Obavijesti

News

Komentari 4

Plenković: Ponuda EU-a Velikoj Britaniji je dobra i velikodušna

Plenković: Ponuda EU-a Velikoj Britaniji je dobra i velikodušna
1

EU inzistira na tome da u slučaju izostanka rješenja za granicu sa Sjevernom Irskom taj dio irskog otoka koji pripada Ujedinjenoj Kraljevini ostane u carinskoj uniji, što je Londonu neprihvatljivo

VIDEO

Ponuda Europske unije Velikoj Britaniji u pregovorima o njezinu izlasku je dobra i velikodušna i sada je pitanje što Britanci mogu prihvatiti s obzirom na tamošnju političku situaciju, izjavio je u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković.

- Mislim da je ponuda EU-a koja je na stolu jako dobra za Ujedinjenu Kraljevinu. U ovom trenutku više se radi što oni mogu prihvatiti s obzirom na političku situaciju tamo. Što se tiče ponude EU-a, ona je velikodušna - izjavio je Plenković prije početka drugog dana summita.

U srijedu navečer tijekom radne večere čelnici 27 zemalja članica razgovarali su o stanju pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU-a. Prije radne večere obratila im se britanska premijerka Theresa May, ali nije iznijela nikakav novi prijedlog koji bi omogućio otklanjanje zastoja u pregovorima, koji su zapeli na pitanju granice na irskom otoku.

Čelnici 27 zemalja izrazili su puno povjerenje u svog pregovarača Michela Barniera te još jednom potvrdili da su jedinstveni.

Prema suradnicima predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, "čelnici EU-a pozvali su glavnog europskog pregovarača Michela Barniera da nastavi sa svojim naporima kako bi se došlo do sporazuma" i spremni su se ponovno sastati kada Barnier ocijeni da je postignut "odlučujući napredak". 

Barnier je prije radne večere rekao da mu je potrebno "puno više vremena i da će sljedećih tjedana nastaviti raditi, mirno i strpljivo".

EU inzistira na tome da u slučaju izostanka rješenja za granicu sa Sjevernom Irskom taj dio irskog otoka koji pripada Ujedinjenoj Kraljevini ostane u carinskoj uniji, što je Londonu neprihvatljivo.

- Htjeli smo čuti poruke premijerke May, njezina glavna poruka da pitanje režima carinske unije na području Sjeverne Irske UK-u nije prihvatljivo, dakle ako bi se išlo po tom modelu, ona bi htjela da to bude za cijelu UK, a onda bi to bio problem za sve ostale članice EU-a jer se na taj način praktički dezavuira koncept unutarnjeg tržišta, što nije prihvatljivo - rekao je Plenković.

Plenković je potvrdio da su čelnici dali punu potporu svome glavnom pregovaraču Barnieru da nastavi s pregovorima te da ne žele fiksirati novi izvanredni summit u studenome ako ne bude odlučujućeg napretka. Ranije se spominjalo da će se izvanredni summit o Brexitu održati 17. i 18. studenoga.

- Spremni smo uložiti dodatne napore u pregovarački proces, ali ne želimo a priori fiksirati novi izvanredni sastanak na vrhu koji će se održati jedino ako se postigne dogovor na razini pregovarača, a ako toga ne bude onda će se se o tome razgovarati tek na redovitom summitu u prosincu - rekao je Plenković.

Premijerka Theresa May je u četvrtak rekla da bi bila spremna razmotriti produljenje prijelaznog razdoblja "za nekoliko mjeseci". To s druge strane nije prihvatljivo njezinim kritičarima u vladi i u stranci.

Premijer Plenković, koji je u srijedu prije radne večere, sudjelovao i na sastanku čelnika Europske pučke stranke (EPP) potvrdio je da je i na tom sastanku govorio o stanju u BiH nakon općih izbora u toj zemlji te da će o tome govoriti i u četvrtak u sklopu rasprave o vanjskim odnosima.

- Na sastanku EPP-a sam vrlo temeljito i detaljno objasnio situaciju nakon općih izbora u Bosni i Hercegovini. Danas ću u dogovoru s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom to napraviti i ovdje. Mislim da je važno senzibilizirati šefove država ili vlada za tu temu jer za mnoge od njih ta tema nije u fokusu, što svi znamo jako dobro i zato je dobro da se na to osvrnemo. Ako vidite koliko vremena posvećujemo pitanju Irske, odnosno Sjeverne Irske, onda je u redu da čelnici EU-a vode računa o tome što se zbiva u hrvatskom susjedstvu - rekao je Plenković

Plenković je kazao kako očekuje "razumijevanje i veću osjetljivost za pronalaženje rješenja koje se treba naći o pravičnom izbornom zakonu kako bi se spriječio scenarij kakav danas imamo".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Rafalei će sutra letjeti po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei će sutra letjeti po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH
VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije