Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Plenković studentima prava u Opatiji predavao o budućnosti

None Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Premijer Plenković je u govoru studentima u Opatiji ocijenio da će predsjedanje Hrvatske EU-om u prvoj polovici 2020. godine biti vrlo zahtjevno jer će slijediti neposredno nakon izbora za Europski parlament

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je u četvrtak predavanje  studentima prava na godišnjoj međunarodnoj skupštini europske organizacije studenata prava ELSA u Opatiji o trenutačnom stanju u Hrvatskoj te o ciljevima u budućnosti, a kao prioritete Vlade istaknuo je ulazak u eurozonu i schengensku zonu.

Plenković je, nastupajući kao negdašnji visokopozicioniran član te organizacije, u govoru na engleskom jeziku rekao da je Hrvatska u vrlo specifičnoj situaciji jer su nakon pet godina članstva u EU bile uklonjene sve prepreke za odlazak građana na rad u gotovo sve članice što  je veliki diplomatski uspjeh. No, slijedilo je iseljavanje, ponajprije iz područja u unutrašnjosti, gdje su niža primanja i nepovoljnije poslovno okruženje. Hrvatska je u demografskom deficitu i nacija postupno stari, rekao je. 

 Zbog prava na slobodno kretanje, boravak i rad u drugim zemljama EU-a, mnogo ljudi iseljava iz Hrvatske, a konzumacija drugih prava - na solidarnost i koheziju, koji su pretpostavka jačanja poljoprivrede, ekonomije, mogućnosti većeg investiranja, jačanja istraživanja i obrazovanja ne zbiva se istim tempom.

 "To u kombinaciji s globalnom ekonomskom situacijom pogoduje porastu populizma, kao i u drugim zemljama Europe, te stav prema EU više nije tako pozitivan nego malo zamućen u odnosu na prijašnje razdoblje“, rekao je premijer.

 "No, uvjeren sam da većina ljudi u Hrvatskoj još uvijek podržava članstvo u EU i uviđa prednosti, potencijale rasta i mogućnosti boljeg standarda“, istaknuo je. 

 Govorio je i o nužnosti provedbe strukturnih reformi, ocjenjujući da se i na tom polju stanje poboljšava. To su reforma pravosuđa, reforma državne uprave s ciljem racionalizacije broja jedinica lokalne samouprave, porezna reforma i reforma obrazovanja, a u tijeku su pripreme za mirovinsku reformu i vrlo složenu reformu zdravstvenog sektora, rekao je.

 Vlada nastoji izdvajati sve više za obrazovanje i znanost kako bismo se mogli nositi s četvrtom industrijskom revolucijom. 

 Premijer Plenković je ocijenio da će predsjedanje Hrvatske EU-om u prvoj polovici 2020. godine biti vrlo zahtjevno jer će slijediti neposredno nakon izbora za Europski parlament i imenovanja nove Europske komisije.

 ELSA okuplja 52.000 studenata prava iz 44 europske zemlje. Njih 350 je ovoga tjedna u Opatiji na međunarodnoj skupštini te organizacije. Andrej Plenković je tijekom studija bio utemeljitelj ELSA u Hrvatskoj, njezin predsjednik te predsjednik Međunarodnog odbora ELSA 1993. godine. 

Komentari (22)
  • HDZ nam predaje budućnost(tj laži) u svakom svom dosadašnjem mandatu.eto Plenkoviću mogu dati sad i titulu profesora budućnosti

    15. 11. 2018,   22:59
  • Momak studenti nisu babe s Dinare . To je inteligentna mladost.

    16. 11. 2018,   06:14
  • A gdje si bio 91 ?

    15. 11. 2018,   23:58