Obavijesti

News

Komentari 116

Plenković se sve teže štiti od gnjeva Crkve i neistomišljenika

Plenković se sve teže štiti od gnjeva Crkve i neistomišljenika
1

Prijepori u HDZ-u traju već nekoliko mjeseci, što je sigurno iscrpljujuće za Plenkovića, a u srijedu su mu dodatno pitanjima otežali oporbenjaci na aktualnom satu u Saboru

VIDEO

Desnica okupljena oko donedavno bliskog suradnika premijera Davora Ive Stiera zadaje Andreju Plenkoviću udarce na koje sve teže ima odgovora i lijeka.

'Donio sam štikle i tange, to su darovi za koaliciju HDZ-HNS'
'Donio sam štikle i tange, to su darovi za koaliciju HDZ-HNS'

Prirodno je braniti se od napada oporbenjaka, no Plenković je zbog pitanja ratifikacije Istanbulske konvencije na sebe navukao gnjev svih desno orijentiranih neistomišljenika od Crkve, raznih udruga pa do donedavno bliskih stranačkih suradnika. Prijepori u HDZ-u traju već nekoliko mjeseci, što je sigurno iscrpljujuće za Plenkovića, a u srijedu su mu dodatno pitanjima otežali oporbenjaci na aktualnom satu u Saboru.

Plenković ipak neće Davora Ivu Stiera izbaciti iz stranke...
Plenković ipak neće Davora Ivu Stiera izbaciti iz stranke...

Naime, Vedran Babić (SDP) pitao je premijera je li njegov stav da je pobačaj nepovredivo i slobodno pravo svake žene koje se ne smije ograničavati.

- Moj stav je da se učini sve da do takvih situacija ne dođe. Stav HDZ-a bio je takav da generalna zabrana nije realna. Sve drugo doći će na dnevni red. Radit će se nova radna skupina o tom vrlo važnome medicinskom i svjetonazorskom pitanju. HDZ je tu bio sasvim jasan u svojim izbornim programima i predizbornim stajalištima - odgovorio je Plenković.

Babić mu je spočitnuo da nije dobio odgovor na pitanje, a to je kakav je njegov stav o tome.

'Puljić je Plenkoviću otvorio mogućnost da zaustavi IK...'
'Puljić je Plenkoviću otvorio mogućnost da zaustavi IK...'

- Mogli ste odgovoriti da ili ne. Ne znam je li gore što se bojite izreći stav ili da ga uopće nemate, odnosno da čekate kakav ćete imati stav o tom pitanju - uzvratio je Plenkoviću. Krešu Beljaka (HSS) zanimalo je hoće li se tzv. “lex Agrokor” i dalje provoditi za poduzeća koja s Hrvatskom neće ili će imati sve manje i manje veze. Naveo je kako bi novi vlasnik uskoro trebala postati ruska banka, a sjedište koncerna iz Hrvatske seli se u Nizozemsku. Premijer Plenković uzvratio je kako ćemo kroz tri mjeseca znati detaljnu strukturu vlasništva.

'Kao dijete sam ženama gledao pod suknje i ja nisam gay...'
'Kao dijete sam ženama gledao pod suknje i ja nisam gay...'

Ujedno je podsjetio da su nagodbom zadovoljni svi dobavljači, koji su to i sami rekli. Između ostalog, ponovio je da je zakonom Vlada spriječila gospodarski i financijski kolaps, gubitak radnih mjesta, stečajeve niza dobavljača...

Beljak mu je uzvratio kako nije dobio odgovor na pitanje.

'Istanbulska konvencija potiče i produbljuje ideološke podjele'
'Istanbulska konvencija potiče i produbljuje ideološke podjele'

- Jeste li sa zakonom upoznali nizozemskog kralja ili Vladimira Putina ili barem nizozemske i ruske diplomate u Hrvatskoj. Ako stvari krenu loše, bojim se da ne napravite opet neki pogrešan diplomatski korak pa ne protjerate nizozemske ili ruske diplomate - uzvratio je Beljak premijeru. Zastupnici su ga “rešetali” oko pitanja borbenih zrakoplova, ali i zagađenja vode u Slavonskom Brodu. Borbeni avioni su zanimali Franka Vidovića (SDP).

- Obrazlagali ste da je ta investicija isplativa. Na stranu što dobar dio javnosti smatra da mijenjamo stare avione za stare avione, zanima me jeste li planirali dio uloženog novca vratiti kad ih prodate, u trenutku kad za to dođe vrijeme - upitao je SDP-ovac premijera.

Bivši šef HDZ-a: Istanbulska kap koja bi mogla preliti čašu
Bivši šef HDZ-a: Istanbulska kap koja bi mogla preliti čašu

- Vidjet ćemo, kažu da se ta tehnologija može jako dugo nadograđivati. Ako je to tako, možda ih uspijemo prodati po boljoj cijeni nego što ćemo ih kupiti - rekao je premijer. Na Plenkovića se obrušio i Gordan Maras (SDP). Osvrnuo se na savjetničke ugovore Texo Managementa koji je, tvrdi, verificirao sam premijer. Zanimalo ga je koliko će Texo Management dobiti nagrade od 60 milijuna kuna, a koliko ministrica Dalić i HDZ. Plenković mu je uzvratio da oporba sad, kad vidi da je operacija oko nagodbe uspjela, pokušava naći problem.

Prosvjed na rivi još je jedan od napada     

Veliku bunu protiv Plenkovića podigla je građanska inicijativa ‘Hrvatska protiv ratifikacije Istanbulske konvencije’. Danima prije prosvjeda na Rivi, koji je zakazan za četvrtak u 18 sati, očekivali su odaziv više tisuća ljudi. Taksisti su obećali besplatno voziti prosvjednike u znak potpore. 

Prosvjetna djelatnica dr. Sanja Bilač pojasnila je kako se ovim prosvjedom želi izraziti nezadovoljstvo nametanjem ideologije u obrazovni sustav i protivljenje ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Istanbulska konvencija prolazi makar i po cijenu novih izbora
Istanbulska konvencija prolazi makar i po cijenu novih izbora

- Nezadovoljni smo ignoriranjem velikog dijela građana koji izražavaju nezadovoljstvo Istanbulskom konvencijom - rekla je Bilač. Osim građana, na koje se pozivaju, isticali su i potporu Crkve. Medijima ne mogu zaboraviti da su na uskrsnoj propovijedi izostavljali dio govora Josipa Bozanića koji se odnosio na Istanbulsku konvenciju. Svećenici su pak na nedjeljnim misama čitali pismo kardinala i pozivali političare da ne žure s ratifikacijom. Lokalni mediji u Dalmaciji danima su izvještavali uoči današnjeg prosvjeda. Tako je nezavisni gradski vijećnik Martin Pauk za Dalmatinski portal rekao: ‘Plenković je ovim činom otkrio tko je, što je, iz kakve pozadine dolazi i zbog čega je došao. Iznevjerio je sve’.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1