Obavijesti

News

Komentari 85

Učitelji i nastavnici traže veće plaće, Plenković: Pričat ćemo

Učitelji i nastavnici traže veće plaće, Plenković: Pričat ćemo
6

Primit ću ih pa ćemo razgovarati i procijeniti situacije s plaćama u sektoru, rekao je premijer Andrej Plenković o zahtjevu da Vlada poveća koeficijente za plaće u prosvjeti za 6,11 posto

VIDEO

Premijer Andrej Plenković potvrdio je na početku sjednice Vlade da će danas u 12 sati primiti predstavnike obrazovnih sindikata koji  u podne stižu na Markov trg gdje će prosvjedom oko 1500 učitelja i nastavnika tražiti da Vlada poveća koeficijente za plaće u prosvjeti  za 6,11 posto. 

- Primit ću ih pa ćemo razgovarati o njihovim zahtjevima i procijeniti situacije s plaćama u sektoru - rekao je Plenković

'Čeka se još jedan sporazum i kreće se u deblokadu 3. maja'
'Čeka se još jedan sporazum i kreće se u deblokadu 3. maja'

Na sjednici Vlade osvrnuo se i na odluku o refinanciranju roll up kredita u Fortenovi, koja nije donesena konsenzusom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Premijer smatra da bi bilo dobro da je oko toga postignut konsenzus.

Zagreb: U Banskim dvorima održana 177. sjednica Vlade

Podsjetio je da je angažman Vlade i Sabora, koji je donio zakon o izvanrednoj upravi, bio vrlo odvažan i hrabar.   

- Kompanija ide na put konačnog oporavka i kvalitetnog poslovanja, opstanka i radnih mjesta, a sve to bez kune troška poreznih obveznika. Ova odluka iako je nije donesena konsenzusom izrazito važna jer šalje poruku stabilnosti, sigurnosti, daljnje konsolidacije kompanije i uspješnog poslovanja u budućnosti. Želim tu još jednom zahvaliti tadašnjoj potpredsjednici Vlade i ministrici Martini Dalić koja se investirala u taj proces i koja je dala ključan doprinos, a naravno i ministru Horvatu koji je nastavio raj posao - poručio je Plenković.  

Kompaniji je zaželio uspjeh i brzi oporavak da u budućnosti posluju po tržišnim osnovama i uvjetima. 

Dodatni zahtjevi sindikata nisu planirani u proračunu

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak kako dodatni zahtjevi sindikata zdravstva i školstva nisu predviđeni u državnom proračunu te je pozvao na strpljenje do završetka pregovora.

- U ovom trenutku u proračunu ćemo u tijeku godine tražiti uštede na nekim stavkama rashoda, kako bi osigurali ta sredstva, postoji nekoliko ministarstava koja nemaju sredstva ni za ovih tri posto povećanja osnovice, a dodatni zahtjevi sindikata nisu planirani u proračunu, dozvolite da se pregovori završe, ja vjerujem da će se to u skorije vrijeme uobličiti, kazao je Marić uoči sjednice vlade.

Dodao je kako je zdravstvo tema jer je zaposlenima istekao kolektivni ugovor.

- Imate činjenicu da su od prvog rujna plaće svim državnim i javnim službenicima povećana osnovica plaće za dva posto. Sve su to stvari o kojima sve vrijeme vodimo brigu kako bi imali što zadovoljnije zaposlenike, a s obzirom na specifičnost nas kao poslodavca, radimo na tome da svi skupa kao građani i porezni obveznici imamo čim bolju i efikasniju uslugu, kazao je Marić.

Naglasio je kako možda još postoje neki dijelovi državne javne uprave koje treba ponovno analizirati, ali i poručio kako 'trebamo svi skupa raditi jedan pozitivan pritisak i pozitivno ozračje' da se u tom smjeru i krene.

Ne postoje ni prvi, ni zadnji

Novinari su ministra pitali znači li to da su prosvjetari posljednji na popisu povećanja osnovice plaće.

- Ne, ako se išta treba mijenjati to je zagovaranje horizontalnog pristupa, jer ne možemo zanemariti jedan ili drugi dio državne uprave, već moramo gledati sve skupa, ne postoji ni prvi ni zadnji - objasnio je Marić.

Dodao je da kada se govori o osnovici plaće, pregovaraju i razgovaraju sa svim dijelovima državne javne uprave.

Na pitanje ima li novca u proračunu za takve poteze Marić je uzvratio:

- Nema nikakvih razloga da dižemo paniku, ali moramo se držati vrlo odgovorno prema javnim financijama.

Dodao je kako je osnovica plaće u tri godine porasla preko 11 posto kao i da su kao Vlada spremni za daljnje razgovore.

Na pitanje smatra li da će zagovaranjem horizontalnog pristupa povećanju plaća spriječiti val najavljenih štrajkova.

- Teško mi je reći jer nije na meni odluka, pregovarački odbor zdravstva sjedi za stolom, meni su se javili pojedini sindikati koji žele razgovore, kazao je ministar.

Koliko će koštati državu povećanje osnovica plaća

Ministar Marić novinarima je pojasnio i koliko bi trebalo koštati državu najavljeno povećanje osnovica plaća.

- Tri posto na godišnjoj razini je oko devetsto milijuna kuna, dodatnih dva posto na godišnjoj razini je dodatnih 600 milijuna kuna. Sve što se dodatno traži je predmet razgovora i analiza, zaključio je Marić.

Stvari se za 3. maj dobro razvijaju

Vlada je utvrdila način podmirenja dugova 3. maja na ime dospjele, a nenaplaćene koncesije. Ministar prometa izvijestio je kako taj dug na dan 31. kolovoza iznosi 5,8 milijuna kuna. Odlukom Vlade regulira se model oplate navedenog druga sa stanjem na dan potpisivanja ugovora.

Zagreb: U Banskim dvorima održana 177. sjednica Vlade

- Predmetnom odlukom ovlašćuje se ministar mora, prometa i infrastrukture za sklapanje sporazuma s 3. majem kojim će se regulirati model otplate utvrđene dospjele, a nepodmirene naknade za koncesiju sa stanjem na dan potpisivanja spomenutog proizvoda, a na način isplate 15 posto utvrđene nepodmirene naknade u roku od 30 dana od dana potpisa sporazuma, dok će se naknadno do 31. kolovoza 2021. godine urediti model namirenja preostalih nenaplaćenih 85 posto dospjele a nepodmirene naknade za koncesiju - poručio je ministar prometa Oleg Burković.

Nepodmirena dospjela naknada za koncesiju riječkom brodogradilištu 3. maj, na dan 30. kolovoza 2019. godine, iznosi 5,86 milijuna kuna, od čega glavnica iznosi 5,44 milijuna kuna, a kamate 419,8 tisuća kuna.

Premijer Plenković kazao je kako ga je ministar gospodarstva informirao da se stvari za 3. maj dobro razvijaju.

- Ovo je jedan doprinos u tom smjeru - rekao je Plenković. 

Dana suglasnost za radove na izgradnji pristaništa u Luci Osijek

Na sjednici Vlade prihvaćen je i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Lučke uprave Osijek o sklapanju ugovora o javnoj nabavi za radove na izgradnji pristaništa za putničke brodove u Osijeku sa zajednicom ponuditelja - Sokol iz Vinkovaca i Hidrogradnja iz Osijeka, u vrijednosti od 12,49 milijuna kuna s PDV-om.

Ministar Oleg Butković rekao je da je Lučka uprava Osijek za potrebe pristajanja putničkih brodova u Osijeku trenutno koristi pristan koji je u privatnom vlasništvu.

- Obzirom na povećanje putničkih brodova najavljenih u ovoj godini, oko 80 brodova u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo 37, Lučka uprava Osijek, koja je nadležna za prihvat brodova, ishodila je sve potrebne dozvole za izgradnju novog putničkog pristaništa. Početak radova očekuje se po potpisivanju ugovora tijekom rujna, a planirani završetak do kraja 2019. godine, naveo je Butković. 

VIDEO: Veće plaće traže i medicinske sestre i tehničari

Pokretanje videa...

01:30
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti