Obavijesti

News

Komentari 1

Plenković posjetio gradilišta luka na Ugljanu i Pašmanu

Plenković posjetio gradilišta luka na Ugljanu i Pašmanu
1

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je rekao da je obnova lučke infrastrukture u obalnim i priobalnim županijama "renesansa na hrvatskom Jadranu"

VIDEO

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak je posjetio gradilište ribarske luke u Veloj Lamjani na otoku Ugljanu za koju je, kako je rečeno, osigurano ukupno 37 milijuna kuna, te gradilište trajektne luke u Tkonu na otoku Pašmanu za koju je ukupno osigurano 45 milijuna kuna.

Plenković je u govoru u Tkonu istaknuo kako je gradnja trajektne luke u tom otočnom mjestu na Pašmanu iznimno važna za unaprjeđivanje povezivanja s kopnom.

 "To je projekt kojim započinje investicijski ciklus u male županijske luke gdje ćemo otvoriti mogućnost financiranja takvih projekta iz europskih fondova, trajektna luka u Tkonu je pilot projekt takvog način financiranja," istaknuo je Plenković. Dodao je kako se po sličnom modelu financirati s oko 200 milijuna kuna i gradnja trajektnih luka na Cresu, te u Crikvenici, Unijama, Kapriju, Sućurju i Donjem Čelu na Koločepu.

"To je sve dio našeg doprinosa kroz novi zakon o otocima tako da napravimo iskorak prema žiteljima otoka," dodao je.

Za gradnju ribarske luke u Veloj Lamjani na Ugljanu Plenković je rekao da je sjajan projekt s obzirom na to da je Zadarska županija prva u Hrvatskoj po proizvodnji bijele ribe i tune i predstavlja "srce hrvatskog ribarstva i marikulture."

Najavio je obnovu postojeće ribarske luke u zadarskoj gradskoj luci Gaženici, te obnavljanje ribarskih luka na Rabu, u Kaštelima, Vrsaru i Savudriji.

"To su konkretni primjeri gdje ćemo 300 milijuna kuna koristiti iz europskih fondova iz omotnice za ribarstvo i bolji položaj hrvatskih ribara i za modernizaciju i opremanje postojećih ribarskih luka i iskrcajnih mjesta," kazao je Plenković. Dodao je kako je Vlada odlučna "raditi za otoke maksimalno što može."

Naglasio je veliki udio otoka u hrvatskoj turističkoj ponudi, rekavši kako je "svako četvrto turističko noćenje u Hrvatskoj na otocima, a na otocima živi tek svaki trideseti stanovnik Hrvatske."

Istaknuo je i važnost projekta "Hrvatski otočni proizvod", rekavši kako se oko tog projekta okupilo 300 proizvođača s gotovo 1000 proizvoda. Sljedećeg će se vikenda na Pašmanu održati tradicionalni sajam hrvatskih otočnih proizvoda.

Premijer Plenković je istaknuo i važnost tradicionalne Škraping utrke koja se 13 godinu u nizu održava također sljedećeg vikenda na tom otoku a natjecatelji trče po oštrom kamenjaru u škrapama što se smatra jednim o odvažnijih natjecanja u Hrvatskoj u avanturističkim sportovima. "Taj popularni sport privlači sve više ljudi, sudjelovat će natjecatelji iz 12 zemalja i vjerujem kako će Škraping pridonijeti promociji hrvatskog turizma," rekao je Plenković.

Po njegovim riječima današnji posjet Zadarskoj županiji predstavlja dio aktivnosti Vlade na provođenju politike partnerstva s jedinicama lokalne samouprave i ravnomjernog razvoja svih krajeva Hrvatske. Kazao je kako trenutačni razvojni projekti u Zadarskoj županiji vrijede oko 1,4 milijarda kuna, te kako ta županija, koja je u Domovinskom ratu pretrpjela velika stradanja sad postaje "gospodarski propulzivna."

Kao primjer realizacije strategije prometnog povezivanja u Hrvatskoj naveo je zadarsku gradsku luku Gaženicu, zadarsku zrakoplovnu luku te autocestu koja, rekao je, praktički dolazi na pomorsko dobro.

Naglasio je važnost jedinica lokalne samouprave. "Nizom zakonskih izmjena nastavit ćemo jačanje ovlasti župana, gradonačelnika i načelnika općina kako bi se ojačale njihove sposobnosti u susretanju izazovima na lokalnoj razini," kazao je.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je rekao da je obnova lučke infrastrukture u obalnim i priobalnim županijama "renesansa na hrvatskom Jadranu."  

"U velikom investicijskom ciklusu kojeg provodimo u ovom trenutku (u Hrvatskoj) s oko 20 milijardi kuna, veliki dio tog novca ulaže se u Zadarskoj županiji," rekao je Butković.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabriel Žalac je istaknula kako nijedna vlada ranije nije toliko ulagala u otok kao što to čini Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem.

Premijer Plenković u Ninu na gradilištu Donjeg mosta i početku radova na sustavu vodovoda 

Premijer Andrej Plenković obišao je u četvrtak, tijekom posjeta Zadarskoj županiji,  Nin i gradilište Donjeg mosta teško oštećenoga u velikoj poplavi, izrazio zadovoljstvo njegovom obnovom te bio na obilježavanju početka radova na izgradnji sustava vodovoda i odvodnje aglomeracije Nin-Vrsi-Privlaka-Vir. 

Predsjednik Vlade je s ministrima obišao gradilišta Donjeg mosta u Ninu, a nakon toga je u izjavi novinarima izrazio zadovoljstvo zbog napretka u obnovi mosta, izvijestila je Vlada na svojim internetskim stanicama.

"Drago mi je da radovi koji se provode u aktivnosti Hrvatskih cesta dobro napreduju i da će biti gotovi do studenoga ove godine te će kraljevski grad Nin biti ponovno onako atraktivan za turiste i domaće ljude kao što je bio i prije velikih poplava", izjavio je predsjednik Vlade nakon što je, u društvu župana i gradonačelnika, obišao gradilište.

Dodao je kako dodatno ohrabruje početak još jednoga velikog projekta koji se financira novcem iz europskoga proračuna - vodno komunalne aglomeracije - sustava odvodnje i izgradnje više od stotinu kilometara kanalizacijskih cijevi aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi.

Istaknuo je kako je ukupna vrijednost toga projekta gotovo 400 milijuna kuna, od toga su 70 posto nepovratni novci iz europskoga proračuna, ostatak zajednički financiraju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode, a lokalna zajednica sa samo osam posto. Premijer smatra da će se tako povećati kvaliteta života svih ljudi u ovom dijelu Zadarske županije.

"Najvažnije je da će to omogućiti bolju i kvalitetniju usluga ovoga turističkoga kraja koji je prošle godine imao milijun i 380 tisuća noćenja", rekao je Plenković.

Posjet Cromarisu; bolje razumijevanje razvojnih priča Zadarske županije

Premijer Plenković obišao je i mrjestilište tvrtke Cromaris, a nakon obilaska istaknuo je da je ta tvrtka sedma po proizvodnji mediteranske ribe i to u konkurenciji s najvećim španjolskim, grčkim i turskim kompanijama na ovome području. Zahvaljujući izrazito kvalitetnoj organizaciji  - 500 zaposlenih na sedam lokacija, Cromaris uspijeva kvalitetnu svježu ribu, proizvedenu u mrjestilištima ili uzgajalištima, brzo dostaviti kupcima, rekao je.

"Za današnji posjet mogu reći da je prigoda za bolje razumijevanje niza investicijskih, razvojnih priča Zadarske županije koja napreduje u gospodarskom i u smislu prometne infrastrukture", ocijenio je Plenković, nabrojivši projekte koji će Zadarsku županiju učiniti još konkurentnijom, poput dogradnje zračne luke i luke Gaženica, trajektne te ribarske luke.

"Kao Vlada koja razumije prioritete svih hrvatskih županija, gradova i općina kontinuirano mi ćemo ih podržavati što kroz nacionalna sredstva, što kroz učinkovitije apsorbiranje sredstava iz europskih fondova", zaključio je premijer Plenković dodavši kako se veseli nastavku suradnje sa zadarskim županom i gradonačelnikom.

Plenković: Za projekt u Zadarskoj županiji 1,5 milijardi kuna iz EU fondova

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak predvečer je u Zadru razgovarao s gradskim i županijskim čelnicama o projektima u Zadarskoj županiji vrijednim oko 1,5 milijarda kuna koji bi se sufinancirali ili se već sufinanciraju iz fondova Europske unije, priopćeno je nakon sastanka.

Domaćini su premijeru Plenkoviću predstavili projekte u kulturi i obrazovanju, zatim projekte prometne, gospodarske i komunalne infrastrukture koji se sufinanciraju sredstvima EU fondova.

Tom je prigodom premijeru predstavljen i projekt "Zadar Baštini" u okviru kojeg se, nakon Kneževe palače, kako je rečeno, obnavlja i Providurova palača te zadarski bedemi i uređuje Centar za mlade na području bivše vojarne na Voštarnici za potrebe mladih i udruga civilnog društva.
 Zadarski gradonačelnik Branko Dukić je premijera također upoznao s projektima na području prometne infrastrukture, a to su prometni masterplan Zadra i zadarske regije i projekt "Zadar urban mobility." Kako je rekao, oba projekta unaprijedit će prometni sustav u gradu korištenjem novih informatičkih tehnologija.
 Na sastanku je bilo riječi i o drugim projektima za potrebe razvoja gospodarstva i poduzetništva a pri tomu su spomenuti novi poduzetnički inkubator i gospodarska zona Crno te projekt komunalne infrastrukture - aglomeracija Zadar-Petrčane.

 Naglašena je potreba rekonstrukcije Obale Kralja Petra Krešimira IV za koju je Grad Zadar izradio potrebnu dokumentaciju. Kako je rečeno na sastanku, taj projekt je trenutačno u postupku izdavanja građevinske dozvole, a u tijeku su i razgovori s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture o zajedničkom modelu financiranja.
Također je predstavljen  i projekt „Vrata Zadra", to jest plan uređenja prostora Ravnica koji spaja Poluotok s kopnom. Zadarski gradonačelnik Dukić potvrdio je da je s tim u vezi Ministarstvo državne imovine pozitivno odgovorilo na zahtjev Grada da se zemljište u vlasništvu države objedini s onim koje je u gradskom vlasništvu.
Dukić je rekao kako su danas s predstavnicima vlade dogovorene i aktivnosti "vezane uz cjelovitu sanaciju zadarske rive koja je posljednjim olujnim jugom znatno oštećena."
Plenković je izrazio zadovoljstvo predstavljenim planovima
"Kako sam danas vidio, grad uistinu živi i pulsira, a sada puno detaljnije razumijem razvojne prioritete Zadra. Vrlo mi je korisno imati sve ove informacije kako bi Vlada bila u mogućnosti tražiti i nuditi rješenja za eventualne probleme koji se pojave," rekao je  Plenković.

Sastanku u Zadru nazočili su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar obrane Damir Krstičević i pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura.
Premijer Plenković je tijekom današnjeg boravka u Zadarskoj županiji posjetio Benkovac, otoke Ugljan i Pašman te Nin.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa