.

- To je svakako put prema potpunom delimitiranju, međutim, moramo biti svjesni činjenice da i mnoge europske zemlje, koje su bogatije od Hrvatske, nemaju u potpunosti delimitirane rodiljne naknade - istaknula je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina