Obavijesti

News

Komentari 12

Plenković: 'Razmatramo novu podjelu prostornih jedinica...'

Plenković: 'Razmatramo novu podjelu prostornih jedinica...'
4

Vladi je važno što vi mislite o tome i imate li neke sugestije i prijedloge za koje smo otvoreni, poručio je premijer Andrej Plenković na sastanku u utorak sa županima

VIDEO

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u utorak s predstavnicima Hrvatske zajednice županija i Udruga općina i gradova te predsjednicima nadležnih odbora Hrvatskog sabora kako bi razgovarali o prijedlogu nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Hrvatskoj (NUTS 2), gdje je istaknuo kako je Vlada otvorena za sugestije i prijedloge.

Plenković je u uvodnom govoru podsjetio da postojeća podjela na dvije regije, na kontinentalnu i jadransku Hrvatsku, datira iz 2012 godine. Kazao je da je bilo puno rasprava o tome koliko je to dobro ili loše.

U procesu smo razmatranja novoga prijedloga podjele prostornih jedinica. Na inicijativu Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova angažirali smo Institut za razvoj i međunarodne odnose da napravi stručnu procjenu kako bismo u novim okolnostima i na temelju stečenoga iskustava iz proteklih pet-šest godina zajednički promislili i donijeli odluku koja bi trebala povezati podjelu prostornih jedinica s najvećim dijelom buduće financijske perspektive između 2021. i 2027. godine - kazao je.

Rekao je da sastanak ima cilj konzultirati se sa županima koji su većinom dobro upoznati s tematikom te imaju iskustvo.

- Vladi je važno što vi mislite o tome i imate li neke sugestije i prijedloge za koje smo otvoreni - dodao je.

Plenković je najavio prezentaciju ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac. Kazao je da prezentacija ima devet mogućih varijanti i dodao kako ih je Vlada pokušala svesti na dvije, koje zahtijevaju još promišljanja.

Na sastanku su i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar financija Zdravko Marić i drugi.

Žalac: Novom podjelom prostornih jedinica ispravlja se nepravda iz 2012. 

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac istaknula je u utorak, nakon premijerova sastanka s predstavnicima Hrvatske zajednice županija i Udruga gradova i općina te nadležnih saborskih odbora, kako se prijedlogom nove podjele prostornih jedinica ispravlja nepravda učinjena 2012. godine, kada je usvojena trenutno važeća NUTS2 podjela Hrvatske.

Žalac je novinarima u Banskim dvorima rekla kako prema važećoj podjeli kontinentalnoj regiji pripadaju 14 županija i grad Zagreb, a jadranskoj regiji sedam obalno-otočnih županija, što nije dobar primjer vođenja regionalne razvojne politike.

Zagreb se izdvaja u zasebnu regiju

Lani je Europska komisija uputila svim zemljama članicama prijedlog za dostavljanje izmjena NUTS2 podjele, te se pristupio izradi studije s novim ekonomskim i statističkim pokazateljima. Izradio ju je Institut za razvoj i međunarodne odnose i predstavljena je županima.

Donijeli smo prijedlog s devet varijanti podjele prema NUTS klasifikaciji i konačni prijedlog su varijante 1 i 6, kazala je Žalac.

Prema varijanti 1, Zagreb se izdvaja u zasebnu regiju jer ima više od 800.000 stanovnika i jedini u Hrvatskoj ima više od 100 posto razvijenosti, naglasila je ministrica.

Nekadašnja Panonska Hrvatska, odnosno pet slavonskih županija te Bjelovarsko-bilogorska, Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija, koje su na oko 40 posto razvijenosti EU-a, zasigurno zaslužuju posebnu NUTS2 regiju, kaže Žalac.   

Pet županija na sjeveru Hrvatske, Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Međimurska, Zagrebačka i Koprivničko-križevačka, činile bi također jednu cjelinu, a jadranska Hrvatska ponovno bi bila jedna statistička regija.

Po donošenju Vladine odluke Državni zavod za statistiku uputit će je Eurostatu, rekla je Žalac napomenuvši da će popis stanovništva 2021. također ući u taj obračun.

Slijedi karta regionalnih potpora

Najavila je da slijedi donošenje karte regionalnih potpora, prije svega usmjerene poduzetnicima, koja će stupiti na snagu 2023. i pokazati koliko su najnerazvijenije županije izgubile potpora zbog trenutne podjele.

U varijanti 6 Bjelovarsko-bilogorska županija pripada sjeveru Hrvatske, no o tome će se još voditi dodatne konzultacije, dodala je.

Ustvrdila je kako je predloženi put najpravedniji s obzirom na ekonomske i statističke pokazatelje i sukladno mapi siromaštva koju je izradila Svjetska banka.

Stoga trebamo donijeti odluku i poslati ju u Eurostat, a vjerujem da će se na temelju toga programirati nova financijska perspektiva EU-a, poručila je Žalac.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibenske županije Goran Pauk (HDZ) također je podjelu iz 2012. ocijenio nekvalitetnom, rekavši da su za nju saznali iz Narodnih novina, nisu bili konzultirani i usvojena je bez javne rasprave i uvida.

Rezultirao je to gubitkom potpora, prije svega poduzetnicima, upozorio je Pauk dodavši da je Vlada izašla sa kvalitetnim prijedlozima koji su najpravedniji i u tome su se iskristalizirale varijante 1 i 6 kao najprihvatljivije.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21