Obavijesti

News

Komentari 123

'Što se tiče HDZ-a, prodaja HEP-a je najučinkovitiji model'

'Što se tiče HDZ-a, prodaja HEP-a je najučinkovitiji model'
6

smatramo da je HEP kao profitabilna kompanija na taj način u poziciji da se dodatno osnaži. Prodaja bi donijela dovoljno sredstava za otkup MOL-ovog udjela u INA-i, kaže premijer

VIDEO

Prije sjednice Nacionalnog vijeća HDZ-a koje je počelo u 17 sati u središnjici stranke, šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković rekao je kako se radi o redovnoj sjednici Predsjedništva na kojoj će raspravljati o aktualnim političkim temama, među ostalim i ono INA-i i Molu. Darko Milinović kratko je rekao kako će raspravljati i o lokalnim izborima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Završila sjednica Predsjedništva HDZ-a u središnjici stranke na koju je stigla i ministrica Dalić kako bi raspravili situaciju oko INA-e i HEP-a Reporter: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Video on Monday, 9 January 2017



Europarlamentarka i potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić komentirala je Mostov prijedlog da se Ustavom zaštite strateške tvrtke.

- Prvo trebamo vrlo detaljno i dobro utvrditi što zaista je strateško i ne smije nikako ući u privatizaciju na bilo koji način. A onda mislim da ustavna zaštita nije potrebna nego da je stvar ozbiljnog upravljanja imovinom države- rekla je Maletić.

Komentirajući mišljenje Mostova saborskog zastupnika Mire Bulja da se prodaja 25 posto dionica HEP-a za kupnju INA-nih dionica od MOL-a ne smije provesti bez referenduma, Maletić je rekla kako te odluke treba donositi temeljem detaljnih analiza i da to nije za referendum.

- Treba puno detalja i informacija o kojima treba razgovarati. U načelu te odluke treba donositi temeljem detaljnih analiza i to pitanje nije za referendum - rekla je.

Plenković: Što se nas tiče, ovo je najučinkovitiji model

- Dobili smo čvrstu podršku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća da se INA vrati u naše ruke. Smatramo da rad na ovom modelu treba nastaviti i da je to najprimjereniji način da se ide na ponudu 25 posto minus 1 dionica HEP-a i očekujemo da je to strateški potez u interesu naše energetske sigurnosti i korak na kojem ćemo raditi tijekom godine - rekao je Plenković.

Na pitanje da li postoje druge opcije osim modela prodaje HEP-ovih dionica da bi se kupila INA kako je istaknuo predsjednik Mosta Božo Petrov, Plenković kaže kako je od svih mogućih modela, upravo ovo najbolje rješenje.

- To je najbolji i najučinkovitiji model koji bi generirao i naše tržište kapitala. Smatramo da je HEP kao naša kompanija koja je izrazito profitabilna i koja jako dobro stoji, na taj način u poziciji da se osnaži. Siguran sam da bi se sredstva temeljem inicijalne javne ponude omogućila generiranje dovoljnih sredstava za otkup MOL- ovog udjela u INA- i- istaknuo je.

Na pitanje kako komentira Mostov prijedlog da se Ustavom zaštite strateške tvrtke, kazao je kako Ustav već sadržava članke koji jasno govore o prirodnim bogatstvima i njihovoj zaštiti.

- Smatram da je ova politička gesta i inicijativa Mosta više simboličkog karaktera. Ja imam povjerenja u Hrvatski sabor, u Vladu koju vodim, stranku i siguran sam da se zakonskim propisima na kvalitetan način može regulirati i osigurati razina upravljačkih prava RH u ključnim strateškim energetskim kompanijama- poručio je.

Nekoliko puta jasno je naglasio kako ne vidi nikakvu potrebu za organiziranjem referenduma vezano za pitanje prodaje HEP- ovih dionica.

- To je moj politički stav, vrlo čvrst i vrlo jasan. To pitanje je u domeni Vlade RH i Hrvatskog sabora- rekao je.

Na pitanje hoće li javno objaviti odluku Arbitražnog suda, Plenković kaže da je čitav arbitražan proces tajan.
- Mi se o tome konzultiramo s pravnim zastupnicima i za sada je ta odluka tajna- rekao je.

Na sjednici su razgovarali i o predstojećim lokalnim izborima.

- Glede lolalnih izbora, razmotrili smo trenutnu situaciju, osobito na razini županija i izrazili ambiciju da u svibnju HDZ ostvari još bolji rezultat nego trenutnih 11 županija. Očekujemo i važne iskorake u gradovima kao i kvalitetne rezulatate na razini općina - rekao je Plenković.

Na pitanje uvodi li Hrvatska euro kao valutu, Plenković kaže kako smo prilikom pristupanja Europskoj uniji odlučili prihvatiti euro.

- Na nama je da ispunimo kriterije za članstvo u eurozoni. Očekujem da ćemo se u mandatu ove Vlade približiti ispunjavanju kriterija u dogovoru s HNB-om za usvajanjem eura- rekao je.

Što se tiče lokalnih izbora, Plenković je naglasio kako o imenima kandidata danas nisu raspravljali.

- Mi smo se dogovorili da sve županijske organizacije u slijedeća četiri tjedna naprave konzultacije na razini županijskih odbora i predlože sugestije vodstvu stranke za kandidate i da početkom veljače imamo kompletne liste kandidata za sve župane i ključne gradove- rekao je.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.