Obavijesti

News

Komentari 35

Plenković predstavio prioritete predsjedanja: Pokazali su i logo

Plenković predstavio prioritete predsjedanja: Pokazali su i logo
2

Na početku predstavljanja pokazan je logo hrvatskog predsjedanja EU-a. Autorica vizualnog identiteta je Iva Primorac, studentica Studija dizajna. Ona i njezin tim svoj su rad poslali na natječaj

VIDEO

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine. 

Prioriteti su, pokazao je Plenković na prezentaciji, idući: 

- Europa koja se razvija 

- Europa koja povezuje 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Europa koja štiti 

- Europa koja je utjecajna

U 29. godini svoje samostalnosti, Hrvatska će prvi puta biti na čelu Europske unije. To je povijesni trenutak za našu zemlju i dolazi kao kruna dosadašnjega europskoga puta. Cijeli taj europski put, kao što znate, nije bio nimalo jednostavan. Napominje kako će Hrvatska u toj ulozi ima priliku, u partnerstvu s državama članicama i svim institucijama, dati Europi svoj doprinos i novi zamah. 

- U središte aktivnosti tijekom predsjedanja postavit ćemo građane, njihova očekivanja i potrebe. Želimo da građani snažnije osjete prednosti i prilike članstva, da se poboljša kvaliteta života, da osjećaju sigurnost koju im pruža pripadnost Uniji u svijetu koji je postao u mnogim aspektima nepredvidljiv - rekao je Plenković.

Posebna pozornost posvetit će se ujednačenom, uključivom i održivom razvoju svih država članica i njihovih regija, ali i područjima na kojima smatramo da je djelovanje Unije najpotrebnije, gdje Unija mora djelovati strateški i stvarati dodanu vrijednost.

- Zato ćemo tijekom našeg predsjedanja zagovarati Europu utemeljenu na zajedničkim vrijednostima i poštovanju uzajamnih interesa. Najbolji put u nadilaženju svih izazova u okruženju i unutar Unije promicanje je konsenzusa i traženje kompromisa, a ne stvaranje dodatnih podjela. To će biti naš najvažniji zadatak tijekom predsjedanja. Zalagati ćemo se za Europu koja štiti svoje građane, uz istodobno poštovanje i zaštitu vladavine prava. Veliku važnost pridavat ćemo unutarnjoj sigurnosti, prije svega kroz rad na strateškim smjernicama Unije za područje slobode, sigurnosti i pravde. Zalagat ćemo se za tješnju suradnju članica u borbi protiv organiziranoga kriminala, pranja novca i financiranja terorizma - nabrojao je među ostalim Plenković. 

Napomenuo je da ćemo predsjedanjem ojačati utjecaj i položaj Hrvatske u Europi i u svijetu. Pripreme za predsjedanje su u završnoj fazi, a navodi da cjeloviti dokument, koji je već gotov, ima skoro 40-ak stranica, a u kojem se detaljno elaboriraju prioriteti u svim sektorima, publicirati u prosincu, pred sam kraj finskoga predsjedanja.

Za vrijeme predsjedanja u Hrvatskoj će biti održano više od 150 konferencija i sastanaka, od toga brojne na ministarskoj razini. Bit će tu važna i parlamentarna dimenzija aktivnosti.  

- Hrvatska će pridonijeti europskom zajedništvu, odgovarajući na tehnološke, društvene i sigurnosne izazove, a uvjeren sam da će u ovih šest mjeseci dodatno senzibilizirati i hrvatske građane i osvijestiti činjenicu da smo već sedmu godinu članica Unije, a tada ćemo praktički evocirati i 30 godina od hrvatske demokracije i puta prema samostalnosti - kazao je.  

Za samo dva mjeseca imat ćemo predvodničku ulogu u izgradnji snažne Europe u svijetu punom izazova, rekao je Plenković i pozvao sve da im u tom procesu da svoj doprinos. 

Premijer je istaknuo i teme plana među kojima se nalazi održiv Višegodišnji financijski okvir EU-a za razdoblje od 2021.-2027. te provedba Europskog stupa socijalnih prava, što uključuje i zaustavljanje negativnih demografskih trendova. Pod istaknute teme je Plenković također naveo i Transeuropsku prometnu mrežu te sigurnost i strateške smjernice Unije za područje slobode, sigurnosti i pravde. 

Na početku predstavljanja pokazan je logo hrvatskog predsjedanja EU-a. Autorica vizualnog identiteta je Iva Primorac, studentica Studija dizajna. Ona i njezin tim svoj su rad poslali na natječaj i na njemu pobijedili. 

Primorac je istaknula da je pobjeda na ovom natječaju veliki poticaj za njezin daljnji rad i dokaz da u Hrvatskoj ima posla i da se može uspjeti. 

Ispred NSB-a gdje se održalo izlaganje pojavio se i šef sindikata Vilim Ribić koji je dva puta čak postavio transparent s natpisom "ŠTRAJK", no službe su to maknule. On je na to rekao da danas štrajka 85 posto zaposlenika NSK-a. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor