Obavijesti

News

Komentari 22

Plenković studentima prava u Opatiji predavao o budućnosti

Plenković studentima prava u Opatiji predavao o budućnosti
1

Premijer Plenković je u govoru studentima u Opatiji ocijenio da će predsjedanje Hrvatske EU-om u prvoj polovici 2020. godine biti vrlo zahtjevno jer će slijediti neposredno nakon izbora za Europski parlament

VIDEO

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je u četvrtak predavanje  studentima prava na godišnjoj međunarodnoj skupštini europske organizacije studenata prava ELSA u Opatiji o trenutačnom stanju u Hrvatskoj te o ciljevima u budućnosti, a kao prioritete Vlade istaknuo je ulazak u eurozonu i schengensku zonu.

Plenković je, nastupajući kao negdašnji visokopozicioniran član te organizacije, u govoru na engleskom jeziku rekao da je Hrvatska u vrlo specifičnoj situaciji jer su nakon pet godina članstva u EU bile uklonjene sve prepreke za odlazak građana na rad u gotovo sve članice što  je veliki diplomatski uspjeh. No, slijedilo je iseljavanje, ponajprije iz područja u unutrašnjosti, gdje su niža primanja i nepovoljnije poslovno okruženje. Hrvatska je u demografskom deficitu i nacija postupno stari, rekao je. 

 Zbog prava na slobodno kretanje, boravak i rad u drugim zemljama EU-a, mnogo ljudi iseljava iz Hrvatske, a konzumacija drugih prava - na solidarnost i koheziju, koji su pretpostavka jačanja poljoprivrede, ekonomije, mogućnosti većeg investiranja, jačanja istraživanja i obrazovanja ne zbiva se istim tempom.

 "To u kombinaciji s globalnom ekonomskom situacijom pogoduje porastu populizma, kao i u drugim zemljama Europe, te stav prema EU više nije tako pozitivan nego malo zamućen u odnosu na prijašnje razdoblje“, rekao je premijer.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 "No, uvjeren sam da većina ljudi u Hrvatskoj još uvijek podržava članstvo u EU i uviđa prednosti, potencijale rasta i mogućnosti boljeg standarda“, istaknuo je. 

 Govorio je i o nužnosti provedbe strukturnih reformi, ocjenjujući da se i na tom polju stanje poboljšava. To su reforma pravosuđa, reforma državne uprave s ciljem racionalizacije broja jedinica lokalne samouprave, porezna reforma i reforma obrazovanja, a u tijeku su pripreme za mirovinsku reformu i vrlo složenu reformu zdravstvenog sektora, rekao je.

 Vlada nastoji izdvajati sve više za obrazovanje i znanost kako bismo se mogli nositi s četvrtom industrijskom revolucijom. 

 Premijer Plenković je ocijenio da će predsjedanje Hrvatske EU-om u prvoj polovici 2020. godine biti vrlo zahtjevno jer će slijediti neposredno nakon izbora za Europski parlament i imenovanja nove Europske komisije.

 ELSA okuplja 52.000 studenata prava iz 44 europske zemlje. Njih 350 je ovoga tjedna u Opatiji na međunarodnoj skupštini te organizacije. Andrej Plenković je tijekom studija bio utemeljitelj ELSA u Hrvatskoj, njezin predsjednik te predsjednik Međunarodnog odbora ELSA 1993. godine. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji