Obavijesti

News

Komentari 70

Plenković od Pupovca zatražio da povuče svoje izjave o NDH

Plenković od Pupovca zatražio da povuče svoje izjave o NDH

Ni nakon jučerašnjeg skoro trosatnog sastanka lidera SDSS-a i drugih predstavnika vladajuće koalicije s predsjednikom Vlade nije jasno hoće li SDSS otići ili ostati dio Plenkovićevog tima

VIDEO

Ni nakon jučerašnjeg skoro trosatnog sastanka lidera SDSS-a i drugih predstavnika vladajuće koalicije s predsjednikom Vlade nije jasno hoće li SDSS otići ili ostati dio Plenkovićevog tima, piše u subotu Jutarnji list.

Osim priprema za početak jesenjeg zasjedanja Sabora (18. rujna), glavna tema sastanka bili su odnosi u vladajućoj koaliciji narušeni nakon što je, poslije napada na naše građane srpske nacionalnosti u kafiću u Uzdolju, lider SDSS-a Milorad Pupovac dao intervju u kojemu je današnju Hrvatsku usporedio s ustaškom NDH te poručio kako je Hrvatska postala faktor nestabilnosti u regiji, donosi dnevnik.

Zagreb: Andrej Plenković i Zdravko Marić o novim poreznim reformama

Na sastanku su uz premijera Plenkovića bili predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predsjednici HNS-a i HSLS-a Ivan Vrdoljak i Darinko Kosor, Branko Hrg, Vladimir Bilek iz kluba zastupnika Milana Bandića, zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin te Milorad Pupovac i SDSS-ov saborski zastupnik Boris Milošević.

Kako Jutarnji doznaje od jednog sudionika sastanka i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković od Pupovca su zatražili da reterira, tj. da povuče ili pojasni svoje izjave o usporedbi Hrvatske s NDH i Hrvatskoj kao faktoru nestabilnost u regiji, a koje su i HDZ-u i nekim drugim strankama u vladajućoj koaliciji potpuno neprihvatljive.

Škoro iznenadio: Zabranio bih SDSS ako bi se stvorili uvjeti
Škoro iznenadio: Zabranio bih SDSS ako  bi se stvorili uvjeti

Čelnik SDSS-a Milorad Pupovac, kažu sugovornici dnevnika, trebao bi se uskoro još jednom sastati nasamo s premijerom Plenkovićem, a idući tjedan ta bi se priča napokon trebala zatvoriti. Stav HDZ-a i ostalih koalicijskih partnera jest da se to treba dogoditi prije početka zasjedanja Sabora te da koalicija u ovom sastavu treba opstati, piše Jutarnji list.

Božinović: Usporedba Hrvatske s NDH je nedopustiva, netočna i neprihvatljiva

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u subotu kako je izjava Milorada Pupovca (SDSS) u kojoj uspoređuje modernu Hrvatsku s NDH nedopustiva, netočna i kao takva neprihvatljiva.

"Ta usporedba je nedopustiva i netočna, i kao takva neprihvatljiva. Povezivati Hrvatsku s NDH je jednostavno izvan svake pameti. Mi ćemo to raspraviti, takva izjava ne pridonosi stabilizaciji ili smirivanju tenzija u hrvatskom društvu", poručio je Božinović koji je uz ministra branitelja Tomu Medveda, gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i glavnog ravnatelja policije Nikolu Milinu nazočio obilježavanju 29. godišnjice osnutka Antiterorističke jedinice Lučko.

Božinović je rekao kako je koalicijski sastanak u petak održan kako bi se partneri pripremili za nadolazeće zasjedanje Sabora, nije htio otkriti je li se na njemu govorilo o izlasku SDSS-a iz vladajuće koalicije. 

Komentirao je i slučaj Damira Škare, bivšeg zastupnika HDZ-a i predsjednika Autokluba Siget optuženog za silovanje i spolno uznemiravanje zaposlenice tog autokluba, zbog čega mu prijete sankcije.

"To će odlučiti stranačka tijela, postupak je u tijeku, tek postoji kaznena prijava, kasnije eventualno potvrđivanje optužnice", naglasio je Božinović.

 Komentirao je i prve rezultate novog, oštrijeg Zakona o sigurnosti na cestama. "Trend je onakav kakav smo i predviđali, ukoliko je kazna visoka, to utječe na vozača da prilagodi vožnju sukladno propisima. Ta vrsta penalizacije je jedna od najboljih mjera prevencije, koja će sigurno pridonijeti podizanju razine sigurnosti u prometu", kazao je. 

Učinke tog Zakona komentirao je i glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

 Prvi mjesec u kojem se novi Zakon provodi pokazao je da je u kolovozu prošle godine smrtno stradalo 44 ljudi, a ove godine 26, rekao je Milina, naglašavajući da se i dalje mora raditi na poboljšanju discipline u prometu.

Objasnio je i kako cilj kazni nije punjenje državnog proračuna, nego smanjenje stradavanja sa smrtnim poljedicama

Najavio je kako će u ponedjeljak, na prvi dan nove školske godine, policija pojačano raditi oko školskih ustanova. 

 Milina je objasnio i kako je najavljeno vraćanje umirovljenih policajaca na posao motivirano potrebom pojačanog nadzora granica, kontrole migracija i potpore turističkoj sezoni.

(bs)

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:28
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...